Glas Javnosti

PALJENJE KUĆE NOVINARA Milana Jovanovića: Zagorka Dolovac razrešila dužnosti tužioca!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Zagorka Dolovac oslobodila je vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića u predmetu koji se vodi za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Ovakva rasplet postupka uliva strah da bi ovo suđenje moglo da se pretvori u još jedan maratonski proces, kao što je i onaj za ubistvo Slavka Ćuruvije.

-Nepodeljena ocena javnosti, medijske zajednice i samog Milana Jovanovića je da je zamenik tužioca Milovanović pokazao izuzetnu profesionalnost, kao i da su njegov angažman i upornost doprineli da jedno od najvažnijih suđenja za napade na novinare u poslednjih nekoliko godina dođe do prvostepene presude- navodi se u saopštenju Fondacije.

Kako je danas objavila Cenzolovka, Milovanović je onemogućen da nastavi predmet sve do konačne pravnosnažne presude, uprkos svojoj želji i insistiranju.

-Odluka Zagorke Dolovac je lična, doneta zakonito, ali nije morala biti takva, pogotovo zato što je drugim tužiocima angažovanim u Državnog veća tužilaca bilo dozvoljeno da do pravnosnažnosti vode značajne predmete kao što je ovaj-  navodi se u saopštenju.

 

Ovom odlukom, optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i njegovih saučesnika u paljenju kuče Milana Jovanovića, u nastavku procesa neće braniti tužilac koji ju je i pisao, i koji o ovom predmetu zna najviše. Istovremeno, sudija Slavko Žugić, koji je okončao prvostepeni postupak, otišao je u penziju, a novi sudija u ovom slučaju nije dodeljen ni dva meseca nakon prvostepene presude, dodaje se u saopštenju.

-Ovakav rasplet postupka za paljenje kuće Milana Jovanovića onespokojava sve novinare koji trpe pretnje i napade u Srbiji i uliva strah da bi ovo suđenje moglo da se pretvori u još jedan maratonski proces, kao što je i onaj za ubistvo Slavka Ćuruvije-  ističe se u saopštenju.

Uklanjanje postupajućeg tužioca iz predmeta koji je vodio od samog početka nije dobra poruka za neshvatljivu nekažnjivost napada na novinare, koja je u Srbiji postala gotovo endemska, ocenjuje Fondacija.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR