Glas Javnosti

Podignuta optužnica protiv Nermina Porića za ratne zločine nad srpskim vojnicima

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Nermina Porića iz Bosanske Krupe za krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

On se trenutno nalazi van granica Bosne i Hercegovine i očekuje se njegova ekstradicija, preneo je portal Klix.ba.

Optuženi Porić, rođen 1969. godine u Bosanskoj Krupi, državljanin BiH i Slovenije, stalno nastanjen u Austriji, tereti se da je u svojstvu komandanta Vojne policije Armije BiH, za vreme rata u BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.   


U optužnici se navodi da je optuženi počinio zločin, u leto 1995. godine, prilikom napada i zarobljavanja najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske, na lokalitetima Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka u opštini Bosanska Krupa, od kojih su četiri zarobljenika odmah ubijena, a preostali odvedeni u objekte u pritvor koje je kontrolisala Vojna policija 511. brdske brigade ARBiH.

Oni su nakon toga ubijeni na tri lokacije, neki pucnjima iz vatrenog oružja, a deo teškim premlaćivanjem do smrti.

Porić je, kao komandir u Vojnoj policiji, lično učestvovao u odvođenju i streljanju dela zarobljenika i takođe, kao komandir, znao da njemu podređeni pripadnici Vojne policije vrše nezakonita odvođenja i ubistva zarobljenika i nije ništa preduzeo da spreči počinjenje zločina i kazni počinitelje.

Optuženi se tereti za krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona BiH.


S obzirom da se optuženi nalazi na području Austrije, Tužilaštvo BiH u narednom periodu preduzeće zakonom predviđene aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u BiH.



Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR