Glas Javnosti

OVO JE RADIOAKTIVNA NAPRAVA PRONAĐENA NA SRPSKOJ GRANICI: Otkriveno kako je lociran u vozilu Hrvata (FOTO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Zahvaljujući činjenici da su detektori radioaktivnosti deo obavezne opreme svakog carinskog službenika, na graničnom prelazu Bezdan je 4. marta 2023. godine otkriven pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni točak jednog vozila.

Prilikom izlazne kontrole automobila nemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno sprovedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mere bezbednosti i zaštite.

Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni točak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za merenje sastava matala, na koje je ručni detektor za merenje jonizujućeg zračenja odreagovao.

Odmah je obaveštena inspekcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, kao i Direktorat za radijaciju i nuklearnu bezbednost, koji su prema važećoj proceduri stupili u kontakt sa Institutom za nuklearne nauke Vinča, radi preduzimanja daljih mera.

Nadležne službe su preuzele i obezbedile radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno sa vozilom preuzeli u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.

Napominjemo da carinska služba za otkrivanje i sprečavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za merenje jonizujućeg zračenja.


Svi službenici koji su toga dana radili na pomenutom prelazu odmah su upućeni na lekarski pregled, bez obzira što nisu pokazivali nikave simptome izloženosti radijaciji.

Oglasilo se i osnovno javno tužilaštvo u Somboru

- Dana 04.03.2023. godine, u večernjim satima, na graničnom prelazu Bezdan ( drumski saobraćaj), prilikom granične kontrole na izlazu iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku, uređaj za detekciju radijacije očitao je radioaktivnu vrednost, nakon čega se pristupilo pregledu vozila, nemačkih registraskih oznaka, u kome su se nalazila tri lica, državljanina Republike Hrvatske.

Tom prilikom pronađen je predmet za koji postoji sumnja da je izvor adijacije. Predmet je obezbeđen od strane ovlašćenih lica Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, te izuzet od strane stručnih lica Instituta za nuklearne nauke „ Vinča“.



Lica kod kojih je pronađen predmet su po nalogu postupajućeg tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru zadržana, te 06.03.2023. godine, uz krivičnu prijavu, dovedena javnom tužiocu radi saslušanja zbog sumnje da su učinili krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija iz člana 266 stav 5 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, te je u odnosu na sva tri osumnjičena lica Osnovnom sudu u Somboru stavljen predlog za određivanje pritvora, radi obezbeđenja prisustva osumnjičenih, te obezbeđenja dokaza.

U odnosu na još jedno lice naloženo je podnošenje krivične prijave za istovrsno krivično delo u redovnom postupku. Sledi dalje preduzimanje istražnih radnji povodom krivičnopravnog događaja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR