Glas Javnosti

OKRIVLJENI VLAJKOVIĆ: HAPSILI PERIŠIĆA, MERKALI ĐINĐIĆA

Hronika
Autor: Glas javnosti

Trećeokrivljeni na suđenju generalu Momčilu Perišiću, nekadašnji oficir Vojske Jugoslavije Vladan Vlajković, izneo je na konferenciji za novinare argumente i dokaze koji, kako tvrdi, ukazuju na to da je Perišiću špijunska afera nameštena.

Prema njegovim rečima, brojni „dokazi“ koji su korišćeni na suđenju bili su falsifikati, krunski svedoci i dokazi koji bi mogli da pruže realnu sliku o nevinosti optuženih, poput originalnih fotografija i video zapisa sa hapšenja, nedostupni su, a povrh svega suđenje je bilo zatvoreno za javnost.

– To je kao da boksujete vezanih ruku. Ovo nije isključivo pravno, već i političko pitanje, a ima veze i sa kriminalom – ocenio je Vlajković.

Kako je taksativno naveo, politički inspirator montirane afere bio je Vojislav Koštunica, a bili su uključeni Rade Bulatović, general Nebojša Pavković, referent u Upravi bezbednosti Dragan Telesković, Velja Ranković – podoficir koji je bio zadužen za prvo vrbovanje Perišićevog telohranitelja i Aca Tomić.

– To je bio sukob dve političke opcije koje su razorile naše društvo početkom dvehiljaditih, a ima indicija da je planirano da istovremeno sa Perišićem uhapse i Zorana Đinđića – kazao je Vlajković.

Kako je istakao, što se tiče dostavljanja dokumenata američkom državljaninu, radi se o samo jednom dokumentu – sa kolegijuma načelnika Generalštaba 11. oktobra 2001. godine. Napomenuo je da Perišić nije optužen za primanje novca, jer je prilikom hapšenja u motelu „Šarić“ 14. marta 2002. godine kod njega pronađeno svega 1.400 dinara, a kod Amerikanca Džona Nejbora 1.420 dolara ili evra, što je uobičajena suma za jednog diplomatu.    

U drugostepenom postupku Perišić je osuđen na četiri godine zatvora, a Vlajković na godinu i po. Podnet je zahtev za ponavljanje postupka, a naredna instanca je Evropski sud za ljudska prava, naveo je Vlajković.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR