Glas Javnosti

Ove države uvele su hemijsku kastraciju, a evo šta je neophodno da bi Srbija uvela ovu terapiju!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Uvođenje hemijske kastracije tema je o kojoj se u više navrata polemisalo, a posebno proteklih godina zbog sve većeg broja hapšenja pedofila širom Srbije.

Pitanje uvođenja hemijske kastracije u javnosti je ponovo pokrenuo slučaj hapšenja 18 pedofila u Srbiji koji se dogodio pre nekoliko dana. Veliki broj građana na društvenim mrežama je za uvođenje ovakve mera, a dosad je znatni broj zemalja uveo hemijsku kastraciju.

Hemijska kastracija, ili antilibidinalni tretman, kako glasi pravilna naučna definicija ove terapije, proces je koji uključuje korišćenje lekova koji potiskuju seksualni nagon kod ljudi. Uglavnom je to tretman sa kojim zločinac mora da bude saglasan. Po određenim istraživanjima, primetan je značajan pad ponovljenih dela silovanja i pedofilije kod osoba koje su bile podvrgnute tom tretmanu. 

Dosad je u velikom broju država Evrope, u Engleskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Norveškoj, Danskoj, Poljskoj, Ukrajini, Nemačkoj uvedena hemijska kastracija. Uz psihoterapijsku podršku višestruki silovatelji sami odlučuju da li će biti podvrgnuti hemijskoj kastraciji ili ne, odnosno potrebna je njihova saglasnost.

Hemijska kastracija uvedena je i u pojedinim zemljama u našem okruženju, među kojima je Makedonija. Sem toga, naše komšije su uvele i javni registar pedofila, čime su osobe koje su počinila krivična dela iz tog domena gotovo zauvek etiketirane.

Ipak, u našoj zemlji još uvek nema naznaka o tome da li bi mogla da bude uvedena hemijska kastracija.

Advokat Denis Bećirić ističe da je tema hemijske kastracije dosta nepoznata našem sistemu.

„To je jedna poprilično ozbiljna i kompleksna tema. Bilo bi neophodno da se osnuju komisije stručnjaka za razne oblasti koje bi o tome polemisale i raspravljale, nakon čega bi o eventualnom uvođenju hemijske kastracije u Srbiji morala da odlučuje Skupština“, objasnio je Bećirić za Nova.rs. 

Nakon toga, sledila bi promena Krivičnog zakonika, međutim, problem bi tada mogao da predstavlja Ustav ukoliko bi osuđeni pedofili odbili da daju saglasnost da se podvrgnu pomenutom tretmanu.

Bećirić za pomenuti portal ističe da bi svakako građani mogli da raspišu peticiju za uvođenje hemijske kastracije.

„Građani svakako mogu da pokrenu peticije, ali koliko bi to imalo uticaja nisam siguran, jer je tema veoma opipljiva i nepoznata, ne samo javnosti, već i samom sistemu“, rekao je Bećirić

Južna Koreja prva među azijskim zemljama

Prema dostupnim podacima, Južna Koreja je prva azijska država koja je uvela ovaj oblik kazne za pedofila, i to još 2011. godine. U Rusiji, takođe, postoji ovaj zakon, ali se kod njih on praktikuje isključivo ako pedofili pristanu na takvu vrstu tretmana

Izrael i Kazahstan su još jedne od zemalja koje se se pridružile listi i uvele hemijsku kastraciju, dok je Indonezija Zakon o hemijskoj kastraciji donela 2016. godine.

Najviše država u SAD

Očekivano, najviše država Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su prihvatile hemijsku kastraciju kao meru protiv pedofila. Kalifornija je prva među njima.

Sem nje, hemijska kastracija se primenjuje na Floridi, u Luizijani, Džoržiji, Ajovi, Montani, Oregonu, Teksasu.

Slučaj Malčanskog berberina

Slučaj koji je definitivno podstakao građane Srbije na razmišljanje o hemijskoj kastraciji jeste sudski predmet osuđenog silovatelja Ninoslava Jovanovića, poznatijeg kao Malčanski berberin. Malčanski berberin je pre nekoliko meseci osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog otmice i zlostavljanja devojčice, a podsetimo, ceo slučaj dogodio se nedugo nakon što je Jovanović izašao iz zatvora.

Jovanović se u zatvoru nalazio zbog istovrsnih krivičnih dela. Dosad je u nekoliko navrata osuđen za seksualna napastvovanja, silovanja i uznemiravanja. Svaki put kada bi izašao iz zatvora, Malčanski berberin bi ponovio krivično delo.

Ipak, naša država još uvek nije pokrenula ni jedan jedini korak ka mogućem rešenju i suzbijanju pedofilije u Srbiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR