Glas Javnosti

Roditelji DEVOJČICE (5) koja je UMRLA zbog GREŠKE lekara posle 10 godina dočekali pravdu: Dijanu ne može ništa da vrati, sve je ovo veoma teško i mučno!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Osnovni sud u Vranju, posle 10 godina suđenja, nedavno je izrekao presudu specijalisti otorinolaringologu Darku Civkarovskom i anesteziologu Slaviši Kanačkom, lekarima Zdravstvenog centra Vranje. Njima je suđeno zbog nesavesnog lečenja Dijane Marinković (5), koja je umrla na Dečjem odeljenju Bolnice u Vranju 8. januara 2011. godine.

Suđenje, a naročito presuda lekarima, izazvali su pažnju javnosti gotovo u čitavoj Srbiji, zato što je to jedan od retkih slučajeva u zemlji da su lekari proglašeni krivi za nečiju smrt, a još su i osuđeni na zatvorsku kaznu.

Darku Civkarovskom izrečena je kazna zatvora u trajanju od tri godine, a Slaviši Kanačkom od dve. Obojici su izrečene mere zabrane obavljanja lekarskog poziva u trajanju od pet godina, s tim da im se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u tu meru.

Njima je suđeno zbog nesavesnog lečenja petogodišnje Dijane Marinković, iz sela Ćukovac kod Vranja, koja je umrla na Dečjem odeljenju Bolnice u Vranju 8. januara 2011. godine. U prvom postupku pred istim sudom, 2016. godine, Civkarovski i Kanački su kažnjeni sa po tri godine zatvora i pet godina zabrane bavljenja lekarskim pozivom.

Ivana, majka pokojne Dijane, kaže da je pravda na neki način zadovoljena. Svaki njen dolazak u sud u proteklih 10 godina bio je propraćen suzama. Svaki pomen Dijaninog imena pokrenuo bi lavinu emocija.

Tako je i sada posle 10 godina. Ivana plače dok govori o svojoj devojčici.

- Da je živa, Dijana bi danas bila u srednjoj školi, prava devojka. Pravda je na neki način zadovoljena, ali Dijanu ne može ništa da vrati. Posle deset godina smo i to dočekali, da su osuđeni. Pre pet godina je doneta prva presuda, a sada i ova u drugom postupku. Deset godina iznova i iznova proživljavamo isto, sve je ovo veoma teško i mučno. Sretali smo se sa lekarima, slušali nalaze veštaka kada su čitali, gušili se i mi slušajući sve to, umirali ponovo. Posle ove presude trebalo bi da smo na neki način mirniji - dodaje Ivana

 

Dužina sudskog procesa, prema oceni roditelja je "čista katastrofa", jer kako kažu "10 godina se razvlače po sudovima".

Bojan Marinković, otac nastradale devojčice, kaže da nisu želeli da stanu dok se ne dokaže prava istina.

- Njihova priča, priča lekara, je da je sve bilo u redu i da su lekari imali instrumente, ali moja supruga, doktorka koja je sa nama izbačena u hol bolnice i ja smo svedoci da je to potpuna laž. Kada su nas izbacili na hodnik, jasno smo čuli da se između sebe dovikuju i traže od sestara da trče po Domu zdravlja i nabavljaju instrumente - izjavio je Marinković, prenosi Blic. 

Sve je počelo kada je Dijana Marinković (5) primljena na Dečje odeljenje vranjske bolnice 8. januara 2011. godine u 2.15 sati, a njena smrt konstatovana je oko 4.45. Dete je imalo visoku temperaturu i otok grla, a smrt je nastupila zbog gušenja. U zbrinjavanju devojčice sa tragičnim ishodom učestvovalo je tada petoro lekara. Ipak, 27. februara 2012. godine Osnovno javno tužilaštvo u Vranju podiglo je optužnicu samo protiv Cikarovskog i Kanačkog, a njima se stavilo na teret krivično delo “teško delo protiv zdravlja ljudi”.

U Tužilaštvu su istakli da je uzrok smrti deteta utvrđen na osnovu nalaza i mišljenja sudskog medicinskog odbora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U optužnici je ocenjeno da lekari nisu vršili detaljne preglede iz domena svojih specijalnosti, niti su organizovali hitan transport deteta u operacionu salu i preduzimanje intubacije radi obezbeđenja prohodnosti disajnog puta, niti se pripremili za vršenje traheotomije u slučaju da postupak ne uspe zbog otoka.

 

Takođe, propustili su i urgentnu intervenciju zbog neposredne životne opasnosti odlažući je za najmanje 30 minuta.

Zanimljivo je da ni Kanački ni Civkarovski nisu imali profesionalnih problema za sve vreme trajanja procesa na sudu, niti su gubili poverenje pacijenata, niti poverenje kolega.

U presudi stoji: “Darko Civkarovski, specijalista ORL i anesteziolog Slaviša Kanački, krivi su zbog toga što su 8. januara 2011. godine na Dečijem odeljenju Bolnice u Vranju, u stanju uračunljivosti očigledno nesavesno postupili u lečenju sada pokojne Dijane Marinković (5) i nisu preduzeli sve neophodne mere. Ne prepoznavši neposrednu životnu ugroženost, čime su prouzrokovali gubitak dragocenog vremena, što je rezultiralo smrtnim ishodom deteta. Time su izvršili po jedno krivično delo, teška dela protiv zdravlja ljudi”, navodi se u presudi.

Posle decenijskog sudskog procesa na kraju je došla i presuda. Na odluku Osnovnog suda u Vranju postoji pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu.

(Glas javnosti/Blic) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR