Glas Javnosti
posta

POKRENUT POSTUPAK PROTIV SUDIJE ĐERIĆ: Pustila ubicu da se BRANI SA SLOBODE, građani POKAZALI SVOJU MOĆ!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Ministarka pravde Maja Popović podnela je zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, kažu za Telegraf iz Ministarstva pravde. 

Reakcija građana, stanovnika Karaburme bila je burna nakon što je ona pustila na slobodu Lazara G., vozača koji je na Karaburmi pokosio oca sa dvoje dece na pešačkom prelazu, a nakon čega je jedno dete (9), podleglo povredama u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj. 

- Za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je diciplinski prekršaj izvršen - rekli su iz ministarstva, prenosi portal Telegraf.rs.

- Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine.

Pored ovih sankcija, kako kažu u nadležnom ministarstvu, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije.

- Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije - kažu u Ministarstvu pravde. 

Ministarka pravde najavila je za vikend da će inicirati „preispitivanje postojanja odgovornosti postupajućeg sudije“ koji nije odredi pritvor osumnjičenom za saobraćajnu nesreću na Karaburmi, u kojoj je smrtno stradao dečak.

Popović je u saopštenju navela da reaguje „povodom opravdanog uznemirenja građana“ zbog odluke sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, „da osumnjičenom Galić Lazaru ne odredi pritvor“.

Saobraćajna nesreća dogodila se u nedelju, 18. jula. Tada je Lazar G. (38) na Karaburmi pokosio oca sa dvoje dece, od kojih je jedno, dečak Stefan od 9 godina preminuo u četvrtak u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici.

Sudija R. Đ. za prethodni postupak je, međutim, pustila Lazara G. na slobodu bez obzira na njegov policijski dosije. Imao je čak 6 kazni zbog prekršaja u saobraćaju, nekoliko puta je bio u zatvoru zbig drugih krivičnih dela, jednom je bio pod elektronskim nadzorom i novčano je kažnjavan.

Na dan kada je Stefan (9) preminuo na Karaburmi je započet miran protest građana koji su tražili da se Lazar G. uhapsi. On je priveden sutradan, u petak, 23. jula, pošto je preinačena presuda sudije za prethodni postupak i određen mu je pritvor.

Građani Karaburme, kojima su se pridružili i sugrađani iz ostalih krajeva grada, nastavili su sa protestom, a traže da se preispita odgovornost sudije za prethodni postupak koja je Lazara pustila na slobodu.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR