Glas Javnosti

POLICIJA ČEŠLJA JOVIČIĆEVU IMOVINU: Posle 350.000 evra OTKRIVEN I MEHANIZAM prisvajanja NEKRETNINA!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Od trenutka privođenja, pre tri dana, policija ne prestaje da "češlja" imovinu prvog čoveka beogradske opštine Palilula, Aleksandra Jovićića (34). On je naime uhapšen zbog sumnje da je omogućio nelegalnu gradnju na toj opštini, a sva imovina, koja je na ovaj način stečena, biće mu oduzeta, pišu beogradski mediji.

Meštani Borče, naselja u kom je Jovičić odrastao, pričaju da je čim je došao na funkciju asfaltirao put do porodične kuće, a potom i nju sredio.

Međutim, nezvanično, Jovičić na toj adresi nije živeo već je ubrzo počeo da kupuje stanove po Beogradu, ali da ih uknjižava na druga imena. Za to vreme on je sa suprugom i detetom živeo u “krugu dvojke”.

Odakle predsedniku opštine, čija je plata oko 100.000 dinara novac za časove letenja avionom, koji koštaju tričavih 8.000 evra i nove stanove, niko nije znao, ali je mnogima bilo sumnjivo, prenose mediji.

U isto vreme, njegova supruga otvorila je firmu za dizajn enterijera, a i njen otac, a Jovičićev tast, na svoje ime otvorio je drugu firmu. za legalizaciju objekata i dizajn.

– Policija je pretresala, pored njihovog porodičnog doma, i firmu njegove supruge Mirjane. Firma Mirjane Jovičić bavi se uređenjem interijera, pa postoji sumnja da su investitori ucenjivani da koriste usluge baš njene firme” – kaže izvor za medije iz policije.

Prema podacima iz APR, ova firma osnovana je 2019. godine i Mirjana je jedini vlasnik. U isto vreme firmu je otvorio i Jovičićev tast, međutim i u njoj su radile Mirjana Jovičić i njena sestra. Ta firma bavila se i poslovima legalizacije, projektovanjem i dizajnom.

Odakle 350.000 evra u kešu?

Direktor policije Vladimir Rebić potvrdio je da je u Jovičićevom stanu pronađeno 350.000 evra u kešu, a policija je pretresla i druge lokacije koje “palilulski pilot”, kako ga zovu otkako je u javnosti počeo da se hvali da ide na časove letenja, koristi – službene prostorije u opštini, ali i firmu njegove supruge.

Šta je na ovim lokacijama pronađeno, za sada nije poznato, ali su iz MUP-a rekli da su “zadovoljni prikupljenim dokazima”, prenosi Objektiv.

Poseduje i avion?

Pored provere sve njegove imovine, policija proverava i navode da Jovičić u svom vlasništvu ima i avion vredan oko pola miliona evra!

– U stanu i službenim prostorijama Jovičića pronađeno je oko 350.000 evra, ali na istrazi je da utvrdi dalje odakle su te pare. Treba utvrditi poreklo tih para. To će svakako biti oduzeto, jer imovina koja je stečena nelegalno, mora se oduzeti – rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

Prema nezvaničnim informacijama sada se proverava sva imovina porodice Jovičić, pa tako i svi računi članova porodice u bankama, kao i osnov sticanja nepokretnosti.

Rebić je rekao i da je akcija hapšenja Aleksandra Jovičića spremana gotovo dve godine i da su na tome radili i policija i tužilaštvo.

– Oni se sumnjiče da su uticali na građevinske inspektore, kako bi im oni omogućili da nastave s nelegalnom gradnjom, umesto da se obustavi. Blizu 29 miliona dinara je bio vredan posao na ime tih “usluga”, da se nezakonito gradi – rekao je Rebić.

Način delovanja

Podsetimo Jovičić je uhapšen u četvrtak ujutru, pre nego što je stigao na posao u prostorije opštine Palilula. U velikoj policijskoj akciji uhapšeni su i njegovi saradnici – građevinski inspektori i načelnik odeljenja za društvene delatnosti.

Njihov “modus operandi” je bio sledeći – ucenjivali su investitore da im daju novac kako im na gradilište ne bi slali inspekciju, a potom bi sa njima napravili dogovor.

– Od investitora su uzimali novac “za zaštitu”. To znači da ih ucenjivali da im plate kako im ne bi poslali građevinsku inspeciju i da im niko ne bi izdavao naloge o rušenju. Onda su u službene isprave unosili lažne podatke koji su omogućavali da jednog dana ti objekti mogu da budu uknjiženi, što inače ne bi mogli da budu. Za to sve su uzimali materijalnu nadoknadu – otkriva izvor “Blica”.

"To su mi pare od svadbe"

Jovičić je na saslušanju negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret i rekao je da je u periodu od 2016. do 2017. godine opština Palilula podnosila najviše prijava protiv ilegalne gradnje.

O 350.000 evra koji su pronađeni u njegovoj kući rekao je da su “ušteđevina i pare od svadbe”.

Kako za medije kaže Jovičićeva advokatica Zora Dobričanin, predsednik opštine Palilula je izneo odbranu na saslušanju.

– Izneo je detaljnu odbranu, onoliko koliko je mogao s obzirom na to da nije mogao da pročita krivičnu prijavu i nije imao uvid u dokaze pošto mu je samo predočena naredba o sprovođenju istrage – rekla je Dobričanin.

(Glas javnosti)


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR