Glas Javnosti

PAKLENA NOĆ NA PLANINI MAGLIČ: Iznemogli, bez vode i hrane, spasao ih dobar mobilni signal

Hronika
Autor: Glas javnosti

Planina ima svoje ćudi, koje nekada mogu da iznenade i najiskusnije planinare. Ali, ako se sa nepoznanicama planine, sretnu manje iskusni rekreativci, probemi počinju da se uvećavaju geometrijskom progresijom.


Takvo jedno neiskustvo, zamalo je koštalo života dvojicu planinara iz Beograda koji su se izgubili u blizini Magliča, u Ibarskoj klisuri. Spasioci Gorske službe spašavanja (GSS) iz stanice u Kruševcu, u nedelju oko četiri sata ujutru, srećno su završili celonoćnu potragu za planinarima koje je spasila GSS, ali i dobrar mobilni signal.

Dvoje rekreativaca u tridesetim godinama, nisu umeli da pronađu put kako bi sišli sa Magliča do magistralnog puta Kraljevo - Raška. Njihov prvobitni cilj je bila planina Stolovi.

S obzirom da nisu znali da viseći most koji je preko Ibra vodio ka tvrđavi Maglič, više nije u upotrebi, odlučili su da potraže drugi kako bi prešli reku. Na nekih četiri kilometra uzvodno, pronašli su još jedan viseći most i prešli preko njega.

- Taj most preko kojeg su prešli je u veoma lošem stanju, i moram da napomenem da je nebezbedan i veoma opasan, kako se neki drugi ne bi usudili da preko njega pređu. Otišli su do Magliča, i tamo su se zadržali malo duže, jer su snimali i fotografisali, i onda su tek krenuli ka Stolovima, vrhu Kamarište ili Usovici kako je još poznat - kaže Nedeljko Pešterac, načelnik stanice GSS u Kruševcu.

S obzirom da nisu bili u top formi, njihovo penjanje je trajalo znatno duže, nego što bi inače bilo potrebno da se od Magliča stigne do vrha Stolova. Ali, kada su se vraćali, počeo je da pada mrak, i izgubili su planinarsku stazu.

- Pokušavali su da pronađu znakove, ali bezuspešno. Sreća je da su imali eksterne baterije za mobilni, ali ostajali su bez vode i hrane. Posle pređenih 25 kilometara došli su iznad pruge i Ibra, u blizini Magliča, ali nisu mogli da siđu. Pozvali su GSS da dođemo po njih, jer su mogli svoje živote da rizikuju, pokušavajući da se spuste po mraku - priča Pešterac.

On kaže da je odmah čim je dobio poziv krenuo sa dvojicom kolega iz Kruševca, i sve vreme su bili na vezi sa planinarima.

- Sreća, pa je signal za mobilni bio dobar. Poslali su nam svoju GPS lokaciju i to je praktično bilo najbitnije kako bi mi došli do njih. Momci nisu imali iskustva u planinarenju i nisu znali šta treba da rade u ovakvim situacijama. Nije im bilo svejedno, ali bili su veoma pribrani - objašnjava ovaj spasilac.

Iz GSS napominju da bi svi koji krenu o ovakva planinarenja, trebalo da se dobro informišu o terenu na koji idu. Takođe, potrebno je da sa sobom nose najpotrebniju opremu.

(Glas javnosti/ Nova)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR