Glas Javnosti

OD POČETKA GODINE 280 PRIJAVA ZA VRŠNJAČKO NASILJE: Šta nam se to dešava sa DECOM?

Hronika
Autor: Glas javnosti

Strašno nasilje dve osmakinje OŠ "Đura Jakšić" u Maloj Krsni nad trinaestogodišnjom devojčicom, kojoj su u tuči iščašile vilicu, zbog čega sada jede na slamčicu, samo je jedan u nizu slučajeva vršnjačkog nasilja u Srbiji.

Prema podacima Ministarstva prosvete, takvih prijavljenih slučajeva je samo od početka ove godine bilo čak 280!

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je tokom 2020. dobilo 410 prijava vršnjačkog nasilja, a u 2021. (do 23. septembra) 280 prijava. Broj prijava 2020. je smanjen u odnosu na prethodnu 2019. godinu (do 850 prijava) zbog situacije sa pandemijom kovida 19 i prelaska na onlajn nastavu tokom školske godine - rekli su iz ministarstva  i dodali da se ovi podaci odnose na celu Srbiju i da se ne može posebno izdvojiti neki region kao specifičan, prenosi Kurir.

- Od ukupnog broja navedenih prijava, do 15 odsto su prijave roditelja, a nekada dolazi i do situacije da i ustanova i roditelji prijavljuju identične situacije nasilja. Broj prijava nasilja koje dostavljaju ustanove obrazovanja u cilju informisanja i praćenja je poslednjih godina veći jer ministarstvo insistira na tome da se ove situacije učine vidljivijim i transparentnijim. Tako samo na osnovu statističkih podataka ne možemo da govorimo o porastu nasilja u školama, navode iz ministarstva.

Ističu da imaju jasne propisane protokole postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, kao i da svaka škola ima tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, koji planira preventivne aktivnosti na nivou ustanove i obavezno se uključuje u rešavanje situacija nasilja na drugom i trećem nivou.

- Vršnjačko nasilje je kompleksan fenomen koji se prema stepenu, učestalosti, trajanju, uzrastu učesnika, posledicama koje nosi, može svrstati u nasilje prvog, drugog i trećeg nivoa. Ovakvom podelom smo nastojali da obuhvatimo sve nasilne situacije kako bi se na svaku pružio adekvatan odgovor vaspitno-obrazovne ustanove, kažu iz ministarstva.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR