Glas Javnosti

NEKO će morati DA OBJASNI zašto i MESECIMA nakon  HAPŠENJA KOLUVIJE plastenici „JOVANJICE“ svetle kao LAS VEGAS!  

Hronika
Autor: Glas javnosti

Na današnjem nastavku glavnog pretresa, u Specijalnom sudu, većinskom vlasniku poljoprivrednog dobra "Jovanjica", Predragu Koluviji i još devetoro optuženih za nedozvoljenu proizvodnju i promet opojnih driga, advokati odbrane produbili su neduomice oko zaplene spornih biljaka i opreme, ali i prvi put otvorili pitanje ko i za kakve posleove, mesecima nakon hapšenja, koristi pogone i plastenike na toj zvanično zapečaćenoj lokaciji.   

Sada već višednevno izlaganje advokatice prvoptuženog Koluvije, Zore Dobričanin Nikodinović, danas je započelo sumnjama oko zbivanja sa veštačenjem biljaka, koje su obilovale brzim ispravkama prvobitnih nalaza stručnjaka.

-Veštačenje telefona je počelo 17. decembra prošle i završeno 25. marta ove godine, što je uredno i potpisao veštak Andrej Miletić. Ali avaj, samo dan kasnije tužilaštvo ima primedbu i  traži da se uradi ispravka, koja je urađena, opet, za samo jedan dan, 27. marta. Takođe, tako je i  Biološki fakultet u aprilu veštačio takozvane biološke tragove, ali se iz njihovih obimnih nalaza teško šta može zakjljučiti, pa smo im onda pisali za objašnjenja, međutim evo odgovore čekamo već više od šest meseci. To može u optužnicu, iako je nemušto, ali ne dokumentacija da su biljke izvožene čak 12 puta u Makedoniju, gde su njihovi nadležni stručnjaci procenili, da li ima bilo šta sporno. I još da dodam, moram javnosti radi, ova optužnica je, kako smo izračunali, podignuta na osnovu analize tek 0,85, znači manje od jedan posto, zaplenjenih biljaka - navodila je Zora Dobričanin Nikodinović a onda se dotakla, i po njoj, kontroverznih dešavanja oko rada i  opreme na “Jovanjici”, nakon hapšenja Koluvije o ostalih, optuženih kao kriminalna grupa:

- Od 13. novembra do danas niko, ni zaposleni do tada, znanično nema pristup na “Jovanjicu”, ali plastenici mesecima sijaju noću kao da je Las Vegas! Dostavila sam još 17. marta, znači  četiri meseca nakon hapšenja, i dnevnu i noćnu fotografiju gde se jasno vidi da je tamo neka aktivnost, ali nema odgovora šta se tamo dešava. Veliki računi iz Elektropirivrde Srbije su prestali da stižu tek kad sam zatražila odgovore i poslala fotografije. Da li i zato veliki deo opreme koji se nalazio na “Jovanjici”, a to su lampe, kaloriferi, reflektori, frižideri, grejalice za vodu, mešači za hranu i šta još ne nije na spisku opreme sa potvrde o zapleni. Ko poseduje ili eventualno koristi tu opremu, odgovore čekamo mesecima. Radi se o veoma velikim količinama skupe opreme koja se morala vozilti kamionima u neko baš veliko skladište, ali niko ne zna gde se to nalazi, - pričala je i pitala Zora Dobričanin Nikodinović, branilac prvooptuženog suvlasnima “Jovanjice” Predraga Koluvije.

Ova pitanja advokata odbrane vremenom mogu i da liče na neke nove optužnice ako na njih ne bude adekvatnih, logičnih i zakonski obrazloženih odgovora, jer se danas od advokata odbrane  moglo i saznati da je očekivani prohod, po raznim osnovama,  u državni kasu Srbije od poljprivrednog dobra “Jovanjica” trebalo da bude preko četiri miliona evra!

Glavni pretres se nastavlja ovih dana u Specijalnom sudu, a kako nakon iscrpno pripremljene i  govorljive Zore Dobričanin Nikodinović u sastavu odbrane još “oko” 30 drugih branilaca, teško se može predvideti kada će početi iskazi optuženih na čelu sa prvooptuženim suvlasnikom “Jovanjice”, Predragom Koluvijom. To se nesumnjivo čeka sa izuzenom pažnjom, ali će to javnost, nažalost, saznavati reducirano, jer je reporter Glas javnosti bio i danas, u Specijalnom sudu, u društvu tek sa još dvoje kolega novinara.

(Glas javnosti)

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR