Glas Javnosti

ŠARIĆA ČEKA JOŠ JEDNO MARATONSKO SUĐENJE? Sudija Vrhovnog kasacionog suda: Odluku o ukidaju presude nisam donela lično ja, već sudsko veće!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Nakon ukidanja presude Darku Šariću za šverc izvesno je da pred Srbijom još jedno maratonsko suđenje

Velike nedoumice u javnosti pokrenute su nakon te odluke sudija Vrhovnog kasacionog suda, a u javnosti se povelo pitanje šta je navelo sudije na takvu odluku, a i sam predsednik države prokomentarisao je presudu rekavši da odluka o ukidanju presude Šariću nije povezana sa predsednicom VKS Jasminom Vasović i dodao da je odluku donela sudija Radmila Dragičević Dičić.

- Odluku da se presuda vrati na prvostepeno odlučivanje nije donela Vasović nego legenda 5. oktobra i demokratske javnosti, koja je dala intervju NIN-u a protiv koje ja nemam ništa protiv… a to je Radmila Dragičević Dičić. Pretpostavljam da je ta odluka doneta u skladu sa zakonom i pravom“, rekao je Vučić.

Kako je navedeno u odluci najvišeg suda u državi  presuda je ukinuta jer je dvoje sudija Apelacionog suda koje su potvrdile osuđujuću presudu prethodno već odlučivale o tome da li Šarić treba da ostane u pritvoru. 

Vrhovni kasacioni sud zbog toga je zaključio da su sudije Milimir Lukić i Bojana Paunović bile pristrasne i da nisu smele da odlučuju o presudi kojom je Pljevljak osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina. 

Kako je izjavila sudija Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Radmila Dragičević Dičić odluka o ukidanju presude Šariću svakako nije njena lična odluka, niti je motivisana bilo kakvim ličnim pobudama. Dragičević Dičić je objasnila da je odluku o ukidanju presude za šverc kokaina Darku Šariću i njegovoj grupi donelo pet sudija VKS, a ne ona lično.

„Tu odluku nisam donela lično ja, već veće. To je odluka pet sudija Vrhovnog kasacionog suda, a ne moja lična, kako se predstavlja“, rekla je ona za portal Nova.

Dragičević Dičić je napomenula i da je ta odluka "doneta analizom konkretnog slučaja" i da je "doneta ceneći sve zakonom predviđene razloge".

 

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu Darku Šariću za šverc kokaina i vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje. Presuda je ukinuta zbog formalnog propusta, dok dokazi na osnovu kojih je Šarić osuđen nisu dovedeni u pitanje, zaključuje se u tekstu odluke.

Presuda će stoga biće vraćena Apelacionom sudu na ponovno suđenje, ali pred novim sudskim većem.

Šarić je krajem 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora za međunarodni šverc gotovo šest tona kokaina. Apelacioni sud potvrdio je ovu presudu nakon dve godine, ali su njegovi advokati iskoristili poslednji adut – zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu. 

Šariću se sudilo poslednjih 10 godina, a uporedo mu se sudi i za pranje novca.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR