Glas Javnosti

NEMA KRAJA TERORU: U Prištini odloženo suđenje četvorici Srba osumnjičenih za terorizam (VIDEO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini počeo je pretres u slučaju protiv četvorice Srba osumnjičenih za navodna teroristička dela, Miluna Milenkovića Luneta, Dejana Pantića, Aleksandra Vlajića i Miomira Vakića.

Pored advokata koji zastupaju okrivljene, Dejana Vasića, Predraga Miljkovića, Ljubomira Pantović i Miloša Delevića, u sudnici su prisutni i članovi porodice optuženih. 

Specijalno tužilaštvo tereti četvoricu osumnjičenih za krivično delo "izvršenje terorizma".

Suđenje četvorici Srba osumnjičenih za terorizam odloženo je za 30. januar, jer spisi predmeta nisu prevedeni na srpski jezik. Sudija je Tužilaštvu dao rok od pet dana da odbrani dostavi kompletne spise.


Advokat Aleksandra Vlajića, Miloš Delević, naveo je da su danas primili optužnicu na srpskom jeziku i da su se danas prvi put suočili sa spisom dokaza koje je predložilo tužilaštvo. 

„Nismo dobili vremena da uporedimo priložene dokaze sa spisima predmeta koje smo dobili. S obzirom da je moj branjenik optužen za teško krivično delo tražim dodatno vreme da se pripremimo za odbranu.

Tražim kratko odlaganje pripremnog ročišta kako bi uporedili priložene dokaze sa spisima predmeta koje smo dobili i utvrdili da li su spisi potpuni i da li su prevedeni na srpski. Daćemo pisani odgovor u kratkom roku“, rekao je Delević.


Advokat Dejana Pantića, Ljubomir Pantović, složio se sa Delevićem i dodao da član 240 obavezuje Tužilaštvo da učini sve napore da se optužnica dostavi optuženom i odbrani pre pripremnog ročišta. 

„Zato smatram da ne postoje uslovi da danas održimo pripremno ročište. Najveći problem su spisi predmeta. Ja nisam dobio sve spise predmeta. Najveći deo spisa nije preveden na srpski tako da smo onemogućeni da podnesemo adekvatne zahteve za odbacivanje optužnice i prigovore na dokaze“, rekao je Vlajić.

Advokat Miomira Vakića Dejan A. Vasić ističe da se tužilaštvo prema Srbima odnosi selektivno.

„Ova selektivnost koje tužilaštvo primenjuje prema Srbima postaje zastrašujuća, a ovo danas je vrhunac“, rekao je Vasić.


(Foto: Jutjub)

Takođe, i advokat Miluna Milenkovića Predrag Miljković je istakao da je primio neke spise predmeta koji su na albanskom jeziku i zatražio da tužilaštvo u skorijem roku prevede sve dokaze.

Miljković je zatražio da se Milunu Milenkoviću mera pritvora zameni merom jemstva za kućni pritvor, a sudija je naveo da će o toj meri odlučiti sudsko veće.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR