Glas Javnosti

OGROMNA TUGA U BRUSU: Borac za ljudska prava i veliki junak umro od korone

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Gorjan Jakovljević iz Brusa, veliki borac za bolje sutra i veća prava svih građana Srbije a naročito za borce odbrambenih i oslobodilačkih ratova 1990-1999, preminuo je 06. jula 2020. u 59. godini života od posledica korona virusa.

-Nikada nije pričao o tome, kao i svaki junak. Pričali su nam svedoci. Zadnjih dana marta 1999, NATO bombardovanje, a on pešadinac u rovu kod Merdara. ”Tomahavka” je grunula na svega par metara od njega. Izašao je iz rova, prašnjav. Ništa mu nisu mogli, naš Džigi je bio neustrašiv-svedoče prijatelji i saborci Gorjana Jakovljevića (58), junaka u ratu, heroja u miru. Bomba mu nije došla glave, ali jeste virus korona, od čijih je posledica preminuo juče u Kliničkom centru Niš, boreći se za vazduh. U ratu je bio od prvog do zadnjeg dana, od 24. marta do 15. juna,1999. godine,ali nije voleo da priča o tome, jer o ratu obično pričaju oni koji ga nisu iskusili - priča Andreja Đorđević, Gorjanov prijatelj i član Udruženja boraca Brusa, čiji je predsednik bio pokojni Džigi.

Dejan Ivanović, član Udruženja koji je prošao sva ratišta u SFRJ, Gorjana je znao 30 godina. Delila ih je jedna ulica, a zbližilo iskustvo sa fronta.

-Uvek je bio ideolog, verovao je u više ciljeve -kaže Dejan Ivanović.

-Da ga nema, niko u Brusu ne veruje. Sedeli smo na mojoj terasi 25. juna, pili kafu, sve je bilo u redu. Onda mi se prošle nedelje javlja prijatelj i kaže da je Džigi u Opštoj bolnici u Kruševcu, od srede. U subotu ga prebacuju za Niš. Kažu, ako izdrži nedelju i ponedeljak-biće dobro. Nije bilo. Nije preživeo.

Drugar Lunga Mirća jedva govori o Gorjanu u prošlom vremenu.

-On je humanitarac, bio je u stvari - govori nam Lunga Mirća. - Čovek od akcije, da okupi,organizuje, večiti pokretač. Umeo je da okupi ljude i da ih ujedini. Oživeo je davno zaboravljene akcije i manifestacije, pokušavao da organizuje i Dan ratnika. Glavni za deljenje paketića deci u vreme Božića.

Gorjan Jakovljević se rodio u Donjim Levićima kod Brusa. Nakon završenog školovanja u rodnom kraju, završio e i Saobraćajnu školu u Beogradu. Radio je u Brzeću, kao radnik obezbeđenja Parking servisa Beograd. Iza sebe je ostavio neutešnu suprugu Stoju, dve ponosne ćerke Jelenu i Oliveru, sestru Draganu sa njenom porodicom, brojne neutešne prijatelj i Brusjane, od kojih su mnogi zbog loše epidemiološke situacije u samoizolaciji ili već pozitivni na virus.

Sahrana Gorjana Jakovljevića biće obavljena danas od 13 sati po posebnoj kovid-protokolu na Gradskom groblju. Virus je učinio da se umesto uz zasluženu poštu, od junaka ljudi opraštaju u ograničenom broju,bez zagrljaja utehe,rukovanja i pod zaštitnim maskama. Samo će oči biti slobodne za suze.

SANJAO DA POGINULIMA PODIGNE DOSTOJAN SPOMENIK

Za šest poginulih Brusjana u ratovima 90-ih godina, Gorjan Jakovljević je planirao podizanje dostojnog spomenika u Spomen-parku u Brusu.

-Imao je tu viziju da taj spomenik izguramo i rekao, posle toga će da se povuče i prepusti mlađima Udruženje boraca - svedoči za “Novosti” Andreja Đorđević.- Nije dočekao to,a mi ne znamo kako ćemo nastaviti bez njega.

(Izvor: Novosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR