Glas Javnosti

PRONAĐEN NOVAC VELJE NEVOLJE? Sakrio MILIONE DOLARA u BITKOINIMA!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Policija je prošle nedelje na Novom Beogradu otkrila novi 'štek' stan klana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, u kome je pronađena kompjuterska oprema i fleš-memorije (USB) sa čak deset miliona dolara u bitkoinima. Takođe, u ovom stanu je nađeno i oko 100.000 evra u kešu.

Stan je bio obezbeđen blindiranim vratima i prozorima, sa najsavremenijim alarmnim sistemom, i praktično je služio kao mafijaški trezor! Kako se sumnja, Belivuk je bitkoinima plaćao drogu narko-kartelima iz Južne Amerike!

Svedok saradnik

Izvor lista Informer otkriva da je policija saznala za ovaj 'blindirani stan' tako što im je to otkrio jedan od uhapšenih Belivukovih 'vojnika', koji želi da dobije status svedoka saradnika.

- Taj svedok je otkrio još nekoliko "štek" stanova i kuća, mahom u Beogradu, koje je koristio Belivuk za skrivanje novca, oružja i u slične svrhe. Jedan od tih stanova je Belivuku praktično služio kao lični trezor - objašnjava izvor, i dodaje:

- Vrata stana bila su blindirana i obezbeđena sa nekoliko najsavremenijih brava, a na prozorima su imala neprobojna pancirna stakla. Ceo stan je bio pokriven modernim alarmnim sistemom. U stanu je nađena najsavremenija kompjuterska oprema, sa više komada različitih vrsta takozvane eksterne memorije. Sve je poslato na veštačenje, gde je otkriveno da je na fleš-memorijama i na hard diskovima zapravo bogatstvo u bitkoinima. Prema prvim procenama, otkriveno je bitkoina u vrednosti od deset miliona dolara! Osim kompjuterske opreme, u stanu je nađeno i oko 100.000 evra u kešu.

Inače, kriptovaluta, poput bitkoina, je elektronski novac koji nije pod nadzorom nijedne centralne banke. Dok klasične banke znaju praktično sve o svojim klijentima - kreditnu istoriju, adrese, telefonske brojeve, potrošačke navike, sa bitkoinima je drugačije, jer kupac kriptovaluta ne mora ostaviti nijednu ličnu informaciju.

Stručni sagovornici objašnjavaju da je to ključni razlog što su i narko-karteli poslednjih godina počeli da trguju drogom koristeći kriptovalute.

- U međunarodnom švercu droge nije problem samo to da se ona preveze preko okeana, iz Južne Amerike do Evrope. Još veći problem predstavlja i da se prošvercuju ogromne količine keša. Iz tog razloga je i Veljko Belivuk, kako je pokazala istraga, zajedno sa saradnicima iz "kavačkog klana" veliki deo bogatstva stečenog kriminalom prebacio u bitkoine. Njime su plaćali kokain južnoameričkim narko-kartelima, a ta roba je posle prodavana širom Evrope - kaže sagovornik.

IT stručnjak objasnio je da se kriptovalute kupuju preko posebnih berzi na internetu.

- Prilikom kupovine bitkoina otvori se poseban virtuelni novčanik, kome pristupate pomoću šifre koja je poznata samo vama. Ako poželite kasnije da prodate bitkoin, opet ga ponudite na tržište preko internet berze i zamenite za novac, vrlo brzo i lako - kazao je sagovornik.

Prema njegovim rečima, upravo zbog mogućnosti da se sakrije identitet kupaca i prodavaca kriptovaluta, ovakve transakcije se često koriste za razne nelegalne poslove.

- Neki ljudi jednostavno ne žele da njihove finansije budu praćene, dok drugi koriste kriptovalute kad ucenjuju nekog, ali i da bi, na primer, finansirali terorističke aktivnosti ili da bi kupili drogu i oružje - rekao je ovaj stručnjak.

Još su u pritvoru

Veljko Belivuk, njegov zamenik Marko Miljković Mesar i 20 njihovih "vojnika" uhapšeni su 4. februara i od tad su u pritvoru. Oni su pod plaštom Partizanove navijačke grupe "Principi" ubijali, reketirali, prodavali ogromne količine droge i bili su praktično ispostava "kavačkog klana" u Srbiji.

U februaru je, nakon ove akcije hapšenja, pretreseno više lokacija koje je koristila ova banda, među kojima su prostorije na stadionu Partizana, ali i kuća u Ritopeku, koja je služila kao "klanica", gde su žrtve mučene, ubijane i mlevene u mašini za mlevenje mesa. Tih dana je u nekoliko stanova pronađeno samo oko 80.000 evra, što je minorna cifra za Belivuka, jer se znalo da kriminalnim poslovima "obrće" na silne miliona evra.

Finansijska istraga ovog klana je u toku i očekuje se da se otkriju i zaplene i sve nekretnine širom Srbije, koje je Belivuk sa saradnicima oteo ili kupio od "prljavog" novca. 

(Glas javnosti/Informer)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP