Glas Javnosti

PRED SUDOM U STRAZBURU DVA SPORA IZ AFERE ‘SAVAMALA’: Pet godina od noćnog rušenja u Srbiji još pet aktivnih sporova

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pet godina od noćnog rušenja pod fantomkama u Savamali počinioci nisu pronađeni, a oni čiji su objekti sravnjeni sa zemljom nisu došli do pravde, a još manje do naknade štete, pri čemu se neki sporovi vode pred domaćim sudovima, dok su dva već u Strazbur.

Firma „Iskra“ d.o.o, koja u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine ostala bez 1.057 kvadrata u Hercegovačkoj ulici 4-6 do sada ima dva spora koji su stigli do Strazbura i i još pet aktivnih sporova u Srbiji.

U izbornoj noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, kada je na parlamentarnim izborima pobedila Srpska napredna stranka (SNS), porušeno je 17 objekata na prostoru današnjeg „Beograda na vodi“, od kojih je deset bilo upisano u katastar i sedam nije, pišu beogradski mediji.

Vlasnik firme „Iskra“ d.o.o Dušan Miljević izjavio je da ne očekuje da će dobiti sporove pred srpskim sudovima „jer je srpsko pravosuđe otvorena farsa“.

-Jedna dobra ilustracija šta je srpsko pravosuđe danas je činjenica da je dežurni policijski službenik pred četiri svedoka u policijskoj stanici Savski venac izjavio da mu je naređeno da ne šalje policiju u Hercegovačku, jer tu akciju rušenja sprovodi Skupština Grada Beograda, ali srpski sudovi kažu da taj dokaz nije relevantan“, kazao je Miljević za list Danas.

U najkrupnijem od tih sporova „Iskra“ tuži za nanetu štetu: Milenijum Tim, Beograd na vodi, MUP Republike Srbije i Grad Beograd“.

-Prvi spor je u Strazbur otišao u septembru 2019. i taj predmet je tek sad započet. ‘Iskra’ je tužila Milenium Tim, Beograd na vodi i Grad Beograd. Drugi spor je tek ovog meseca poslat, jer je uslov za Strazbur da se prethodno prođu svi domaći sudovi. U tom sporu ‘Iskra’ je tužila Grad Beograd. U oba slučaja očekujemo da Strazbur presudi po zakonu, odnosno u našu korist i da tuženi moraju da nam nadoknade štetu- kazao je Miljević.

 

U Privrednom sudu u Beogradu je 15. aprila održano suđenje po tužbi privrednog društva „Transport Peroni“ koja je 22. aprila 2019. godine podneta protiv „Milenijum tima“, „Beograda na vodi“, Grada Beograda i Ministarstva unutrašnjih poslova od kojih oni traže nadoknadu štete, jer su i oni te noći pre pet godina, ostali bez imovine.

Sa druge strane, vlasnica nekadašnjeg restorana „Savski ekspres“ Nada Krstić je izjavila da za sada nema prevelike nade da će se njeni sporovi brzo rešiti, jer kako kaže, njen predmet za nadoknadu štete za porušeni lokal, stoji već četiri godine i trenutno je u Apelacionom sudu.

-Ko zna kada će to biti. Sve stoji, kad god sam pitala… ništa. Danas treba da prodate stan da biste mogli da isterujete pravdu na sudu, sve je skupo, svaka taksa, a da li ću i kada to naplatiti ko to zna. Koštalo me je mnogo i novaca i zdravlja- kazala je Nada Krstić za Danas.

Ona je navela da „i dalje ne može da poveruje, kako je neko mogao preko noći, u sred Beograda da poruši toliko objekata, a da policija nije ni izašla na teren“, kao i da je stres koji je preživela kada je zatekla porušen restoran, od koga je živela, izazvao aritmije.

(Glas janosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR