Glas Javnosti

Podsetnik - ovako je pisao haški sudija Frederik Harhof: 'Ovaj sud ne deli pravdu već sprovodi politiku, Gotovina oslobođen pod pritiskom Amerikanca Merona'

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pismo haškog sudije Frederika Harhofa iz 2013. godine i sedam godina kasnije služi kao savršen podsetnik na "ključ" po kom su donošene presude haškim zatvorenicima koji pred njega nisu bili dovedeni kao Srbi.

Jedna od glavnih rečenica koje je Harhof istakao u pismu koje je te 2013. poslao svojim kolegama glasi "Haški sud svoje odluke ne donosi na osnovu pravde već na osnovu politike", posebno aludirajući na suđenja i oslobađajuće presude koje su izrečene Anti Gotovini, Mladenu Markaču...

- Američki predsednik Haškog suda Teodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude i imao je sreće kada je u zadnji čas uspeo da nagovori ostarelog turskog sudiju da promeni mišljenje, napisao je tada Danac, aludirajući na 77-godišnjeg Mehmeta Gineja, koji je, uz Amerikanca Merona i Patrika Robinsona glasao za oslobađajuću presudu, dok su Fausto Pokar i Karmel Agius bili protiv takve odluke. 

- Ovakve presude izazvale su duboku profesionalnu i moralnu dilemu kakvu do sada nisam imao. Najgore je što verujem da su neke moje kolege bile izložene političkom pritisku. Ovo iz korena menja moje viđenje ovog posla, koji bi trebalo da se pre svega vodi principima razuma i pravde, napisao je Harhof tada.

On je potom istakao da veruje da su sudije prisiljene da puste zločnice na slobodu, i to od strane sudije Merona, šefa sudskog veća. 

- Čini mi se da su SAD i Izrael, tačnije njihov vojni establišment, prestrašeni činjenicom da se Haški tribunal previše približio visikorangiranim funkcionerima, pa se pitam da li su američki ili izraelski funkcioneri izvršili pritisak na američkog predsednika Haškog suda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR