Glas Javnosti

PREOKRET, EVO GDE JE NESTAO SPLIĆANIN! Od koga se mladić krio sat vremena u ŠPANSKOJ KUĆI

Hronika
Autor: Glas javnosti

Policija i dalje intenzivno traga za mladićem iz Splita Matejem Perišom (27), koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra.

U potragu za njim juče su se uključili i pripadnici ronilačke jedinice Žandarmerije koji su na nekoliko lokacija zaranjali u Savu i sonarom pretraživali dno.

Ronioci su prvo zaronili u delu reke ispred kluba "Gotik", gde je poslednji put viđen nesrećni mladić, i krenuli i ka Sava promenadi. U potrazi  učestvuju pripadnici svih nadležnih organizacijskih jedinica, među kojima su Uprava kriminalističke policije Policijske uprave za grad Beograd, Policijska ispostava za sigurnost na rekama, sve policijske stanice na teritoriji grada.

Otac mladića o prijateljima, poligrafu i sinu na video snimcima

Prijatelji Mateja Periša danas su se vratili u Hrvatsku, a pre nego što su napustili Srbiju, išli su na poligrafsko ispitivanje, otrkio je otac nestalog mladića. 

- Matejevi prijatelji su otišli, prvo za Zagreb pa onda za Split. Koliko ja znam, poligrafski su ispitani. Imam tu informaciju, ali je nisam dodatno proveravao u policiji. Oni su prijatelji, najbolji prijatelji mog Mateja. Poznaju se od srednje škole i ja u njih ne sumnjam. Ne mislim da su oni napravili nešto loše, to vam govorim kao otac - rekao je Nenad za hrvatski portal Index, prenosi Euronews.

Na pitanje jesu li mogli brže, bolje i preciznije da reaguju kada je u pitanju Matejev nestanak, Nenad je za "Slobodnu Dalmaciju" odgovorio:

- U te momke i njihove namere nikada nisam posumnjao jer su to Matejevi najbolji prijatelji iz detinjstva. Video sam tu utučenu decu po dolasku u Beograd, plakali su ispred mene i sa mnom. Nije fer govoriti jesu li mogli bolje ili gore. Postupili su iskreno i kako su mislili da je najbolje, a u njihove namre nikada nisam ni posumnjao.

On je pokušao da objasni ponašanje svog sina koje je uočeno na sigurnosnim kamerama, a na kojima deluje da nije sasvim priseban.

- Iskreno da vam kažem, ne znam više. Moj sin je povučen, sportista... Ne znam kako je došlo do onoga da je izvan sebe što se vidi na nadzornim kamerama Gledajte, vidi se da je pokušao da komunicira, da je zaustavio tog taksistu i s njim kratko razgovarao. Šta mu je bilo u tom trenutku i kuda je krenuo, ne znam. Verujte mi, teško mi je da o tome govorim - dodao je Nenad Periš.

Misteriozna senka

Jedan od onih koji zadnjih dana stalno gleda snimke nadzornih kamera iz Beograda koje su dospele u javnost je i 35-godišnji Splićanin, Matejev prijatelj, koji je govorio za "Slobodnu Dalmaciju".

- Niko, ali baš niko ne zna gde je Matej trčeći "jurio" po Beogradu. Niko ne zna gde je trčao. Jasno je od uličnog videonadzora da nije od nikog bežao, jer ga niko ne prati i ne trči za njim. Ja već danima "buljim" u sve što se može videti i dobiti iz Beograda, ne bih li primetio nešto na tim snimkama, što niko drugi nije primetio - govori 35-godišnji Splićanin.

I primetio je nešto, kako kaže, što bi moglo biti od krucijalne važnosti.

- Na jednom snimku nadzornih kamera, gde se vidi da Matej trči levom stranom puta, po trotoaru, između zida i parkiranih automobila može se videti da on dolazi gotovo do kraja te ulice, ali senka koja se kretala, dolaskom do pred kraj ulice više se ne kreće. Prema tom snimku Mateja sam zadnji put vidio da se kao "skriva", odnosno "nestaje" između dva parkirana automobila. Kao da je zastao između nekih parkiranih automobila i sagnuo se - pojašnjava Matejev prijatelj.

Nedugo, nakon toga iz suprotnog smera trčeći dolaze dve osobe.

- Oni trče u suprotnom smeru s druge strane te ulice i to trče dosta onako uplašeno. Jesu li oni videli Mateja, koji je nedugo pre toga "nestao" među tim automobilima, kako se na nejasnom snimku može videti. Ne znam zašto, ali imam osećaj da su oni nešto videli, jer Matej "nestaje" među automobilima neposredno, pre nego što je moguće videti ovo dvoje. Možda su oni "ključ" istrage, možda bi srpska policija njih trebala da pronađe i ispita - kaže Splićanin.

Da li je taksista ključni svedok?

Nenad Periš, Matejov otac, potvrdio je da je na jednom od snimaka, nastalom ispod Brankovog mosta, sigurno njegov sin. I upravo na tom snimku je prvi svedok koji je možda razmenio nekoliko rečenica s mladim Splićaninom samo nekoliko minuta pre nego što će on nestati.

Na tom snimku vidi se mladić bez jakne, u crnoj majici, farmerkama i belim patikama - što verno odgovara opisu Mateja Periša u trenutku napuštanja "Gotika" - koji trči preko ulice, zaustavlja taksi vozilo na pešačkom prelazu ispod Brankovog mosta i pokušava da uđe u njega.

Taksista ga nije pustio u automobil, moguće zato što mu je po tom mrazu mladić u majici kratkih rukava, verovatno i pripit, izgledao sumnjivo. Deluje da su razmenili nekoliko rečenica, posle čega je Periš nastavio da trči preko tramvajskih šina, piše Blic.

Svedočenje ovog taksiste bi moglo da odgovori na brojna pitanja. U kakvom je psihofizičkom stanju Periš bio u tom trenutku? Da li je bio dezorijentisan? Zašto je želeo da uđe u taksi na samo 200 metara od "Gotika". Gde je želeo da ide? Šta je rekao?

Sat vremena se krio u Španskoj kući

Prema nepotvrđenim informacijama, Matej je tokom svog lutanja oko Beton hale bio sat vremena u "Španskoj kući", prenose Novosti.

Kako je ranije objavljeno, Matej Periš je žurno izleteo iz kluba "Magacin", a onda je trčao ulicama oko Beton hale pun sat. Nakon pretrčana skoro tri kilometra Matej se navodno sat vremena krio u "Španskoj kući". 

Mediji su pisali da je Splićanin nekoliko minuta pre nego što je uleteo u Savu čučao u napuštenom hangaru. On je nakon što je istrčao tri kilometara, krio u napuštenim objektima u blizini kluba "Gotik". Veruje se da se skrivao u tim hangarima, u kom su se ranije krili ilegalni migranti. On je tu očigledno neko vreme čučao jer je umislio da ga neko progoni. U jednom momentu je ustao i uleteo u vodu.

BONUS VIDEO Ekskluzivna priča o Teslinom oružju koje vojska krije, a prži mozak...













SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR