Glas Javnosti

NOVI SKANDAL U UŽIČKOM SUDU Božović osuđen na drakonsku kaznu zbog veštaka bez licence! (VIDEO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Vladimiru Božoviću (36) iz Užica, koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Sava Gačanina (64) zvanog Savo Grobar, vlasnika pogrebnog preduzeća „Konkordija“ iz Užica podneo je krivičnu prijavu protiv lažnog veštaka jer je kumovao drakonskoj kazni koju mu je izrekao Viši sud u Užicu.

U krivičnoj prijavi se navodi da se veštak Miroslav Кuljanin od aprila 2019. do juna 2020. lažno predstavljao kao veštak za informacione tehnologije u nameri da sebi pribavi novčanu korist od 91.622 dinara! On je 2019. Višem sudu u Užicu dostavio nalaz i mišljenje u slučaju koji je vođen protiv Vladimira Božovića, dok je 4. juna 2020. ispitan kao veštak i tada je predao troškovnik, iako ga Ministarstvo pravde nije imenovala za veštaka niti je upisan u Registar veštaka Ministarstva pravde Republike Srbije.  

Advokat Sandra Tanasković Savić, branilac Božovića, navodi da se veštak sumnjiči za krivično delo lažnog predstavljanja.


Foto: Advokat Sandra Tanasković Savić/ Glas javnosti

- Aktuelnim Zakonom o sudskim veštacima, koji je stupio na snagu 2010. godine veštak raspolaže potrebnim stručnim znanjem za utvrđivanje ili ocenu neke činjenice u postupku. Za veštačenje će se po pravilu odrediti  jedan veštak, a ako je veštačenje složeno onda dva ili više. Ako za određenu vrstu veštačenja ne postoji domaći stručnjak, stručna ustanova ili državna institucija ili je to opravdano zbog posebne složenosti slučaja, prirode veštačenja ili drugih okolnosti za veštaka se izuzetno može odrediti strani državljanin ili se može poveriti stranoj stručnoj ustanovi. Međutim, u ovom slučaju je nejasno zašto je Viši sud u Užicu veštačenje poverio Miroslavu Kuljaninu koji nije imenovan za veštaka niti je upisan u Registar veštaka Ministarstva pravde – objašnjava branilac.

Kako saznajemo, veštak treba da bude saslušan u svojstvu osumnjičenog u slučaju KT- 977/22 u Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu, koji je poveren tužiocu Marku Dimitrijeviću.

 - Pre saslušanja, tužilac teba detaljno da pregleda spise i sudsku dokumentaciju, koja je do skora bila u Republičkom javnom tužilaštvu po inicijativi za zaštitu zakonitosti. Problem koji je isplivao u ovom slučaju je samo vrh ledenog brega jer je Kuljanin bio angažovan u brojnim slučajevima pred Višim sudom u Užicu. Ukoliko istraga koja je u toku bude odrađena pošteno i korektno, moguće je da će uslediti brojne krivične prijave protiv Kuljanina jer je pitanje u koliko se još slučajeva ogrešio i koliko je ljudi osuđeno na konto njegovog nestručnog rada – kaže naš izvor blizak Višem sudu u Užicu i ističe da svi u sudu očekuju da će tužilac biti maksimalno odgovoran u ovom slučaju.            

        

 Advokat Sandra Tanasković Savić, branilac Božovića ističe da je dobila zvaničnu potvrdu iz Ministarstva pravde da veštak Miroslav Кuljanin nije upisan u registar stalnih sudskih veštaka.

- Zvaničnim dopisom Ministarstva pravde, broj 7-00-00164/2022-32 od 24. oktobra 2022. godine, povodom Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, potvrđuje se da Miroslav Кuljanin od 2019. do 2020. godine nije bio imenovan za sudskog veštaka niti je bio upisan u Registar sudskih veštaka. Međutim, on je upravo u to vreme uradio veštačenje, dao nalaz, mišljenje i svedočio na glavnom pretresu. Nalaz i mišljenje od 15. aprila 2019. godine, kao i dopuna nalaza i mišljenja od 4. juna 2020. godine overeni su potpisom „Miroslav  Кuljanin, dipl. inž. elektrotehnike“, ali ne sadrže pečat koji propisuje Zakon o sudskim veštacima, niti bliže podatke o njemu.

Foto: Glas javnosti

On nije položilo zakletvu pred sudom niti može da veštači. To znači da njegov nalaz i mišljenje ne mogu biti dokaz u sudskom postupku niti se njemu mogu postavljati pitanja i tražiti obaveštenja u pogledu datog nalaza i mišljenja – kaže branilac Božovića.

Pozvali smo veštaka Kuljanina da proverimo zašto je prihvatio veštačenje kada nije upisan u Registar stalnih sudskih veštaka, ali nam se on nije javio na broj telefona koji je nama poznat.

Podsetimo, Božović je uhapšen 18. novembra 2018. godine, oko devet ujutru, tačno 10 meseci posle zločina. Kuća mu je totalno prevrnuta, ali ništa nije pronađeno. Istog dana, u 17 sati, saopšteno mu je da je osumnjičen za ubistvo Sava Gačanina, vlasnika pogrebnog preduzeća „Konkordija“ iz Užica koje se dogodilo 14. januara 2018. godine. Stavljeno mu je na teret da je žrtvi iz neposredne blizine ispalio dva metka u glavu i da je navodno uzeo torbicu ubijenog sa 7.000 evra. Božović je prvom presudom osuđen na 35 godina, dok je odlukom Apelacionog suda u Kragujevcu kazna smanjena na 30 godina. Međutim, Nacionalni centar za kriminalističku forenziku MUP-a Srbije potvrdio je da u „Konkordiji“ nije bilo Božovićevih tragova. 

Postavlja se pitanje da li je ovo ubistvo rasvetljeno do kraja jer se u obrazloženju prvostepene presude, na strani 29, navodi da na mestu zločina nisu nađeni tragovi okrivljenog!

EKSKLUZIVNO
Gosti našeg kanala Fajter su bili Vladimir Božović, koji se u emisiju direktno uključuje iz Kazneno popravnog zavoda Zabela, gde je na izdržavanju tridesetogodišnje zatvorske kazne i njegov branilac, advokat Sandra Tanasković Savić.


- Na mestu gde je ubijen Savo nije bilo Božovićevih otisaka prstiju, tragova obuće, koju je morao imati u zimsko doba niti DNK. Ispod noktiju ubijenog pronađen je DNK koji, prema nalazima veštaka, pripada nepoznatom muškarcu. Analizom krvne mrlje ljudskog porekla utvrđeno je da DNK pripada nepoznatom muškarcu.

Ubicu je snimila kamera za video nadzor sa objekata preko puta pogrebnog preduzeća, ali se ispostavilo da se telesna građa osuđenog Božovića i muškarca sa snimka ne poklapaju - utvrdili su forenzičari MUP-a.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR