Glas Javnosti

Policajci pretukli autističnog dečaka na protestima u Novom Sadu: Porodica traži istragu!

Hronika
Autor: Glas javnosti

"Kada je policija oborila dečaka na biciklu tokom protesta u Novom Sadu 8. jula počinila je krivično delo i treba utvrditi koje", rekao je advokat Vladimir Beljanski, koga je angažovala porodica autističnog dečaka.

U izjavi Belljansk kaže da se na video snimku, koji se deli na društvenim mrežama vidi da policajac u uniformi ruši dečaka s bicikla, da potom pritrčava policajac u civilu koji mladića udara kolenom, ali da se ne vidi da je onda prišao još jedan policajac u civilu, koji mladića više puta udara.

Advokat kaže da su mladića potom policajci ostavili da leži na ulici bez privođenja ili pružanja pomoći, a da su mu pomogli prolaznici.

- Radi se dečaku s posebnim potrebama koji nije u stanju da se sam stara o sebi i koji u svojoj rutini svakog dana vozi bicikl po gradu. Na žalost, našao se na mestu koje nije bilo dobro za njega, ali to ne daje policiji pravo da reaguje na način na koji je reagovala. Naneli su mu telesne povrede i ugrozili njegovo već ugroženo duševno stanje - kaže Beljanski.

Advokat dodaje i da je krivična prijava zbog događaja već podneta od strane Beogradskog centra za ljudska prava, pre nego što se porodica obratila njemu za zastupanje.

Kancelarija ovog novosadskog advokata će sada pored krivične odgovornosti tražiti i da sektor Unutrašnje kontrole MUP-a sprovede istragu, da policija da informacije da li je istražila incident, kao i da obrazlože kako pravdaju ovakvu akciju za koju sam Beljanski smatra da je bila neopravdana.

Kako smo ranije pisali, Udruženje "Autizam promena za 180" pisalo je direktoru policije Vladimiru Rebiću povodom napada na autističnog mladića. Kako je oovo udruženje navelo u pismu, pripadnici policije su nasrnuli na osobu koja je prolazila biciklom, a jedan pripadnik službe ga je potom "šutirao dok je nemoćan ležao na zemlji".

Izrazili su nadu da će MUP u najkraćem mogućem roku, kao u slučajevima napada na novinare, utvrdi sve činjenice ovog događaja i da će kazniti počinioca i da će o tome obavestiti javnost. Dodali su da će u protivnom podneti krivične prijave protiv počinioca, kao i da se obratimo međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom prava, a posebno pravima osoba sa invaliditetom.

Podsetimo i da će se danas ispred policijske stanice na Detelinari u Rumenačkoj 159 održati protest protiv policijske represije. Ova lokacija je izabrana jer u toj policijskoj stanici radi inspektor koji je navodno 8. jula za vreme protesta u Ulici Modene pretukao dečaka sa autizmom. Protest će početi u 19 časova, a organizatori su naveli da su na protestu zaštitne maske biti obavezne.

(Izvor:Direktno)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR