Glas Javnosti

Za napuštanje ljubimca u Hrvatskoj godinu dana zatvora

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Prizor napuštene životinje ostavlja bez reči, a za oni koji ih izbacuju na ulicu ostaju nekažnjeni. Hrvatska je rešila ovoj praksi da stane na put, pa su nedavno usvojili zakon kojim se propisuju stroge kazne za neodgovorne vlasnike.

Za napuštanje kućnih ljubimaca i drugih životinja određena je kazna zatvora do godine dana. Za usmrćivanje i teško zlostavljanje do dve godine. Izmenama zakona predviđena je i zatvorska kazna do dve godine ako vlasnik izbaci životinju, a ona potom ugine.

„Konačno se dogodilo, konačno više napuštanje životinja nije samo prekršaj nego se onaj ko napusti životinju može plašiti i zatvora“, rekla je Vlatka Balaš Cerjak, volonterka udruženja Prijatelji životinja za net.hr.

Donet je čitav niz mera

Osim što su prihvatili njihov predlog za strožije kazne, pa i zatvor, pravosudni organi u Hrvatskoj doneli su novu sigurnosnu meru, a to je zabrana držanja i nabavljanja životinja osuđenima, u trajanju od jedne do pet godina.


„Ovo je važno jer se dešava da zlostavljači životinja ubrzo nabave novu, koju takođe maltretiraju i tako postaju trajni društveni problem i pretnja“, onjašnjavaju iz ove organizacije.

Oštrija kazna je i za one koji maltretiraju i zlostavljaju životinje iz koristoljublja. Kazna je povećana sa dve na tri godine zatvora.

Svi se slažu – ove kazne su istorijska odluka.

U Hrvatskoj se za godinu dana napusti oko 10.000 životinja. Najgore je što je glavni razlog neodgovornost ljudi.

Novim propisima ministarstvo pravosuđa i uprave u Hrvatskoj ide u korak sa zaštitom životinja u drugim evropskim državama.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR