Glas Javnosti

OTAC VOĐA "SURČINSKOG KLANA" - SIN UHAPŠEN U OVOM NASELJU: Ovo su naslednici ŽESTOKIH MOMAKA koji su pratili stope roditelja! (FOTO)

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Zoran Šijan(35), beogradski biznismen, sportista i eks-šampion Evrope u kik-boksu i vođa tzv. surčinskog klana ima dva sina, starijeg Mirka i mlađeg Vukašina – dva problematična momka od kojih je, po svemu sudeći, samo jedan uspeo da se smiri.

Sin ubijenog kikboksera i surčinskog bosa, Zorana Šijana, Vukašin (22), uhapšen je sa još dvojicom muškaraca zbog sumnje da je napao Borisa J. (34) ispred njegove kuće u Surčinu.

Ko je Zoran Šijan?

Šijan je bio momak koji je u početku je gradio uspešnu sportsku karijeru, pa je tako bio i prvak Evrope u kik-boksu. Međutim, uprkos svim uspesima gradio je i onu sa druge strane zakona, pa je policijski dosije bio sve deblji i deblji.

Označavali su ga kao vođu „surčinskog klana” za koje su se vezivale krađe i preprodaje luksuznih automobila.

Sredinom 1996. godine u pucnjavi u hotelu „Putnik” bio je lakše ranjen. Te iste godine novinar Milovan Brkić, sadašnji vlasnik nedeljnika „Tabloid”, a tada zapolsen u „Srpskoj reči” tužio je Zorana Šijana i Ljubišu Buhu Čumeta za nanošenje teških telesnih povreda. Sudski proces vukao se nekoliko godina, da bi Brkić na kraju odustao.

Protiv Šijana je već naredne 1997, vođen i proces zbog krivičnog dela ugrožavanja bezbednosti saobraćaja. U nesreći aprila 1997. godine koja se dogodila na raskrsnici ulica Trgovačke, Jablaničke i Ibarske magistrale, nastradao je Aleksandar Joksimović (21). Šijan je na sudu negirao svoju krivicu tvrdeći da je Joksimović svojim vozilom prošao na crveno svetlo. Prema nepotvrđenim informacijama, Šijan je ranije bio osuđen zbog razbojništva, ali sud nikada nije potvrdio presudu koja je posle šest godina zastarela, a potom je i ukinuta.

U žižu javnosti dospeo je godinu dana pre smrti kada je više desetina operativaca MUP-a uz pratnju 200 policajaca 12. aprila 1998. godine, upalo u sedište „Surčinaca” Kotobanju. Osim Šijana i Čumeta, u ovoj akciji uhapšena su još neka zvučna imena kako su pisali mediji poput: Dejana Milenkovića Bagzija, Zvonka Plećića Pleće, Ljubomira Jovanovića Staklenog, Perice i Slobodana Jokića i Milana Narandžića Limuna. U toj akciji policija je zaplenila 31 skupoceni automobil marke „mercedes”, „BMV”, „ferari” i pronašla veliku količinu nelegalnog oružja. U Šijanovom stanu nađeni su revolver „smit i veson”, automat „uzi”, malokalibarska puška „hekler i koh” sa optičkim nišanom, karabin „crvena zastava”, „magnum 357”, municija. Šijan je u pritvoru proveo samo mesec dana, posle čega je bio pušten na slobodu.

Kako je ubijen?

Zoran Šijan je ušao u automobil ("mercedes 600"), i dok su mu ruke bile zauzete startovanjem motora, iz maglovite zore, 27.novembra, ispred teatra "Bojan Stupica", rafalom iz "škorpiona", biva teško ranjen...

Snažne konstitucije, Zoran, višestruki prvak velike Jugoslavije u kik-boksu i vicešampion sveta, iako već teko ranjen, shvatajući da je "meta", pokreće vozilo, ali ubica ga sustiže, i ovog puta, na uglu ulica Svetozara Markovića i Nemanjine, sa dva hica iz revolvera, završava krvavi posao.

Takođe, novosadski biznismen Nebojša Tubić Žabac za “Glas javnosti” je nedavno izjavio da se Šijan zamerio tadašnjem dečku dizajnerke nameštaja Elene Karić, Andriji Draškoviću, koji je bio pripadnik beogradskog podzemlja, tako što mu je „skinuo devojku“ i da ga je to koštalo glave.

Ko je problematični Zoranov sin, Vukašin Šijan?

Vukašin Šijan (22) je sin Zorana Šijana kojeg je on dobio u drugom braku sa komšinicom Goranom Zoricom, koja je ujedno bila prijateljica njegove tadašnje žene, pevačice Goce Božinovske.

Gorana je bila komšinica Šijanu sve do 1996. godine, da bi se nakon toga on razveo sa Božinovskom, a onda i venčao sa njom.

Ona je 1999. godine Šijanu rodila sina Vukašina koji je na svet došao samo tri nedelje pre očevog ubistva.

Hapšen i pre dve godine 

Viši sud u Beogradu odredio je 2019. pritvor Vukašinu Šijanu (20), Stefanu Suvajcu (19) i Niku Kenteri (20).

Pritvor im je određen zbog pucnjave ispred prodavnice brze hrane u četvrtak ujutru na Novom Beogradu, u kojoj je u šaku ranjen Stefan R.

Slučaj Vukašina Šijana kao problematičnog momka čiji je otac iz beogradskog podzemlja nažalost nije usamljen.

Zoran Uskoković, sin Zorana Uskokovića Skoleta

Mladi Zoran Uskoković (22), sin Zorana Uskokovića Skoleta koji je likvidiran pre 20 godina na Vidikovcu ubijen je u januaru ove godine.

Naime, telo Zorana Uskokovića (22) pronađeno je kod supermarketa u Borskoj ulici a našli su ga radnici pekare koja dostavlja hleb supermarketu i radnici tog marketa koji su došli do rampe da preuzmu robu.

Stefan Vilontijević, Kićunov sin

Stefan Vilotijević (23), bio je teško ranjen u sačekuši u Beču 21. decembra 2018.

Vilotijević, koji je inače sestrić pevačice Dare Bubamare, sin je ubijenog kriminalca Kićuna Vilotijevića.

Stefan je ranjen u obračunu u kom je ubijen član "kavačkog klana" Vladimir Roganović (32).

Dragoslav Jovanović, sin Ljube Staklenog

Dragoslav Jovanović, sin kontroverznog Surčinca Ljubomira Jovanovića Staklenog, ubio se 10. juna 2019. nakon što je ranio suprugu Teodoru (25), sa kojom je bio u brakorazvodnoj parnici.

Pet dana pre toga ubio je porodičnog prijatelja Neđu Šubaru, njegovu majku i tetku i njihova tela bacio u septičku jamu, prenosili su tada mediji.

Marko Guzijan, Cunerov sin

Marko Guzijan iz Zemuna, sin Jovana Guzijana Cunera, koji je ubijen 5. oktobra 2002, krenuo je očevim stopama.

Marko, poznat i kao Mali Cuner, još kao maloletnik je osuđen zbog dvostrukog ubistva, a hapšen je i pre dve godine zbog otmice i mučenja.

Milan Ugarković, Ugarov sin

Zemunac Milan Ugarković (36), zvani Mali Ugar, sin Dragana Ugarkovića Ugara, koji je ubijen u sačekuši 1999. godine u centru Beograda, ima debeo policijski dosije.

Još kao maloletnik sumnjičen je za dvostruko ubistvo, a i kao punoletan je hapšen zbog ubistva. Policija je nedavno u njegovoj vikendici u Krčedinu otkrila arsenal oružja.

Nemanja Buha, Čumetov bratanac

Mediji su prenosili da je u oktobru prošle godine u Surčinu, u Vojvođanskoj ulici došlo do pucnjave, a da je metak je ispaljen u Nemanju Buhu, bratanca Ljubiše Buhe Čumeta, koji je u tom momentu sedeo sa suprugom u kolima.

Ipak, Nemanja je ove navode demantovao i rekao da su on i supruga doživeli saobraćajnu nesreću.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR