Glas Javnosti

OTAC NOVINARKE NASTRADALE U ‘KONTRASTU’ ODRŽAO BUKVICU U PARLAMENTU POVODOM PROMENE USTAVA: Tužioci koji štite zločince prolaze nekažnjeno, ukidajte to!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Branko Miladinović iz Udruženja građana „Istina - Tamarini zakoni“, otac novinarke Tamare Miladinović (24) koja je pre devet godina nastradala u požaru u novosadskoj diskoteci „Kontrast“, učestvovao je na javnom slušanju o promenama Ustava u Skupštini Srbije i zatražio uvođenje individualne odgovornosti za tužioce i sudije.

On je naveo da je Udruženje građana „Istina - Tamarini zakoni“ za proteklih devet godina, koliko se bori za pravdu u „Slučaju Kontrast“, ustanovilo da je trenutno pravosuđe neupotrebljivo za narod.

- Mi imamo konkretne materijalne dokaze da su tužioci i sudije koji su vodili postupke u „Slučaju Kontrast“ krivično odgovorni. Na ovakvim diskusijama treba da iskažemo probleme i damo konkretne predloge za rešavanje. Obraćali smo se poslanicima Skupštine Srbije, poslanicima Skupšine Vojvodine i Gradu Novom Sadu, u kojem je u četiri zločina nastradalo 18 mladih, da bismo ukazali da su za to krivi inspektori građevinske struke, nadležni iz sektora za vanredne situacije, turistički inspektori i svi onih koji su zaduženi za nadzor i kontrolu objekata u radu. Nismo se obraćali javnosti jer parnice nisu bile završene ni u redovnom i ni u vanrednom postupku. Tek smo pre četiri -pet meseci bili u situaciji da izađemo u javnost sa materijalnim dokazima da su procesi bili montirani i da je reč o organizovanom kriminalu tužilaca, koji su počinil zločin prema nama roditeljima – rekao je Miladinović i istakao da su tražili odgovornost tužilaca, ali da nije imao ko da ih uhapsi.

Privatna arhiva

- Ako imamo u vidu da smo mi mala država, da nas ima sedam miliona, da smo po broju stanovnika manji od grada Milana u Italiji i da imamo 80- desetak tužilaca za razliku, recimo, od Amerike i Rusije, koje imaju više hiljada ili desetina hiljada tužilaca, onda možemo jasno sagledati da se svi tužioci u Srbiji zanju i da neće jedan drugoga disciplinski da kazne! Obratili smo se izvršnoj vlasti - Ministarstvu pravde, MUP-u i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) jer smo hteli da upotrebimo dozvoljene instrumente sistema u borbi za pravdu, ali je to ostalo bez odgovora. Evo, pitam javno, ako su sudovi i tužioci nezavisni i samostalni, imaju imunitet, slobodno sudijsko uverenje, ne odgovaraju za svoj rad nikome u slučaju kada ne primene zakon i Ustav ili izlaze iz njihovih okvira, kako ih sankcionisati? Vi, poslanici, ste predstavnici običnog naroda koji vas za to plaća, ali ovde vidim da niko ne pominje običan narod! Kada nam se desio zločin, 2012. godine, kada su nam porodice rasturene, ja recimo još ne mogu suprugu da vratim u normalu, odlučio sam da zajedno sa Udruženjem pomognem ovom društvu. Treba da odredimo da li ćemo poštovati pricipe anglo-saksonskog prava ili kontinentalnog, jer u Srbiji imamo čitav miks koji, ljudi moji, ne odgovaraju potrebama naroda! – naglasio je Miladinović i dodao da su nam hitno neophodne reforme pravosuđa.

Privatna arhiva

- Evo jednog primera. Imamo Odeljenje pritužbi u Ministarstvu pravde Srbije... Obratio sam se njima i oni mi kažu „dobro“. Private moje pritužbe i obrate se sudu sa tim primedbama, ali me onda sud obaveštava: „ Ministarstvo pravde nam je, na osnovu vaše pritužbe, naložilo da se izjasnimo. I mi se izjašnjavamo „da nismo krivi“. I nikome ništa! Nema sankcija, nema reakcija! Tako da je to Odeljenje za pritužbe praktično neupotrebljivo! Imamo stotine hiljada predmeta, koji traju duže od 10 godina, a desetine hiljada predmeta koji traju duže od 20 godina! To samo znači da sudije i tužioci koji su učesnici tih postupaka ne bi smeli da prođu pored suda, a kamoli da uđu u sud! Ja bih voleo da imam dijalog i to na RTS-u sa bilo kojim sudijom i tužiocem. Udruženje građana „Istina - Tamarini zakoni“ je učestvovalo na okruglim stolovima koje je Ministarstvo pravde Srbije, u dva ciklusa, organizovalo u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Tamo smo se uverili koliko tužioci i sudije grčevito brane svoju nedodirljivost! Naše Udruženje okuplja stotine hiljada članova i od pre nekoliko meseci se pojavljujemo na javnim skupovima da bismo konstruktivno uticali na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast - da se trgnu i da urade ono što im zakon i Ustav nalažu. Evo, da iskoristim priliku da ovde u Skupštini Srbije, pitam ministarku pravde jednu trivijalnu stvar. Ako sudije i tužioci imaju imunitet, slobodno sudijsko uverenje, bukvalno su zaštićeni i ne mogu da odgovaraju, kako onda mogu da osnivaju udruženja građana? Predstavnici udruženja tužilaca i udruženja sudija dolaze na okrugle stolove da predstavljaju narod! Molim vas, to je nonsens, to ne bi smelo da se dogodi! Predlažem individualnu odgovornost za svakog od njih. Trebalo bi da postoji nadzorni odbor da proveri da li su tužioci i sudije uradili zadatke u skladu sa zakonom i Ustavom i da li su se ogrešili o zakon, kao u „Slučaju Kontrast“. Ako vi nećete da reagujete, onda će narod, to morate da znate. Molim poslanike da zaštite narod – poručio je Miladinović na javnom slušanju o promenama Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, koje je održano u Skupštini Srbije, u organizaciji Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Podsetimo, Vlada Srbije je 4. decembra 2020. podnela predlog za promenu Ustava, a Skupština Srbije je posle diskusija, na kojima su izneta mišljenja, stavovi i konstruktivni predlozi, 7. juna ove godine, usvojila predlog za izmenu Ustava.

„Tužioci su abolirali zločince“

Branko Miladinović je rekao da se ranije obratio Skupštini Srbije zbog propusta koji su načinjeni u optužnnim predlozima vezanim za „Slučaj Kontrast“.

– Prema članu 51 Zakona o krivičnom postupku, koji kaže: „Ukoliko ti viši tužilac potvrdi odbačaj krivične prijave nižeg tužioca, zločinac se abolira“, a ja privatno ne mogu da tužim zločinca i da ga jurim. To je nonsens, to mora da se ispravi. U „Slučaju Kontrast“ građevisnki veštaci su falsifikovali nalaz. Evo, ja ću platiti postupak da se utvrdi da li su se ogrešili o zakon. Ukoliko se utvrdi njihova nedostojnost, treba da se brišu sa spiska veštaka. To morate uraditi zbog budućih genaracija, jer moje ćerke od 24 godine nema, a mi smo svakoga dana na groblju... - rekao je Miladinović na kraju javnog obraćanja.

Podsetimo, u stravičnom požaru u diskoteci „Kontrast“, koja je 1. aprila 2012. izgorela do temelja, nastradalo je šestoro mladih. Renato Vuković (21) iz Kikinde, odličan student treće godine opšte hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i njegova devojka Milena Dalmacija (26) iz Futoga, ugušili su se zajedno od dima u malom toaletu na spratu, u kojem su pokušali da potraže spas jer je tamo bilo vode i ventilacije. Međutim, vatrogasci su odmah po dolasku isključii struju i ostavili ih bez ventilacije, iako su njih dvoje zvali i vatrogasce i Hitnu pomoć, govoreći da su u toaletu na spratu. Unutra je nađeno još četvoro mladih.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR