Glas Javnosti

PRVA OTMICA ZEMUNSKOG KLANA Otac Novaka Stevanića otkriva imena policajaca koji su odbili da svedoče o sličaju: Veljović izbegao sud, Božović PRIZNAO da mi je DRŽAVA UBILA sina!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Posle 26 godina od raz­boj­ni­štva u po­ro­dič­nom sta­nu Zo­ra­na Ste­va­ni­ća i ot­mi­ce nje­go­vog si­na No­va­ka (22) sud­ski po­stu­pak pro­tiv če­tvo­ri­ce optuženih počeo je pred Vi­šim su­dom u Be­o­gra­du iz po­čet­ka.

Slučaj je poveren su­di­ji Du­ša­nu Aga­to­no­vi­ću jer je Ve­sna Bo­žo­vić Mi­lo­še­vić, koja je pet godina vodila slučaj, umesto saslušanja ključnog svedoka Ljubiše Buhe Čumeta i izricanja presude otišla u penziju. Zbog maratonskog suđenja, maksimalnog odugovlačenja i opstrukcije policije, tužilaštva i suda nastupila je ap­so­lut­na za­sta­re­lost za Novakovu otmicu, a moguće je da će dvojica bivših policajaca i dvojica nekadašnjih pripadnika zemunskog klana izbeći krivičnu odgovornost i za razbojništvo jer će i za to krivično delo uskoro da nastupi zastarelost. Branioci su na startu novog postupka insistirali da sud ponovo sasluša sve svedoke i izvede sve predložene dokaze, dok se tome usprotivio punomoćnik porodice otetog mladića, tvrdeći da odbrana kupuje vreme kako bi slučaj, koji se ubraja u jedan od najstarijih u Srbiji, zastareo. 
Otac otetog mladića Zoran Stevanić odlučio je da progovori o detaljima koji su malo poznati javnosti. On otkriva da još uvek nije rasvetljeno da li je njegov sin Novak izvršio samoubistvo ili je imao nečiju asistenciju kada je uzeo pištolj koji je bio u stanu i pucao sebi u glavu!

 - Mi smo prihvatili zvaničnu informaciju da je Novak izvršio samoubistvo. Međutim, ima indicija da je ubijen, tačnije da su ga naterali da se ubije. Ležao je mrtav u stanu kada smo supruga i ja došli kući, a pištolj smo našli pored tela. Novak je mojoj majci pre tog nemilog događaja rekao: „Bolje da me ubiju, nego da me ponovo muče!“, dok mi je komšija kazao da su u našem stanu bila dva muškarca i jedna žena tog dana kada se moj sin navodno ubio. To kod mene budi sumnju da se iza ovog slučaja krije sprega države i mafije i da je Novak žrtva organizovanog kriminala - kaže Zoran Stevanić i ističe da će posle insistiranja odbrane da se svi svedoci saslušavaju iznova i on tražiti da sud kao svedoke pozove Milorada Veljovića, bivšeg direktora beogradske policije i Vladimira Božovića, nekadašnjeg pomoćnika ministra policije i generalnog inspektora MUP-a. 

- Veljović i Božović znaju da su u ovaj slučaj umešani korumpirani policajci koji su sarađivali sa zemunskim klanom. Božović mi je prilikom razgovora u njegovom kabinetu rekao: „Policija ti je ubila sina!“. Generalni inspektorat MUP-a je godinama radio na ovom slučaju. U Božovićevom kabinetu sam video dokumentaciju na više od 1.000 stranica, ali mi je rekao: „Ne mogu to da ti dam. To je državna tajna!“. Bivši direktor policije Milorad Veljović mi je priznao da je inspektor Rade Nerančić, kum svedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija, koji je bio angažovan na slučaju zapravo radio za surčinski klan i Čumeta! Veljović je rekao da će procesuirati Nerančića, ali nisu hteli da ga hapse dok je bio aktivan policajac nego mi je rekao da će pokrenuti istragu protiv njega kada stekne uslove za penziju. Međutim, kada su mu rekli da će ga procesuirati on je zapretio da će otkriti ko mu je naređivao da radi za mefiju. Ubrzo posle toga je nađen mrtav, a ja tvrdim da je ubijen da ne bi raskrinkao ko je od policajaca radio za mafiju. Više javno tužilaštvo u Beogradu je nekoliko puta zvalo Božovića i Veljovića da daju iskaz, ali su obojica odbili da svedoče. Koristili su svoje političke pozicije jer su obojica svojevremeno bili savetnici Tome Nikolića dok je bio predsednik države i vešto su eskivirali pozive. Suština je da Božović i Veljović otkriju ko je sekao sef u mom stanu, ko je prikirvao dokaze i ko je naredio tužilaštvu da ne radi svoj posao - ističe Stevanić i dodaje da je u slučaju od početka bilo opstrukcije sa ciljem da se zataška ko je bio tiper, ko naručilac, ko je delio plen sa članovima zemunskog klana i ko je maltretirao njegovog sina i primorao ga da se ubije.

- Kada je na vratima stana nađen otisak Dušana Spasojevića policija je to prikrivala čak pet godina! Za to vreme je i tužilaštvo pokušavalo da prikrije slučaj na sve moguće načine. Zamenica tužioca Snežana Đukić je čak 10 godina držala spise u fioci. Kada sam otišao kod nje na razgovor, priznala mi je „da joj šefovi ne daju da radi“. Ja sam svojom privatnom istragom došao do podataka da je upravo taj Nerančić maltretirao mog sina. Na sve moguće načine je nastojao da dokaže da je Novak sve izmislio, terao ga je da kaže da je navodno dugovao pare za drogu i da je sam uzeo zlato i novac iz sefa da bi se razdužio, iako je bio odličan student, sportista i nije imao dodira s drogom. Nemoguće je da se neko drogira, a da niko nikada ne vidi dilera koji ga snabdeva drogom! Posle Snežane Đukić, slučaj je preuzela Milena Vukašinović iz Višeg javnog tužilaštva koja je to radila jako predano. Ona je dva-tri puta pozivala Veljovića i Božovića kao svedoke, ali se oni nisu odazvali. Vrhunac odugovlačenja je počeo kada je slučaj poveren sudiji Vesni Božović Milošević koja je za pet godina od 25 zakazanih pretresa održala svega pet, dok je mene izbacila čak četiri puta iz sudnice zbog navodnog nepoštovanja suda.

 - Sve je bila manipulacija sračunata da se prikriju imena pravih aktera. Dok je to trajalo, članovi zemunskog klana su kidnapovali Miškovića, Miliju Babovića i druge. Da je država htela to da reši, otmice bi u startu bile sprečene. Neverovatno je da je sudija izbacivala iz sudnice čak i nekadašnjeg člana zemunskog klana Nikolu Bajića samo zato što je hteo da kaže ko je bio umešan u otmicu mog sina! Viši javni tužilac Nenad Stefanović mi je lično garantovao da će Čume biti priveden i saslušan, ali se nikada nije pojavio - kaže Zoran Stevanić na kraju razgovora i poručuje da neće dozvoliti da slučaj zastari već će se boriti da se utvrdi istina. 


Foto: Novakov otac, Zoran Ste­va­nić

Podsetimo, nemili događaj se odigrao 22. av­gu­sta 1997. ka­da su dva biv­ša po­li­caj­ca i dva pri­pad­ni­ka ze­mun­skog kla­na ote­la No­va­ka Ste­va­ni­ća, stu­den­ta Prav­nog fa­kul­te­ta Uni­ver­zi­te­tda u Be­o­gra­du i iz se­fa u sta­nu nje­go­ve po­ro­di­ce od­ne­li če­ti­ri i po ki­lo­gra­ma zla­ta, di­ja­man­te, oruž­je i oko 100.000 ta­da­šnjih ne­mač­kih ma­ra­ka. No­vak Ste­va­nić je, se­dam me­se­ci na­kon mal­tre­ti­ra­nja pri­pad­ni­ka ze­mun­skog kla­na, iz­vr­šio sa­mo­u­bi­stvo.

Na početku novog suđenja če­tvo­ri­ca optuženih Mi­lan Ra­du­kić, po­li­ca­jac u pen­zi­ji, Sa­ša Đa­jić, pri­pad­nik Žan­dar­me­ri­je, Go­ran Ri­stić i Ni­ko­la Ba­jić, ne­ka­da­šnji pri­pad­ni­ci ze­mun­skog kla­na krat­ko su se iz­ja­sni­li o kri­vi­ci. Svi osim Ba­ji­ća su ne­gi­ra­li de­lo ko­je im se sta­vlja na te­ret.

– Imam od­re­đe­ni deo kri­vi­ce, a sud će odrediti u kojoj je to meri - rekao je Ba­jić odgovarajući na pi­ta­nje da li je raz­u­meo op­tu­žni­cu i da li se ose­ća kri­vim.

Mi­li­sa­v Čo­gu­ri­ć, pu­no­moć­ni­k porodice Stevanić istakao je da do­ka­ze ko­je je iz­veo pret­hod­ni su­di­ja tre­ba sa­mo kon­sta­tovati. 

Foto: Mi­li­sa­v Čo­gu­ri­ć advokat

- Osta­jem pri pred­lo­gu da se, zbog pro­to­ka vre­me­na, do­ka­zi ne iz­vo­de po­no­vo. Od do­ga­đa­ja je pro­šlo 26 go­di­na, a su­đe­nje ula­zi u šestu godinu - ka­zao je Čo­gu­rić.

Ova­kvom pred­lo­gu us­pro­ti­vi­li su se bra­ni­o­ci optuženih, tražeći da se po­no­vo iz­vedu svi do­ka­zi, a jedino se Bajić saglasio sa predlogom punomoćnika porodice Stevanić. 

- Mo­lim vas su­di­ja da ne po­či­nje su­đe­nje iz po­čet­ka, ne mo­gu vi­še da do­la­zim iz Za­be­le. Ta­mo sam u po­seb­nom ode­lje­nju i jako je teško dolaziti. Dovode me ju­di sa ma­ska­ma, pancirima i šle­mo­vi­ma, u pratnji 10 kola - re­kao je Ba­jić.

Suđenje se nastavlja 11. oktobra kada će opruženi da iznesu svoju odbranu. 
KASETA KRIJE TAJNU: Telefonska sekretarica snimila nalogodavca?
Zoran Stevanić otkriva da ima snimak telefonske sekretarice zabeležen kobnog dana dok su članovi zemunskog klana mučili njegovog sina i preturali po stanu tražeći sef. On kaže da snimak najverovatnije otkriva nalogodavca, ali da je sud odbio da veštači glas i utvrdi o kome je reč. 

- Sve ukazuje da ih je zvao neko iz policije da proveri kako napreduju. Sekretarica se uključivala nekoliko puta jer se Dušan Spasojević i ekipa nisu javljali na telefon. Sekretarica je bila u hodniku i nisu je registrovali jer su u to vreme digli parket i sekli sef. Na snimku se čuje brusilica i muški glas s druge strane koji ih uporno doziva: „Alo, alo, javite se! Šta radie?“. Imao sam četiri kopije ovog snimka. Po jednu kasetu sam dao UBPOK-u, Državnoj bezbednosti i gradskoj policiji, ali su sve tri misteriozno nestale! Ostala je još samo jedna kaseta koja se nalazi kod mene i koju ćemo iskoristiti da rasvetlimo slučaj - navodi Stevanić.
ČOGURIĆ: Tražio sam privođenje Božovića i Veljovića
Advokat Milisav Čogurić, punomoćnik porodice Stevanić kaže da se Božović i Veljović nisu odazvali na više urednih poziva Višeg javnog tužilaštva u Beogradu tokom istrage. 
- Božović i Veljović su na taj način doprineli da se mnogi važni detalji ovog zločina, koji je počinjen u sprezi mafije i države ne otkriju! Predlagao sam više puta da se njih dvojica privedu na saslušanje, ali Više javno tužilaštvo u Beogradu to nije uradilo - ističe advokat Čogurić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR