Glas Javnosti

Protesti  građana ponovo urodili plodom – Gradska čistoća više neće dovoziti građevinski otpad kod Bare Reva

Hronika
Autor: Glas javnosti

Protesti građana, posebno oni koji se odnose na zaštitu životne sredine, očigledno nailaze na pozitivne reakcije nadležnih pošto je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio da je jutros naložio Javnom komunalnom preduzeću „Gradska čistoća” da prekinu dovoženje građevinskog otpada kamionima na privremenu deponiju koja se nalazi pored bare Reva.

On je predočio da ova privremena deponija postoji već decenijama i da je bilo predviđeno da se upravo tu gradi postrojenje za preradu građevinskog otpada. ,,Ne da se odlaže građevinski otpad, već da se prerađuje kako bi se dobijao materijal od koga se grade putevi“, objasnio je Vesić.

 

U Beogradu godišnje ima oko milion tona građevinskog otpada

 

Prema njegovim rečima, Beograd godišnje ima oko milion tona građevinskog otpada, a pre samo osam godina bilo je to oko 200.000 tona, što govori o tome koliko se u glavnom gradu  gradi.

 

 

Vesić je predočio da će postrojenje za preradu građevinskog otpada u Vinči, koje se sada gradi, moći da preradi oko 200.000 tona godišnje. On je istakao da je veoma važno da se što je pre moguće obezbede nova postrojenja za preradu građevinskog otpada, jer je to u skladu sa svim standardima. ,,U suprotnom ćemo imati zagušen Beograd divljim deponijama zato što će oni koji grade morati da taj otpad negde odlože“.

 

Vesić će na razgovor pozvati ljude koji su se okupljali u Revi – postavlja se rampa

 

Vesić je najavio da će narednih dana pozvati na razgovor ljude koji su se okupljali u Revi, odnosno nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine kako bi razgovarali o toj temi, a takođe i zato što želim da čujem šta oni predlažu i gde po njihovom mišljenju treba da se odlaže građevinski otpad u Beogradu, navodi se na sajtu grada Beograda.

 

,,Nadam se da ću čuti neke dobre predloge i da ćemo dijalogom doći do rešenja. U svakom slučaju tamo ćemo postaviti rampu i više neće moći da dolaze kamioni, ali će Beograd veoma brzo morati da nađe rešenje gde će se odlagati, odnosno prerađivati građevinski otpad. Ne možemo da zaustavimo razvoj grada i prekinemo izgradnju svih stanova i svega što se gradi zato što nemamo gde da odlažemo građevinski otpad“, naglasio je zamenik gradonačelnika.

 

Izgradnja metroa ,,doneće“ milione kubika zemlje koja mora negde da se odlaže

 

Zamenik gradonačelnika je ukazao da beograđane očekuje i početak izgradnje metroa, a  samim tim i milioni kubika zemlje koja će se vaditi tokom izgradnje, a koja, takođe, mora da se odlaže na određena mesta.

 

Mi smo prva vlast u ovoj zemlji koja je počela sa preradom građevinskog otpada, naveo je Vesić i dodao da će Beograd imati i pet fabrika za preradu otpadnih voda koje će se nalaziti u Velikom selu, Ostružnici, Batajnici, Obrenovcu i Grockoj.

 

I glumice Svetlana Bojković i  Vesna Čipčić  svojim telima su branile Baru Reva od šuta

 

Meštani koji žive pored Bare Reve danima su protestnom šetnjom izražavali nezadovoljstvo zbog toga što se građevinski otpad baca u Baru Revu,a njima su se pridružile i poznate glumice Svetlana Bojković i Vesna Čipčić kako bi ih podržale u njihovoj borbi za zdraviji život , protestuju šetnjom protiv otpada koji se svakodnevno baca u pomenutu baru, a njima se pridružila i Svetlana Bojković, da ih podrži u toj borbi za zdraviji život njih i njihove dece.
 

 

 

Bara Reva, nekada oaza prirode, nažalost, postala je oaza otpada. Ovo stanište  mnogih zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta od prošlog leta, naime,  stotine kamiona zatrpavaju građevinskim otpadom, a krijući se iza ideje da se na toj lokaciji izgradi industrijska zona, gradska preduzeća su potpuno bespravno stvorila divlju deponiju šuta, betona, stakla, armature.

Nedavno su se građani ujedinili kako bi se sačuvala priroda, ali i zdravlje ljudi.

 

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR