Glas Javnosti

PROGOVORIO SRBIN UHAPŠEN PRI NAJVEĆOJ ZAPLENI U HRVATSKOJ: Branko uhvaćen sa 600 kilograma droge

Hronika
Autor: Glas javnosti

Unajmljena vikendica u blizini Svetog Ivana Zeline, u kojoj je policija pronašla više od 600 kilograma raznih droga, služila je kao distribucijski centar iz kojeg su dileri na dnevnoj bazi odvozili drogu te dovozili novu.

Ovo proizilazi iz iskaza jednog od dvojice muškaraca koje je policija uhapsila zbog povezanosti s ovom zaplenom, navodno najvećom u poslednjih 10 godina, a koji je prema sopstvenom priznanju pet meseci doslovce bio skladište za drogu.

Državljanin Srbije Branko D. (50), kojeg je policija pronašla kako čuva vikendicu, istražiteljima je ispričao da navedenu drogu čuva od početka septembra prošle godine, a nakon što je određenim osobama u Srbiji ostao dužan 10.000 evra.

"Rekli su mi da dug mogu odraditi tako da odem u Hrvatsku i odradim posao s drogom, a što je trebalo da traje šest meseci. Kada sam autobusom stigao u Zagreb, jedan muškarac me dočekao i odvezao u tu kuću kod Zeline, gde sam neprestano bio od tada. Na mobilni telefon koji su mi dali primao sam poruke kada će neko doći po drogu i koliko da im dam, te sam drogu prepakiravao i vagao. Takođe javljali bi mi kada dolazi nova droga, da ih dočekam i da je spremim - ispričao je Novosađanin, dodavši da bi mu donosili hranu, a najčešće je to radio Ivan Š. (26), kojeg je policija takođe uhvatila.


Ali, osim što je spomenuo Ivana Š., Branko D. nije hteo da imenuje nikoga drugog ko je bio uključen u navedeni posao s drogom zbog straha za vlastiti život. Ivan Š. (26) se odlučio na odbranu ćutanjem, a sudija istrage zagrebačkoga Županijskog suda juče im je odredila istražni zatvor u Remetincu.

U kući u Gornjem Orešju, zabačenom naselju na zelinskom području, policija je nakon kriminalističko-obaveštajnog rada i pomno planirane akcije pronašla 330 kilograma marihuane pakovanje u 292 omota, 90 kilograma amfetamina u 690 omota, 196.520 tableta MDMA, dva kilograma hašiša, kilogram MDMA u 508 omota, 76 grama kokaina, 25 litara tekućeg amfetamina, 30 litara metanola, 10 litara akumulatorske kiseline, tri kilograma praškaste materije nepoznatog hemijskog sastava i pet digitalnih vaga za precizno merenje težine.

Pretresom kuće pronađeno je i oružje, i to strojnica "ero" s prigušivačem i pripadajućim spremnikom te automatski pištolj "škorpion" s pripadajućim spremnikom, 461 komad municije kalibra devet milimetara te 44 metka kalibra 7,65 milimetara, kao i kilogram plastičnog eksploziva i tri električne detonatorske kapisle.

- Nakon prvih saznanja suzili smo kriminalističko-obaveštajni rad na naselje Gornje Orešje na području Sv. Ivana Zeline. Kada smo locirali kuću za koju smo bili sigurni da je ona koju tražimo, pokrenuta je akcija. Najprije je na izlasku iz objekta uhapšen 50-godišnji državljanin Srbije, a nekoliko sati kasnije u neposrednoj blizini kuće uhićen je i 26-godišnji državljanin RH - rekao je voditelj Službe kriminaliteta droga PUZ-a Goran Lauš.

Rekao je da je droga bila namijenjena pre svega domaćem tržištu, ali se ne može isključiti mogućnost da je deo bio namenjen i korisnicima i dilerima u susednim zemljama. Tajna kuća koristila se kao skladište, ali i proizvodni pogon.

Lauš je potvrdio da je u ovom slučaju hrvatska policija razmenjivala podatke s MUP-om Srbije, kao i policijama drugih zemalja, a akcija se nastavlja jer su u policiji uvereni da je uhapšeni dvojac samo deo veće i značajnije kriminalne skupine.

Glas javnosti/Jutarnji list

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR