Glas Javnosti

NOVE OPTUŽBE ZA SEKUSALNO UZNEMIRAVANJE NA FDU: Studentkinje OPTUŽILE profesora Prokića, a oglasio se i ON!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Nakon što je na Fakultetu dramskih umetnosti pokrenuta platfora za prijavu nasilja pristiglo je 12 prijava protiv šest zaposlenih.

Nakon hapšenja Mike Aleksića, pokrenuta je platforma za prijavu nasilja na koju je od 21. januara do 17. februara stiglo 12 prijava.
 
Pet studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu prijavilo je za seksualno uznemiravanje Nenada Prokića, redovnog profesora na tom fakultetu i bivšeg narodnog poslanika, saznaje Kurir.

Nakon traumatičnih iskustava Milene Radulović i Ive Ilinčić pre tri meseca koje je zlostavljao Mika Aleksić one su se odlučile da javno progovore o svojim traumama.

Tada je FDU pokrenuo platformu „FDU protiv nasilja“, a najviše prijava putem te platforme stiglo je protiv profesora Prokića.

Izveštaj radne grupe

Radna grupa „FDU protiv nasilja“ je formirana na inicijativu Studentskog parlamenta sa ciljem da se otvori direktna komunikacija sa studentima koji su doživeli bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja. U izveštaju grupe navedeno je da je u periodu od 21. januara 2020. do 17. februara 2021. primljeno ukupno 12 prijava.

- Devet prijava se odnosi na seksualno uznemiravanje različitog stepena, tri prijave se odnose na vređanje, omaložavanje i ismevanje studenata. Prijavljeno je ukupno šest osoba, od toga se na jednu osobu odnosi pet prijava, na dve osobe odnose se po dve prijave, a na tri osobe po jedna prijava - navodi se u izveštaju.

Kako su za Kurir nezvanično potvrdili izvori sa FDU, tih pet prijava navodno se odnose na profesora Prokića.

Profesor Miloš Pavlović, dekan FDU, objasnio je da je proces u toku i da su prijave koje stižu na platformu anonimne, a ima i potpisanih.

- Fakultet će procesuirati sve prijave koje ukazuju na kršenje krivičnog zakonika, a zasad takvih slučajeva nije bilo. Prekršaji ne izlaze iz akademskih normi, već su etičke prirode. Procedura je u toku i na kraju će etička komisija utvrditi da li je bilo nekih prekršaja - kazao je dekan.

Proces u toku

Profesor Nenad Prokić rekao je za Kurir da zna za samo jednu prijavu.

- Ona je bila potpisana, ali za nju se ispostavilo da je bila greška, jer su to bile moje fotografije s plaže koje sam greškom poslao koleginici. Ostale mi nisu poznate i pretpostavljam da su anonimne i ne mogu da dam komentar, jer se one i ne daju na uvid - objasnio je Prokić.

Kako saznajemo, član radne grupe „FDU protiv nasilja“ je i Biljana Srbljanović, redovna profesorka na FDU. - Proces je u toku i još uvek ne možemo pričati o prijavama protiv pojedinaca, a za prijave protiv profesora Prokića nisam čula i ne bih mogla da komentarišem - rekla je Srbljanovićeva za Kurir. Iz dekanata fakulteta objasnili su za Kurir da prijave koje su dosad dobili nisu krivične i neće biti procesuirane. - Prijave koje smo dobili krše etički kodeks, ali nemaju osnova da budu krivične i neće biti procesuirane.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR