Glas Javnosti

PRVA OTMICA ZEMUNSKOG KLANA: Otac žrtve tuži sudiju za korupciju, KRIJE ubice, a njega kaznila sa 50.000 dinara zbog uvrede!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Umesto raspleta prve otmice zemunskog klana na pomolu je istina o pravosudnoj mafiji!

Zoran Stevanić, otac odličnog studenta Pravnog fakulteta i sportiste Novaka Stevanića (22), koji je bio otet i zatočen sve dok zemunski klan nije uzeo njihov porodični sef težak 500.000 evra, a posle preživljene torture izvršio samoubistvo, otkriva da mu je stiglo rešenje da plati 50.000 dinara zbog oštrog jezika. 

On je kažnjen
 zbog izjave "da u sudu ima lopova" uz pretnju prinudnog izvršenja zbog čega je odlučio da uzvrati tužbom! 

Stevanić najavljuje da će protiv sudije Vesne Božović Milošević podneti tužbu zbog neprofesionalnog rada, neljudskog odnosa prema žrtvi, porodici i advokatu Milisavu Čoguriću.

- Sudija za pet godina, koliko je sudila, nije rešila slučaj. Od 20 zakazanih pretresa održano je svega pet, a izbacila me je iz sudnice čak sa četiri pretresa. Maltretirala me je tokom suđenja tako što mi nije dozvoljavala da govorim o sprezi države i mafije. Posebno kriminalno u njenom ponašanju je to što mi je uskraćivala moje procesno pravo da ispitujem svedoke koji su saslušavani. Povrh svega toga, sudija je dodatno odugovlačila postupak jer je znala da u maju ove godine ide u penziju. Vrhunac je što nije obezbedila prisustvo Ljubiše Buhe Čumeta, kao svedoka u ovom postupku, dok je mene kaznila sa 50.000 dinara zbog navodnog vređanja suda. Kada je moj punomoćnik, advokat 
Milisav Čogurić uložio žalbu Apelacionom sudu u Beogradu navodeći da je sudija Vesna Božović Milošević pokazala ljudsku neosetljivost na moje patnje i tražio ukidanje izrečene kazne, ona je spise prosledila drugostepenom sudu. Tako je htela dodatno da uspori postupak znajući da ovom maratonskom slučaju preti zastarelost - kaže Zoran Stevanić i dodaje da ga je ovo podstaklo da se politički angažuje i da iz srpskog pravosuđa zauvek iskoreni korupciju.

- Za mene je 50.000 dinara sitnica i nikada se zbog toga ne bih sudio niti inatio da je sudija bila fer. Sramota je što su mi članovi zemunskog klana ubili dete, oteli mi pare, zlato, dijamante i oružje, dok se sud 26 godina iživljava i neće da presudi. Radio sam kao diplomirani mašinski inženjer u Vojnotehničkom institutu u Beogradu. Sa kolegama iz bivše Jugoslavije sam bio angažovan na transmisiji tenka T-84 . Sve sam stekao poštenim radom, a zlatan nakit, satove i druge drocenosti, koje mi je zemunski klan pokupio, dobijao sam od svojih mušterija kao garanciju za kupljenu farbu. Posle tipovanja kriminalaca, otmice sina, njegovog samoubistva i agonije kroz koju sam prošao u sudu, prijatelji su me podstakli da osnujem pokret "Pravda za Novaka" i da se kandidujem za predsednika Srbije kako bi pomogao da se naše sudstvo i cela država oslobode sprege sa mafijom - poručuje Stevanić.

Reč seče oštrije od mača

Dok je Surčinac Dejan Milenković Bagzi, svedok-saradnik u postupku za ubistvo premijera Zorana Đinđića, govorio o otmici Novaka Stevanića i podeli plena koji je procenjen na današnjih 500.000 evra, Zoran Stevanić je rekao „da u depou Specijalnog suda ima lopova“. On je istakao da su iz depozita Specijalnog suda u Beogradu nestali zlatan sat i GVS kamera koje je Dušan Spasojević, šef zemunskog klana poklonio Bagziju, što je sudija protumačila kao uvredu i kaznila ga novčano.


Podsetimo, Viši sud u Beogradu za proteklih 26 godina nije rasvetlio razbojništvo koje se dogodilo 22. avgusta 1997. g
odine kada su dva bivša policajca i dva „zemunca“ otela Novaka Stevanića i odnela sef njegove porodice sa četiri i po kilograma zlata,  dijamantima, četiri pištolja i 100.000 nemačkih maraka.  

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu Zoran Stevanić treba da plati 50.000 dinara zbog navodnog narušavanja reda u sudnici. On je bio spreman da umesto novčane kazne ide 50 dana u zatvor kako bi skrenuo pažnju javnosti da mu je sud za proteklih 26 godina uskratio pravo da govori o pritiscima pojedinih pripadnika policije i članova zemunskog klana na njegovog sina, koji je sedam meseci posle kidnapovanja izvršio samoubistvo. Međutim u rešenju se navodi da će se kazna namiriti prinudnim putem ukoliko traženu sumu ne uplati na račun suda.

U ovom postupku optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji članovi zemunskog klana Nikola Bajić i Goran Ristić. „Zemunci“ se terete da su prerušeni u policajce nasred ulice oteli studenta Novaka Stevanića, a potom ga držali u podrumu i mučili sve dok im nije otkrio gde njegovi roditelji drže sef. 

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR