Glas Javnosti

PTICA JE SADA U BEOGRADSKOM ZOO VRTU: Uhapšen Šapčanin koji je povredio jastreba-mišara, ptici amputirana noga

Hronika
Autor: Glas javnosti

Šapčanin M.N. (54) uhapšen je zbog lova nezakonitom zamkom i povređivanja jastreba-mišara (Buteo buteo), strogo zaštićene ptice grabljivice iz porodice jastrebova, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo je, kako se navodi, dobilo obaveštenje da se u selu Skupljen, nadomak Šapca, u zakonom zabranjenoj zamci nalazi povređeni mišar, pa je ekipa iz Tima za borbu protiv krivolova odmah kontaktirala novoosnovanu Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala MUP Srbije.

Okrivljeni je na neobrađenoj parceli, na svega 50 metara od magistralnog puta, postavio kavez sa dva goluba visokoletača, na koji su stavljena kljusa – zakonom zabranjena zamka koja se u prošlosti koristila za lov na krupnu divljač, prenosi N1.


Mišar je zatečen u lošem stanju, sa otvorenim prelomom leve noge, ali je uprkos teškim povredama i dalje bio živ, navodi se u saopštenju.

Ptica je, posle policijskog uviđaja, zbrinuta u lokalnoj veterinarskoj ambulanti, a zatim je premeštena u Beogradski zoo vrt, gde joj je amputirana noga.

Jastreb mišar je ptica koja svake godine uništi na hiljade glodara, pa se svakim ubijanjem ili povređivanjem ove vrste, nanosi ogromna šteta poljoprivrednicima, naglašeno je u saopštenju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR