Glas Javnosti

PRVA OTMICA ZEMUNSKOG KLANA: Otac žrtve ide 50 dana u zatvor, NEĆE da plati kaznu jer sud 26 godina KRIJE ubice!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu Zoran Stevanić treba da plati 50.000 dinara zbog navodnog narušavanja reda u sudnici, ali on kaže da će umesto novčane kazne ići 50 dana u zatvor.

Umesto raspleta prve otmice zemunskog klana kažnjen je otac žrtve! Viši sud u Beogradu za proteklih 26 godina nije rasvetlio razbojništvo od 22. avgusta 1997. godine kada su dva bivša policajca i dva „zemunca“ otela Novaka Stevanića (22) i odnela sef iz stana njegove porodice sa četiri i po kilograma zlata,  dijamanata, četiri pištolja i 100.000 nemačkih maraka, ali je kaznio njegovog oca zbog navodnog vređanja suda!   

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu Zoran Stevanić treba da plati 50.000 dinara zbog navodnog narušavanja reda u sudnici, ali on kaže da će umesto novčane kazne ići 50 dana u zatvor kako bi skrenuo pažnju javnosti da mu je sud za proteklih 26 godina uskratio pravo da govori o pritiscima pojedinih pripadnika policije i članova zemunskog klana na njegovog sina, koji je sedam meseci posle kidnapovanja izvršio samoubistvo. On ukazuje na apsurd prve otmice zemunskog klana jer se slučaj zbog maksimalnog odugovlačenja ubraja u jedan od najstarijih u Srbiji i preti mu zastarelost, a sudija je njega udarila po džepu umesto da kazni krivce koji su mu sina naveli na samoubistvo!   


Stevanić je kažnjen sa 50.000 dinara na pretresu koji je održan 
6. decembra 2022. godine odlukom sudije Vesne Božović Milošević, kojoj je slučaj dodeljen u novembru 2018. godine, ali ga nije završila jer je znala da u maju ove godine ide u penziju! Dok je Surčinac Dejan Milenković Bagzi, svedok-saradnik u postupku za ubistvo premijera Zorana Đinđića, govorio o otmici Novaka Stevanića i podeli plena koji je procenjen na današnjih 500.000 evra, Zoran Stevanić je rekao „da u depou Specijalnog suda ima lopova“. On je istakao da su iz depozita Specijalnog suda u Beogradu nestali zlatan sat i GVS kamera koje je Dušan Spasojević, šef zemunskog klana poklonio Bagziju posle Novakove otmice i pljačke, navodeći da je Surčinac taj poklon predao UBPOK-u, koji ih je prosledio sudu. Advokat Milisav Čogurić, punomoćnik Zorana Stevanića je uložio žalbu Apelacionom sudu u Beogradu navodeći da je sudija Vesna Božović Milošević pokazala ljudsku neosetljivost na patnje oca žrtve i tražio ukidanje izrečene kazne, ali je drugostepeni sud danas potvrdio odluku sudije Višeg suda.


- Nije važna vrednost uzetog nakita i zlatnog sata poklonjenog Bagziju, već život mog deteta! Bagzi je još u policiji bio ispitan kao svedok i zna da je Ljubiša Buha Čume tada od Dušana Spasojevića dobio na poklon dva zlatna lanca od po 400 grama. Čume je u to vreme, 1997. godine, još uvek bio šef Spasojeviću. Bagzi je zlatan sat i kameru predao UBPOK-u, a tri inspektora su sastavila izveštaj i to prosledila Specijalnom sudu u Beograd. Nama je to bilo važno kao dokaz. Međutim, iz suda je stigao dopis da su sat i kamera nestali, posle čega sam ja rekao da su to verovatno podelili policajci i mafija. Kada sam to potegao na sudu odmah sam bio kažnjen. Bezočno je što sudija kažnjava mene, a zna da su mi ubili dete - kaže Zoran Stevanić za Glas javnosti.

Otac: Budite strogi prema onima koji su mi oteli i ubili sina

Kada je izbačen iz sudnice i kažnjen sa 50.000 dinara, Zoran Stevanić se obratio sudiji Vesni Božović Miloševići i ogorčeno joj rekao da treba da kažnjava ubice njegovg sina umesto njega. - Budite tako strogi prema onima koji su mi oteli i ubili sina i sa zadovoljstvom ću platiti kaznu! Što se vi mene bojite? Vi hoćete da zaštitite kriminalce i ubice! Gde je Čume? Što nije došao? - dobacivao je otac pokojnog mladića dok ga je straža izvodila iz sudnice, ukazujući da se Ljubiša Buha oglušio o poziv suda da svedoči u ovom postupku.



Podsetimo u ovom postupku optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici zemunskog klana Nikola Bajić i Goran Ristić. „Zemunci“ se terete da su prerušeni u policajce nasred ulice oteli studenta Pravnog fakulteta u Beogradu Novaka Stevanića, a potom ga držali u podrumu i mučili sve dok im nije otkrio gde njegovi roditelji drže sef. 

Dejan Milenković Bagzi je 6. decembra 2022. godine u sudnici rekao da o otmici nema direktna saznanja, ali da mu je poznato da su vođe zemunskog klana Dušan Spasojević Duća i Mile Luković Kum u stanu porodice Stavanić našle sef sa dosta novca i zlatnog nakita.


- Dušan i Kum su dolazili kod mene i Ljubiše Buhe Čumeta u kafić „Kotobanja“ u Surčinu posle tog događaja. Žalili su se da nisu mogli da otvore sef jer je bio specifičan. Nije bio standardni u zidu, već u podu, u parketu. Imali su muke da uzmu plen, pa su ga na kraju isekli brusilicom. U njemu su našli dosta novca i  zlatnog nakita. 
Bojali su se da su ostavili otiske u tom stanu - ispričao je Milenković i rekao da je prošlo dosta vremena i da ne može da se seti svih detalja, posle čega je sudija pročitala njegov iskaz iz istraga u kome je naveo da mu je Dušan posle tog događaja poklonio zlatan sat.
 
Glas javnosti
   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Veki u 30.05.2023 07:36:42 h
     0 
Sudiji odmah dati otkaz. Ovo je jako uznemirujucei porazno za drzavu.