Glas Javnosti

NEDOREČENOST DIREKTORA POLICIJE: Rebić priznao da je bilo propusta ALI NE I KOJIH!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Direktor policije Vladimir Rebić priznao je da je bilo propusta u slučaju Ivana Kontića koji je brutalno pretukao mladića u Novom Sadu, ali veruje da nije bilo onih sistematskih. Međutim javnost i dalje nije upoznata sa tim koji su propusti u pitanju i zašto je do toga došlo, kao i da li će nešto po tom pitanju uraditi.

Veliku pažnju javnosti izazvao je slučaj prebijanja za koje se sumnjiči Ivan Kontić, a o pomenutom događaju oglašavali su se gotovo svi visoki funkcioneri policije, uglavnom u nameri da opravdaju propuste učinjene tokom istrage. Poslednji u nizu je i direktor policije Rebić.

Tako Rebić nije jasno mogao da da odgovor na pitanje zašto se toliko dugo čekalo na raspisanje poternice za Kontićem, koje je rezultiralo time da on napusti zemlju, ali i koji su propusti učinjeni u istrazi. Između ostalog, direktor policije je priznao da je bilo propusta, ali ne i kojih, sem tvrdnje da su službenici policije, kako je rekao, posao radili “traljavo”.

-Činjenica je da u slučaju Kontić postoje određi propusti u određenim fazama postupanja, prijava tužiocu je bila blagovremena, ali je bilo određenih policijskih propusta u smislu da su policjaci radili posao, da tako kažem, traljavo, neizainteresovano, sporo. U svakom slučaju, nije postojala sistemski namera da se Kontiću pomogne- rekao je tom prilikom on.

Ipak, ostalo je jasno i kako je to moguće da se pomenuti napad dogodio 24. avgusta, a da je policija snimke sa nadzornih kamera lokala gde se prebijanje odigralo oduzela tek 2. septembra – dok je javnost za ceo slučaj saznala tek 12., kada je pomenuti video-zapis na društvene mreže postavio političar Miroslav Parović.

Rebić je to pravdao time da “video-zapis nije u nadležnosti policijske uprave ili grada i da su morali od vlasnika objekta da ga traže”.

Ipak, jasno da je policija, mnogo brže, može da dođe do snimka, ukoliko postoji namera.

Sa druge strane, iako mediji već danima izveštavaju da se osumnjičeni Kontić nalazi u Crnoj Gori, direktor policije i na ovo pitanje je dao poprilično nejasan odgovor.

-Činjenica je da mi nemamo trenutno podatke, on nije u Srbiji. Dobijamo povremeno informacije koje odmah proveramo i stalno smo u kontaktu sa direktorom crnogorske policije. S obzirom da je raspisana crvena Interpolova poternica, on se ne može predugo kriti- rekao je Rebić.

Još jedno pitanje koje ovih dana intrigira javnost jeste i slučaj donedavnog načelnika PU Novi Sad Milorada Šušnjića, koji je početkom septembra smenjen u tajnosti. Sumnja se da je Šušnjić, koji je javnosti postao poznat nakon što postupajućeg tužioca Svetlanu Suvajdžić u slučaju Ivana Kontića optužio da laže i pozvao na poligraf, smenjen upravo zbog propusta u vezi sa pomenutim događajem.

 Ipak, direktor policije se nije osvrnuo na istupanje službenika iz svog resora u javnosti, niti komentarisao smenu i zbog čega je ona usledila.

Rebić je upitan i za to kako je moguće da je Kontić, zbog drugog dela, bio u tužilaštvu u trenutku kada se protiv njega vodila istraga zbog prebijanja, međutim i to pitanje je ostalo bez odgovara.

-O tome da li postoji potraga za nekim znaju samo policijski službenici, uvidom u bazu podataka-ukucavanjem matičnog  broja. U ovom trenutku u Republici Srbiji ne postoji sistem koji omogućava da i tužilac taj podatak ima- rekao je Rebić.

(Glas javnosti/Nova)                                                             

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR