Glas Javnosti

PENZIONISANI FORENZIČAR: Mafijaši 90-ih su POŠTOVALI kodekse, nikada ubistva nisu bila svirepa kao ova za koja se tereti Belivukov klan

Hronika
Autor: Glas javnosti

Časlav Ristić, penzionisani forenzičar, koji je dve decenije radio u MUP Srbije, prvi je bio na mestu svirepih zločina koji su devedesetih i početkom dvehiljaditih punili stupce crne hronike

Gotovo da nema mafijaškog ubistva u Beogradu u čijem rešavanju nije učestvovao, ali kako kaže, ovo čemu danas svedočimo, kada je reč o zločinima klana uhapšenih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, nije nikada video, iako je uradio na hiljade uviđaja.

Radio sam na hiljade ubistava, ali nikada nisu bila svirepa kao ova za koja se tereti Belivukov klan, kaže Časlav Ristić, koji je dve decenije bio zaposlen u MUP i najčešće bio prvi na mestu zločina.

Nepoštovanje žrtve

 - Ubistva žestokih momaka iz devedesetih nisu bila ni nalik monstruoznim ubistvima o kojima svi već neko vreme slušamo, a koja su se, kako se sumnja, desila u tzv. štekovima poslednje uhapšene organizovane kriminalne grupe - kaže Ristić i ističe da ne pamti da su kriminalci u vreme dok je bio aktivan policajac sakatili tela svojih žrtava.

- Bilo je otmica i kriminalnih ubistava, ali ni nalik ovima danas, gde se žrtve melju i od njih se prave ćevapi. U svojoj karijeri nisam imao ništa slično. Istina, bilo je u Španiji kada je zemunski klan ubio Milana Jurišića Jureta, pa su od njega pravili gulaš. U ovome što se danas radi, u tom skaćenju tela, ogleda se nepoštovanje žrtve - kaže penzionisani policajac i dodaje da su mafijaši ranije imali kodeks.

- Poštovali su neka pravila - ubistva su se izvršavala u klasičnim sačekušama ili tokom jurnjave automobilima. Sva brutalnost se ogledala u broju ispaljenih projektila. Uglavnom je pucano iz automatskog oružja i ispaljivana je kiša metaka. Recimo, prva bomba ispod automobila bila je postavljena 1994, kada je ubijen Rade Međed. Tada se pričalo da je bio vlasnik mnogih kockarnica. On je ušao u džip i u Ulici kneza Miloša eksplodirala je bomba ispod njegovog automobila, mislim da tada nije bilo daljinskog upravljanja, već da je bomba bila podešena satom. Nisam radio taj uviđaj, radile su kolege - kaže Ristić i dodaje da od svih ubistava koja je radio najviše odudara ubistvo političara Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Predsedništva Srbije, čije je telo pronađeno u rupi punoj kreča na Fruškoj gori. Istražitelje je do rake odveo svedok-saradnik.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR