Glas Javnosti

NASTAVAK SUĐENJA HRKALOVIĆKI: Danas svedoče pripadnici MUP-a

Hronika
Autor: Glas javnosti

U specijalnom sudu u Beogradu, ispitivanjem prvih svedoka, danas će biti nastavljeno suđenje bivšim visokim rukovodiocima MUP Srbije Dijani Hrkalović, Dejanu Milenkoviću Bagziju i Miloradu Šušnjiću. Oni su optuženi za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

Prema najvama, u sudnici broj dva, pojaviće se policijski službenici, pripadnici nekadašnje Službe za specijalne istražne metode (SSIM), koji će izneti svoja saznanja o delima koja su obuhvaćena optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK).

Hrkalovićeva, nekadašnji državni sekretar MUP Srbije i Milenković, bivši načelnik SSIM Uprave kriminalističke policije (UKP) terete se, pored ostalog, da su ignorisali zahteve nadležnog tužilaštva i suda o rezultatima obrade mobilnih telefona Veljka Belivuka,koji je bio optužen za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića (poznato kao "ubistvo na šinama") 30.januara 2017. godine u Beogradu.

Tužilac tvrdi da Milenković nije odgovarao na više urgencija iz suda i tužilaštva i da je naredio svom potčinjenom Nikoli Raičkoviću ( pozvan da danas svedoči) da na DVD nareže materijal i preda njemu, a on Hrkalovićevoj. Zatim je Raičković iz svojih računara, a na zahtev državne sekretarke izbrisao sve tragove o narezivanju. U optužnici se konstatuje da je tako bilo otežano dokazivanje protiv Belivuka. 

Milenković je dalje, prema tvrdnjama TOK, naložio svom potčinjenom Andreji Miletiću ( on je za danas najavljen kao prvi svedok) da DVD sa Belivukovim telefonom drži u svom radnom stolu sve do 27. marta 2018. godine. Tada je Hrkalovićeva, prema optužnici, naložila da se sav materijal dostavi predsedniku sudskog veća Višeg suda u Beogradu koje je sudilo za ubistvo Miloševića.

Ipak, još jedan detalj je,navodno, doveo do "padanja" optužnice za "ubistvo na šinama" i oslobađanja Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Mirka Kojića Koje. Reč je o snimcima iz nadzornih video kamera. Oni su zabeleženi na sedam diskova, ali su navodno dva najbitnija - uništena.

Advokat Dragoslav Miša Ognjanović je u razgovoru sa imenjakom Miloradovićem o tome pričao u jednoj piceriji na Vračaru, a ceo susret je tajno sniman u okviru istrage Radne grupe MUP Srbije nazvane - "Mangusta", koja se bavila organizovanim kriminalnim grupama. Miloradović je bio na merama tajnog nadzora i praćenja, zbog sumnje da pripada grupi Luke Bojovića i Filipa Koraća. 

 priči između Bojovićevih advokata i kuma dobar deo je bio posvećen Hrkalovićevoj, što je ona kasnije, kako tvrdi TOK, tražila da se izbriše i uništi. Ipak, kompletan zapis je sačuvan, jer je jedan od šefova u ovoj službi, Risto Vujović (takođe danas pozvan da svedoči),naložio svom službeniku da mu nareže ceo razgovor između Ognjanovića i Miloradovića.

Kompletan audio i video-zapis kasnije je završio u Sektoru unutrašnje kontrole (SUK). Tako se i saznalo da je advokat Ognjanović pomenuo Miloradoviću da se "Dijana Hrkalović sastaje sa Elezom", ali i pominje "Velja (Belivuk prim. aut.) i njena igranka, da je ostalo dva od sedam mesta, da je ona radila na tome, a da sto advokata to nije moglo", jer je od prikupljenih snimaka sa sedam kamera, ona uklonila "snimke sa dve kamere".

Hrkalovićeva i Milenković su na prethodnim ročištima negirali sva dela koja su im stavljena na teret. Na jednom od ranijih suđenja prikazan je kompletan snimak susreta i razgovora između Ognjanovića i Miloradovića.

Gde su snimci sa dve kamere?

Navodno, dva ključna snimka sa video nadzora su uništena, kako bi Veljko Belivuk i Marko Miljković izbegli odgovornost za smrt karatiste Vlastimira Miloševića. Reč je, prema podacima iz optužnice, o snimcima sa video-nadzora sa zgrade u Preradovićevoj 55 i Ulici Dragoslava Srejovića 8A. Pretpostavlja se da je na tim snimcima moguće da se identifikuje vozač i(li)saputnik iz "mazde", kada se dolazi ili beži posle pucnjave na Miloševića.

Intima državne sekretarke

U optužnici TOK, protiv troje nekadadašnjih visokih rukovodilaca MUP Srbije, navodi se i razgovor između Dragoslava Miše Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića, gde oni komentarišu ponašanje Dijane Hrkalović intimne prirode. Kompletan audio i video-zapis u kom se ona pominje, a to je "39 minuta i 22 sekunde" državna sekretarka MUP je, navodno, zatražila od Milenkovića da obriše, što je ovaj i uradio. Ipak, on je sačuvan i predat Sektoru unutrašnje kontrole.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR