Glas Javnosti

POČINJE NOVO SUĐENJE DARKU ŠARIĆU: U ponedeljak pripremno ročište, evo šta piše u NOVOJ OPTUŽNICI

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pripremno ročište na početku novog suđenja Darku Šariću i kriminalnoj grupi zakazano je za sutra

U Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu,  sutra treba da počne pripremno ročište pred početak suđenja Darku Šariću i 14 osumnjičenih pripadnika njegove organizovane kriminalne grupe, koji se terete da su izvršili više krivičnih dela, među kojima je i teško ubistvo.

Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, tužilaštvo i odbrana će predložiti sudu svoje dokaze, nakon čega će se okrivljeni izjasniti o krivici.

Nakon ovog ročišta sud će zakazati početak glavnog pretresa (suđenje),  kojem će javnost moći da prisustvuje, a okrivljeni da detaljni iznwsu svoju odbranu.

Optužnica

14 članova kriminalne grupe

Pored Šarića optuženi su i advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović,  Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić.


Optužnicom se okrivljenima stavlja na teret da su od početka 2020. godine do 14.aprila 2022. godine, kada su neki od njih i uhapšeni, na teritoriji Srbije, delujući kao organizovana kriminalna grupa, izvršili više krivičnih dela organizovanog kriminala.

    Iz prikupljenih dokaza proizilazi da je vođa ove grupe Darko Šarić, te da je stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodio zbog krijumcarenja kokaina.

 Kada u tome nisu uspeli, Šarić je, kako se sumnja, izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju Joksovića da eventualno izgubi status svedoka saradnika. 



 Tužilaštvo je ranije preciziralo da postoji opravdana sumnja da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, okrivlјeni Mirković, Stojanović i Radovanović, koji su policijski službenici MUP, UKP, po nalogu okrivlјenog Šarića preduzimali radnje sa cilјem da istrage koje su se vodile protiv pripadnika ove grupe usmere na način da se ne otkriju pravi izvršioci krivičnih dela. 

Takođe, navodi se da su oni to radili tako što su prikuplјali strogo poverlјive i poverlјive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove grupe i saopštavali ih organizatoru, Šariću, a koji je pripadnicima grupe naloge o kriminalnom delovanju izdavao iz pritvorske jedinice Posebnog odelјenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i to korišćenjem kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom Skaj.


Ubistvo Milovca

Tužilaštvo za organizovani kriminal nastavlјa istragu protiv okrivlјenog Darka Šarića zbog osnovane sumnje da je izvršio i krivično delo teško ubistvo, na štetu Milana Milovca u Ekvadoru. 



Tužilaštvo grupu tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavlјanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavlјivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka. 

 Darku Šariću i njegovim saradnicima se ponavlja suđenje pre ovim sudom zbog pranja novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

 Apelacioni sud u Beogradu je Šariću 12. oktobra za godinu dana smanjio kaznu i pravosnažno ga osudio na kaznu zatvora od 14 godina kao organizatora kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR