Glas Javnosti

Saobraćajne nesreće u Srbiji: 11 života izgubljeno od početka godine

Hronika
Autor: Glas javnosti

Rezultati pojačane kontrole Uprave saobraćajne policije tokom novogodišnjih i božićnih praznika pokazuju da je preko 1.250 vozača upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola.

Od početka godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 11 osoba.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan izjavio je da je saobraćajna policija tokom novogodišnjih i božićnih praznika radila pre svega na otkrivanju najtežih prekršaja.  

 "Preko 1.250 vozača je zatečeno da upravlja pod dejstvom alkohola, od tog broja preko 420 je zadržano. Otkriveno je i 60 vozača koji su upravljali i pod dejstvom psihoaktivih supstanci", rekao je Belencan.  

Oprez u vožnji

JP "Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom na to da se u jutarnjim i večernjim satima očekuje stvaranje poledice.


Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura stvaranje poledice je moguće pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima, navode Putevi.

Savetuje se vozačima da ukoliko kreću na put obavezno imaju zimsku opremu i lance u brdovitim i planinskim predelima. 

"Kapuljače smanjuju vidokrug"

Podsetio je vozače na obavezno korišćenje zimske opreme, pre svega zimskih pneumatika, ali i posedovanje zimske opreme u vozilu – lance i navlake za pneumatike za trenje da bi mogli u slučaju pojave snega i leda na kolovozu adekvatno da reaguju.


"Apel za pešake je pre svega da se uvere da mogu bezbedno da izvrše radnju. Svedoci smo da se sada koriste kapuljače koje smanjuju vidokrug. Imali smo situaciju da je došlo do obaranja pešaka zbog vidokruga visokih vozila", rekao je Belencan.

Prema njegovim rečima, od početka godine 11 osoba je poginulo u saobraćajnim nezgodama i u tom broju dominiraju vozači.

"Najčešći uzrok je neadekvatna brzina, nije se prilagodila uslovima stanja kolovoza. Međutim, ukupno gledano stanje bezbednosti saobraćaja je mnogo povoljnije nego što je to bilo prethodne godine ili proteklih godina, recimo 2019. godine", istakao Belencan.

Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR