Glas Javnosti

OTKRIVENO kako je jedan od vođa kavačkog klana Radoje Zvicer ušao u Ukrajinu i zašto je izabrao baš tu državu (VIDEO)

Hronika
Autor:

Radoje Zvicer, jedan od vođa kavačkog klana koji je prošlog utorka teško ranjen u Ukrajini, u tu zemlju je ušao koristeći bosanski pasoš.

Upravo je taj pasoš trebalo da mu garantuje "nevidljivost", jer u Ukrajini nema nijednog diplomatsko-konzularnog predstavništa Bosne i Hercegovine. Izbor države, pasoša i mesta prebivališta u Kijevu bio je idealan. Te tri stavke, odnosno Zvicerov izbor, govore da je vođa kavačkog klana pažljivo birao gde će se preseliti s porodicom kako bi se sakrio od suparnika i policije koja godinama traga za njim. Tako bi i bilo da Zvicer i njegova lokacija nisu po svemu sudeći ‘prodati’.

Radoje Zvicer, kako saznajemo, u Ukrajini živi najmanje godinu dana. Pripadnici crnogorskih klanova godinama se skrivaju po svetu od osvete suparnika i od policije, ali obično su za svoja "sigurna gnezda" birali Atinu, Johanesburg ili Marbelju. Zvicer je pak utočište potražio Kijevu i to nije bez razloga. Pasoš sa oznakom “ljiljana” Zviceru je u Kijevu obezbeđivao mir, jer, kako BIH u ovoj državi nema ni ambasadu ni konzulat, zvanične insitutucije ga nisu proveravale i to mu je obezbeđivalo mir.

Isto tako, upravo zbog toga čak i da ga je policija proveravala ne bi jednostavno i lako dobili proveru i informaicje o njemu.

Kada je reč o Kijevu diplomatija gotovo precizno zna za svaku pridošlicu koja je iz njihove države, ali za Zvicera nije imao ko da zna, niti da o njemu brine kao o svom državljaninu. Dakle Zvicera u Kijevu niko nije proveravao, niti su Ukrajinci imali kome na svojoj teritoriji da se obrate o njemu.Ovo nije jedini razlog zbog kog je vođa kavačkog klana sa porodicom utočište potražio baš u Ukrajini. Ova država zadovoljava dobar deo uslova za bavljenje poslovima s druge strane zakona. Javna je tajna da su mito i korupcija jedan od najsigurnih biznisa kome je sklona tamošnja birokratija. Za mnoge izbor Ukrajine upravo zbog toga i presudan. 

Međutim, ta pogodnost može biti i kobna. Kako se sumnja Zvicer, koji je sve uredio i obezbedio svoju nevidljivost u Kijevu, verovatno je "prodat" i to upravo od policajaca sa kojima je bio u kontaktu. Prema nekim navodima, kada su shvatili da mu duguju isuviše novca, koji nemaju da vrate, “najlakše ga je bilo prodati”.

Tamara Zvicer u Ukrajini, sa Goranom i Majom Zvicer, poseduje kompaniju koja se bavi uslužnim delatnostima u ugostiteljstvu. 

Zvicer je izrešetan prošlog utorka usred dana dok je džogirao u blizini svog stana u luksuznom naselju Kijeva. Dva naoružana napadača su ga presrela nasred ulice, ne prezajući ni od svedoka, ni od kamera koje su na svim objektima u okruženju. Zapucali su na vođu kavača koji je na licu imao masku, a rukama rukavice.

Napadači su na Zvicera ispalili desetak hitaca, od kojih ga je pet pogodilo. Napadače je Zvicerova supruga Tamara, koja je istrčala iz stana i zapucala na njih, sprečila da ga "overe". Zahvaljujući njoj, vođa kavčana je živ, međutim nalazi se u bolnici i lekari se bore za njegov život. Napadači su "smartom" pobegli s lica mesta i nekoliko stotina metara dalje istrčali iz vozila, u kom su ostavili oružje, a potom ga zapalili kako bi uklonili sve dokaze.

Međutim policija je ipak, svega nekoliko sati kasnije, uspela da uhvati napadače i grupu koja im je pružala logističku podršku. Zbog pokušaja ubistva Radoja Zvicera uhapšeni su Emil Tuzović (30) državljanin Crne Gore, Stefan Đ. koji je imao falsifikovani pasoš Severne Makedonije, državljanin Crne Gore, kao i srpski državljani Milan Branković (31) i Petar Jovanović (46).

(izvor:Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR