Glas Javnosti

Novi detalji zlostavljanja učenica: Slučaj preuzelo Tužilaštvo, a evo šta dalje sledi

Hronika
Autor: Glas javnosti

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu od strane PU Savski venac dostavljen je izveštaj o prijavljenom seksualnom uznemiravanju učenica Filološke gimnazije na ekskurziji u Italiji

Kako saznajemo, kritični događaj dogodio se 30. oktobra, a policija je izveštaj dostavila tužilaštvu na dalje postupanje.

Navedeni događaj odnosi se na prijavu direktora Filološke gimnazije u Beogradu koja je prijavila događaj odnosno dešavanja koja su se desila na ekskuriziji učenika navedene gimnazije u Italiji, a povodom prijava učenika da je bilo seksualnog uznemiravanja od strane profesora DŽ.B. inače njihovog razrednog - kaže izvor.


U daljem toku postupka tužilaštvo će u najkraćem roku preduzeti sve neophodne dokazne radnje u cilju utvrđivanja šta se zapravo dogodilo, ispitaće se u svojstvu svedoka učenici i biće saslušan profesor, te će se eventualno preduzeti druge neophodne dokazne radnje i neophodne mere.

Podsetimo, učenice koje su bile na "meti" B.DŽ. su odmah prijavile drugim profesorima da ih ovaj uznemirava i da se nedolično ponaša. Po povratku sa ekskurzije sve su ispričale roditeljima koji su razgovarali sa direktorkom škole i obavestili policiju o nemilom događaju.

Uprava gimnazije potvrdila incident

Da je do incidenta na ekskurziji došlo rečeno nam je i u Upravi Filološke gimnazije.

Prijavljeno je uznemiravanje. Preduzete su sve zakonom predviđene mere: pokrenut je disciplinski postupak i suspenzija. Došlo je do raskida radnog odnosa. Profesor više nije član kolektiva naše škole. O svemu su obaveštene nadležne institucije - kratko su rekli za nadležni iz Filološke gimnazije.


Oni nisu želeli da preciziraju do kakvog je tačno "uznemiravanja" došlo, ali su apelovali na odgovorno postupanje u vezi sa ovim slučajem zbog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer pored punoletnih, u ovom incidentu bilo je i maloletnih učenika.

I u Ministarstvu prosvete potvrđeno je za da je došlo do incidenta na ekskurziji za koji su blagovremeno po protokolu obavešteni od strane nadležnih iz Filološke gimnazije.

- U svakoj pojedinačnoj situaciji zlostavljanja ili nasilja učenika nad učenikom, učenika nad nastavnikom i nastavnika nad učenikom reaguje i postupa škola, a Ministarstvo prati postupanje ustanova. Povodom incidenta u Italiji, škola je odmah po povratku suspendovala nastavnika i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Disciplinski postupak nije krivični postupak, zaposlenom se izriču mere, a ne kazne i sankcije - kažu u Ministarstvu prosvete.

Profesor suspendovan, pa dao otkaz

Dodaju da je, s obzirom na to da je zaposleni posle pokrenutog disciplinskog postupka i rešenja o udaljenju sa rada podneo zahtev za raskid radnog odnosa, doneto rešenje o prestanku radnog odnosa.


- Najteža mera disciplinskog postupka je prestanak radnog odnosa do koga je i došlo. Škola je odmah po povratku dece sa ekskurzije organizovala podršku učenicima i održava stalnu komunikaciju sa roditeljima učenika - kažu u Ministarstvu prosvete.

Kako saznaje, šta se tačno dogodilo na ekskurziji utvrdiće istraga jer je čitav slučaj preuzelo nadležno javno tužilaštvo i MUP, koji i dalje sakupljaju dokaze u vidu izjava vinovnika incidenta i svedoka kako bi odredili za koje krivično delo će teretiti B.DŽ.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR