Glas Javnosti

Dodiku ponovo odloženo ročište: „Dovlače me u najzagađeniji grad da me zatruju“

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Ročište predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koje je trebalo da počne u 13 sati, odloženo je.

Odbrana optuženih zatražila je izuzeće tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Takođe, upućen je nov zahtev za prebacivanje predemeta u Banjaluku zbog navodnih novih dokaza, što je Sud BiH odbio.

Zatraženo je i odlaganje novog termina ročišta koje je zakazano za 17. januar, ali je Sud BiH to odbio.


Dodik se obratio medijima kazavši kako i Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavni, kao ni odluke koje nametnuo Šmit. Okomio se na tužioca kazavši kako je on “motivisan prizemnim nagonima da tako nešto radi” te da će to pravnim putem “dokazati”.

“On je čovek koji ne može da predstavlja Tužilaštvo. On nije pravnik, jer ne bi sebi dozvolio da pokreće ovaj spor, a zna se da u zakonu toga nema i mi sumnjamo u njegovu motivisanost, stručnost i moralnost. Ova sudanija će se pretvoriti u suđenje BiH”, rekao je Dodik.

Najavio izborni zakon RS


Opet je ponovio svoje stavove u vezi visokog predstavnika Kristijana Šmita o nelegitimnosti. Optužio ga je da razvaljuje Ustav BiH, kao i bošnjačke političare koje oslovaljava sa “muslimani” iako su ustavna kategorija.


“Zamislite to da neko nameće izmene Izbornog zakona, a onda kažu Dodik se buni, a krade izbore. Neprihvatljivo je da živite u zemlji gde vam se nameću izborna pravila. Istoga dana ako to uradi, a mi ga pozivamo da uradi, mi ćemo doneti naš izborni zakon u RS i današa komisija RS provodi izbore pa da vidimo kako će izborna komisija BiH provesti izbore. To je strašno. Kao ovo namećem odluku o Krivičnom zakonu. Neću da živim u tome, hoću da živim u ustavnoj zemlji i učinit ću sve što mogu da ne živim u njoj. A neću iz nje otići, otići će RS”, naveo je.

Potom je optužio da ga neko namerno “dovlači u Sarajevo na najzagađeniji grad u svetu danas, iz Laktaša koji su najčistiji:

“Onda razmišljam da neko namerno radi to da me zatruje. Vaša pluća su navikla, moja nisu”, istakao je.


Pitao je kako može imati poverenje u Sud ako je predsednik Suda BiH uhapšen.

“Zašto se dva puta odgodilo? Je l mislite da se meni šeta? Danas je trebalo da dođemo avionom, nismo mogli zbog magle da se spustimo, morali smo automobilom doći. Znate li vi koliko to košta? Ja sam predsednik RS, imam obaveza. Neko iz svog hira pravi budalaštine”, rekao je Dodik.



Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR