Glas Javnosti
posta

OTAC DEČAKA UBICE NEGIRA KRIVICU: Preti mu 12 godina robije!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Bliži se suđenje Vladimiru Kecmanoviću i njegovoj supruzi Miljani Kecmanović, roditeljima dečaka ubice Koste K. koji je ubio devetoro dece i čuvara škole 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Njegov otac je uhapšen istog dana, a zatim je iz pritvora pokušavao da svoju imovinu prepiše na drugoga, negirao je krivicu, a na kraju su njegovi advokati sazvali konferenciju na kojoj su preneli uznemirujuću poruku u kojoj Kecmanović poručuje: "Ako treba da me streljaju nije problem, samo neka mi porodicu ostave na miru".
.
Potvrđena je optužnica protiv roditelja dečaka ubice, koju je Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo 10. oktobra, a njom su obuhvaćeni i predsednik streljane i instruktor.

Ono što je iznenadilo javnost jeste da je optužnicom obuhvaćena i majka dečaka ubice, jer do sada o njoj nije bilo poznato toliko detalja.

Sa druge strane, Vladimir Kecmanović je od trenutka masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" bio u žiži javnosti.

Dok su roditelji u strahu čekali ispred škole tog 3. maja i tražili svoju decu, čekali bilo koju novu informaciju, na drugom mestu se odvijalo hapšenje Vladimira Kecmanovića.


Ubica Kosta K.

Sa lisicama na rukama, skrivajući lice, sproveden je iz zgrade u kojoj je živeo sa porodicom i ušao je u policijsku patrolu. Od tada se nalazi u pritvoru.

Negira krivicu

Ubrzo nakon hapšenja Vladimir Kecmanović je pred tužiocem negirao krivicu i izneo je svoju odbranu.

On se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, to jest da oružje nije držao obezbeđeno u skladu sa propisima, kao i da je obučavao svog sina da rukuje oružjem.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra saopštilo da je podignuta optužnica, a okrivljeni i odbrana nisu dostavili odgovor na istu.

Umesto toga, organizovana je konferencija za medije na kojoj su govorili advokati porodice Kecmanović.

Oni su tako za optuženje supruge Vladimira Kecmanovića, a majke dečaka ubice, rekli da to za njih "nije iznenađenje" i preneli jezivu poruku Vladimira Kecmanovića.


Miljana Kecmanović

- To je bio način da se izvrši pritisak na oca. On (Vladimir Kecmanović) je sporazum apsolutno odbio, smatra da nije kriv u ovom postupku. Rekao je: "Ako treba da me streljaju nije problem, samo neka mi porodicu ostave na miru". Dakle, braniće se pred sudom - preneo je advokat Borivoje Borović.

Šta se nalazi u optužnici protiv oca?

Kako je Nenad Stefanović, glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, rekao na konferenciji za medije, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Vladimir Kecmanović u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

- On ga je u tri navrata vodio u Streljački klub "Partizan Practical Shooting" i jednom u otvoreni prostoru u Etno selo "Gostoljublje" u Mionici uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka ne odgovaraju uzrastu njegovog sina - rekao je Stefanović.

Takođe, sumnja se da je okrivljeni postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umesto u metalnom sefu sa ključem.


Kosta K.

Vladimir Kecmanović je oružje držao u dva plastična kofera koja služe za prenošenje oružja, a ne za njihovo bezbedno smeštanje i čuvanje. Koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okviri bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa katancem i šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

- U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organa za za nabavljanje i držanje vatrenog oružja - rekao je glavni javni tužilac.

Okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja, za koja ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki "Češka zbrojevka" i "Ruger", za čije nabavljanje i držanje je on posedovao odobrenje nadležnog organa.Dva dana nije primetio da nema oružja?!


Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja dana 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje "Češka zbrojevka" i "Ruger" sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ "Vladislav Ribnikar", koju je pohađao.

Kod dečaka ubice oružje je bilo čak dva dana, a da otac nije primetio da pištolji nisu na svom mestu.

- Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre pucao u radnika obezbeđenja, a zatim je pucao u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i još jednu učenicu koja se nalazila ispred klavira - podsetio je tužilac Stefanović.

Potom je hodnikom otišao do kabineta istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije, student istorije na praksi, kao i 23 oštećena maloletna učenika odeljenja VII/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila.

Tu je lišio života šestoro dece i ranio petoro dece, kao i nastavnicu istorije.


Ubijeni čuvar Dragan Vlahović

Tužilaštvo je predložilo da se Vladimir Kecmanović oglasi krivim i osudi na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Zabranjeno raspolaganje imovinom

Ocu i majci dečaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Ovo je, po predlogu porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" usvojio Viši sud u Beogradu. Ipak, ovo je samo privremeno rešenje, koje za cilj ima da "obezbedi" sredstva kojima bi se isplatila naknada štete porodicama oštećenih, za smrt njihovih najbližih.

Zatim, 7. jula je ocu, takođe na predlog oštećenih, doneta privremena mera zabrane raspolaganja novcem. Ovo je učinjeno da bi bilo moguće da se obezbede njihovi zahtevi.

U pitanju nije sav novac oca dečaka ubice, već samo iznos koji je potreban za imovinsko pravni zahtev, kako bi bilo obezbeđeno da će on moći da isplati štetu porodicama stradalih.


Pre nego što je doneto ovo rešenje suda, Vladimir Kecmanović je iz pritvora tražio notara, a sa slobode je to radila i Miljana Kecmanović. Pokušavali su da svoju imovinu prenesu na druge članove porodice, pretpostavlja se kako bi je "zaštitili".

U međuvremenu, 4 člana jedne porodice i 27 članova drugih porodica ubijenih u Ribnikaru podneli su tužbe protiv roditelja dečaka ubice i protiv njih je započeo parnični postupak.

Porodice traže naknadu nematerijalne štete, a u jednom parničnom postupku u kojoj je tužbu podnelo 27 članova porodica zakazana su ročišta za decembar, kada će započeti saslušanje porodica ubijene dece i čuvara škole Dragana Vlahovića.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR