Glas Javnosti

OSAM SAMOUBISTAVA MLADIH KOJA POTRESAJU SRBIJU OD POČETKA GODINE: 'Život im je postao pretežak, KORONA DODATNO POGORŠAVA SITUACIJU'

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Od početka tekuće, 2021. godine, stranice crne hronike pune su samoubistva mladih ljudi širom Srbije, a koliko je ovo ozbiljan problem govori činjenica da je u samo jednom danu samoubistvo počinilo troje mladih ljudi, od 16, 19 i 25 godina.

Depresija, ljubavni problemi, trpljenje nasilja, ali i mnogo drugih razloga mogu navesti čoveka na pomisao o samoubistvu, međutim, kada to kod mladih dođe do tačke kada više ne vide izlaz?

-Život im postane pretežak, oni ne vide ni jedan drugi izlaz osim smrti. Naravno, postoje razni razlozi zbog kojih dolazi do samoubistava mladih, ali kraj je onda kada više ne mogu da podnesu svet u kojem žive- rekla je dr Nina Unićević, psiholog.

Ona dodaje da je vreme epidemije korona virusa dodatno pogoršalo čitavi situaciju, koja je i ranije bila ozbiljan problem.

-Kod mladih je samoubistvo drugi najčešći uzrok smrti. Nimalo nije jednostavno nostiti se sa svime. Zato apelujem na sve roditelje da obrate pažnju i ne zapostavljaju decu, a da problem bolje potraže, a ne da ga vide samo u njima- rekla je dr Unićević za Glas javnosti.

Takođe, ona objašnjava da u ovom periodu niko od nas nije u sjajnom stanju, ali da i kada smo mi loše treba da se bavimo njima i saznamo svaki njihov problem.

Januar

Dečak (9)

Devetogodišnji dečak, pronađen je mrtav 26. januara u stanu u beogradskoj opštini Rakovica,a kako su tada pokazali prvi zvanični podaci iz istrage, on je izvršio samoubistvo vešanjem.

Do tragedije je došlo kada su ga roditelji ostavili samog na kratko, a otišli su do prodavnice. Kada su se vratili nisu mogli da uđu u kuću, a niko nije otvarao vrata.

Ipak, pojedini beogradski mediji preneli su da je do smrti mališana došlo jer je igrao takozvani "čelindž" iliti izazov, Blekaut na društvenoj mreži Tik-tok, međutim za ovu informaciju još nema nikakve potvrde.

Mladić (26)

Dvedesetšestogodišnji mladić (26) pronađen je obešen u stanu u ulici Bogdana Žerajića u Rakovici 28. januara ove godine.

Vatrogasci su tada razvalili vrata i našli ga obešenog u kupatilu. Kako su mediji tada navodili mladić je bio vrlo nestabilno psihički.

Februar

Dečak (15)

Telo nestalog dečaka D.D. (15) iz Pančeva kojeg su tražile spasilačke ekipe, pronađeno je u Tamišu 03. februara.

Telo su pronašli ronioci žandarmerije a do poslednjeg trenutka cela Srbija je bila uz njegovu majku verujući da je živ i da će se vratiti kući.

Dok je nesrećna majka čekala na obali, verujući da je živ, i moleći ga da se vrati kući, dečak je već počivao u dubinama Tamiša.

Njegova majka ranije danas ispričala je da ga je raskid sa devojkom pogodio te da je to najverovatnije uzrok tome što je digao ruku na sebe, a on je ostavio i oproštajno pismo.

Mladić (18)

Jovan Veselinović (18), maturant Umetničke škole iz Niša, kojem se izgubio savki trag pronađen je mrtav 21. februara u Ulici Branka Krsmanovića, a pronašao ga je porodični prijatelj.

Prema prvim informacijama koje su se tada pojavile on se ubio skočivši sa zgrade napuštenog gradilišta. Ipak, postojala je sumnja da ovaj nesrećni mladić te večeri nije bio sam, ali ništa od navedenog nije zvanično dokazano.

Mart

Devojka (19)

U centru Beograda, 17. marta, je sa 20. sprata pala mlada devojka Lj. K. (19).

Kako su tada pisali mediji, ona je najverovatnije skočila zbog ljubavnih problema.

Njen pad je ublažio automobil koji je bio parkiran ispred zgrade, ali je preminula u Ugrentnom centru.

Devojčica (16)

Milica Mrkela (16) ubila se u jednom naselju u okolini Beograda istog dana oko 18 časova. Ona se obesila u šupi pored kuće, a njeno telo pronašla je majka.

-Bila je redovan i odličan đak, trenirala je košarku i vodila zdrav život. Bila je društvena, šta je tištilo mladu devojčicu da sebi oduzme život ostaće pitanje- pitaju se njeni rođaci.

Međutim, poznanica ove porodice tvrdi da je devojka već pokušavala da se ubije.

Ovo samoubistvo mlade košarkašice Partizana šokiralo je celu Srbiju. A povodom istog oglasila se i sestra srpskih košarkašica Milice i Ane Dabović, Jelica, koja je podelila vest o samoubistvo košarkašice i otkrila detalje koji su koji su prethodili ovom tragičnom ishodu.

-Nažalost ova devojka mi je pre mesec dana na Instagramu pisala da se suočava sa tragičnim nasiljem, i da ne vidi izlaz iz te situacije, osim samoubistva. Rekla sam joj da svaki problem ima rešenje i da mi samo napiše o čemu se tačno radi. Međutim, nije me poslušala, već je ubrzo prestala da piše, a potom i ugasila profil. Očigledno izabravši sopstveno “rešenje”. Iako na tom profilu nisu bili njeni pravi podaci, po detaljima koje mi je opisala u porukama, kristalno je jasno da je baš ona u pitanju i to je treća osoba koja se ubila zbog zlostavljanja, a koja je o tome prethodno mene obavestila. Jezivo zaista - napisala je Dabovićeva na svom profilu i zatim uputila jasan apel.

Mladić (25)

Istog dana u jednom prestoničkom naselju, Đ. Z. (25) iz karabina je pucao u sebe. Komšije kažu da je u poslednje vreme dosta povučen:

-Studirao je na Filološkom fakultetu, viđali smo se često u kraju kada smo šetali pse. Njegov deda je bio veoma uticajan, on ga je odgajio, to se znalo, njih dvoje su stalno bili zajedno. Imao je sestru, znamo da je živeo sa njom i sa majkom, baka im je skoro umrla. Inače, pre 19 godina otac Đ.Z. je ubijen u svojoj antikvarnici koju je porodica držala u blizini kuće- ispričale su komšije za medije.

Mladić (17)

Policija je potvrdila da telo koje je jutros pronađeno pripada nestalom dečaku iz Vranja. On je pronađen u šumarku u blizini Gimnazije Svetozar Marković u surduličnom naselju Belo Polje.

Prvi nalazi istrage ukazuju da je mladić izvršio samoubistvo. U njegovoj blizini pronađeno je dosta praznih kutija lekova.

Obdukcija će potvrditi da li su ovo tačni navodi.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR