Glas Javnosti

PRESUDA ŠARIĆU NA 1200 STRANA: Specijalni sud izrekao KAZNU OD 9 GODINA ZATVORA zbog pranja novca!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Tročlano veće Specijalnog suda većinom glasova donelo je prvostepenu odluku protiv Darka Šarića i još 12 okrivljenih za pranje para.

Nakon devet meseci, sudija je napravio pisani otpravak presude, predao je na pisarnicu i ona će biti prosleđena tužilaštvu, okrivljenima i njihovim advokatima.

Presuda je napisana na 1.200 strana i na nju Apelacionom sudu u Beogradu mogu da podnesu žalbe sve strane u postupku u roku od 30 dana.

Šarić je osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora zbog pranja para, tačnije 20 miliona evra zarađenih trgovinom narkotika. Pojedinačno mu je za pranje para izrečeno sedam godina, dok je za podstrekavanje na ovo krivično delo osuđen na tri godine manje, pišu Novosti. 

Istom odlukom, još 12 okrivljenih je osuđeno na ukupno 44 godine zatvora, dvoje je zbog nedostatka dokaza oslobođeno, dok je protiv dvoje odbijena optužba.

Predsednik veća, sudija Siniša Petrović je krajem jula prošle godine, obrazlažući odluku, kazao je da je krivično delo počinjeno od 2008. i tokom 2010. godine.

- Prljav novac kriminalne grupe, koju je 2008. godine oformio Darko Šarić sa više drugih osoba, a koja se bavila prometom opojnih droga, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo, vršeći konverziju i prenos imovine, investirajući ga u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti na teritoriji Srbije - kazao je sudija, dodajući da su se bavili finansiranjem poslovanja tako kupljenih i preuzetih preduzeća.

Petrović je istakao da je sud prihvatio Šarićevu odbranu da je svoje preduzeće "Štampa" prodao "Vacu" 2009. godine, za šta je uplaćeno 30 miliona evra, od kojih je više od 20 miliona evra uplaćeno Pljevljaku:

- Međutim, sud ne prihvata način na koji je Šarić došao do udela u procentu "Štampe", tako što je pružao zaštitu jednom vlasniku. Sporno je odakle je novac koji je uložio u tu firmu, a sumnja se da je reč o prljavom novcu, koji pripada grupi koja se u to vreme bavila švercom droge.

Od okrivljenih je presudom oduzeta protivpravno stečena imovina. Reč je o Privrednom društvu "Mladi borac" iz Sonte, "Jedinstvu" iz Gajdobre, "Mitrosremu" iz Sremske Mitrovice, UTP "Putnik" a. d. Novi Sad, HTDP "Vojvodina" Novi Sad, "Bratstvo" iz Preševa, "Danzo invest". Oduzet je i magacinski prostor pančevačkog preduzeća "AMC Zvezda", kao i tri stambena objekta u Beogradu na uglu Juhorske i Danteove ulice.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR