Glas Javnosti

REBIĆ PRIZNAO: Bilo je propusta, policajci posao radili TRALJAVO I NEZAINTERESOVANO!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Direktor policije Vladimir Rebić smatra da je bilo propusta u slučaju Ivana Kontića koji je brutalno pretukao mladića u Novom Sadu, ali veruje da nije bilo sistematskih propusta

Rebić je, najpre istakao da policija trenutno nema podatke o lokaciji Kontića, ali da su u kontaktu sa policijama u zemljama u okruženju.

- Činjenica je da da mi nemamo trenutno podatke, on nije u Srbiji. Dobijamo povremeno informacije koje odmah proveramo i stalno smo u kontaktu sa direktorom crnogorske policije. S obzirom na to da je raspisana crvena Interpolova poternica, on se ne može predugo kriti. Ja očekujem da će pre ili kasnije on biti uhapšen - rekao je Rebić.

 Kako je istakao, policijski službenici su odmah po učinjenom delu obavestili Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu, a ne tek nekoliko dana kasnije kako je saopšreno.

- Istina je da su policijski službenici odmah po saznanju da je učinjeno krivično delo, a to se desilo 24, avgusta, ostvarili komunikaciju sa Osnovnim javnim tužilaštva u Novom Sadu. Oni su od strane policijskih službenika i obavešteni da se dogodio događaj, i usmeno smo dobili stav od postupajućeg tužioca da se radi o krivi delo teške telesne povrede, sve drugo je neistina - rekao je Rebić.

Direktor policije je prilikom gostovanja priznao da je bilo određenih propusta u postupanju policije u slučaju Kontić.

- Primer Miladina Kovačevića je školski primer kako treba raditi. Činjenica je da u slučaju Kontić postoje određeni propusti u određenim fazama postupanja, Prijava tužiocu je bila blagovremena, ali je bilo određenih policijskih propusta u smislu da su policjaci radili posao, da tako kažem, traljavo, neizainteresovano, sporo. U svakom slučaju, nije postojala sistemski namera da se Kontiću pomogne. Da li na nekom nižem nivou, postoji mogućnost da su pojedinci pokušavali - rekao je Rebić.

On je dodao i da je ministar MUP Nebojša Stefanović odmah naložio Sekoru unutrašnje kontrole da izvrši provere u vezi sa postupanjem policijskih službenika.

- Iz SUK-a su utvrdili određene propuste. Svi oni koji nisu pogrešili, mogu da očekuju da će snositi odgovornost. Ne postoji sistemsko opstruiranje ovog slučaja, ne postoji nikakva volja vrha policije da se pomomogne Kontiću - rekao je direkor policije.

Rebić se istakao da se dugo čekalo na pribavljanje snimaka i da je policija tek 4. septembra nabavila snimak, iako se događaj desio 24. avgusta.

- Relativno dugo se čekalo da pribavljanje snimaka, 4. septembra se došlo do snimka. Video-zapis nije u nadležnosti policijske uprave ili grada, morali smo od vlasnika objekta da tražimo. Takođe, potraga je relativno kasno raspisana i zbog toga će neko odgovarati - rekao je on.

Kako je objasnio, nakon provere snimka tužilac je ostao pri tome da se radi o teškoj telesnoj povredi.

- U posed snimka smo došli 4. septembra. Policijski službenik potom odlazi u Osnovno javno tužilaštvo na konsultcije i pokazuje snimak. Tužilac se uverava u snimak i ostaje pri tome da se radi o teškoj telesnoj telesnoj povredi i ostvaruje komunikaciju s Višim tužilaštvom i traži od njega stav. Viši tužilac traži tri dana za konsultacije i 7. potvrđuje da ostaje kvalifikacija krivičnog dela teške telesne povrede - rekao je Rebić.

On je dodo i da je činjenica da napadnuti mladić u PU Novi Sad dolazi 2. septembra i daje iskaz o napadu, iako do tada nije hteo da sarađuje. Dodao je i da je policija ispoštovala sve procedure u ovom slučaju, ali da je "mogla da postupa brže"."

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR