Glas Javnosti

NAJVIŠE ŽRTAVA BILO IZ PROPALIH BRAKOVA: Statistika kruševačkog udruženja žena "Peščanik" o lanjskom nasilju u porodici

Hronika
Autor: Glas javnosti

TAČNO 68 žena iz Rasinskog okruga javilo se SOS telefonu udruženja žena "Peščanik" u Kruševcu, zbog nasilja u porodičnim i partnerskim odnosima. NJih 58 je pomoć potražilo prvi put, a najveći broj žrtava - 15 - su mlade žene u životnoj dobi između 26 i 35 godina.

Kako je saopšteno iz "Peščanika", u najvećem broju slučajeva, čak 40 odsto, nasilnik je bio bračni partner, svaki četvrti od kućnih tirana je srodnik, a svaki peti - bivši bračni partner. Deset od pomenutih 68 žena je pomoć zatražilo posle vanbračne veze, četiri su bile žrtve institucionalizovanog nasilja, dok se bivši partner kao nasilnik pojavljuje u dva slučaja.


Najveći broj žena - 24 - prijavio je psihološko nasilje, dok je psihofizičkoj torturi bilo izloženo njih 15 žena. Nažalost, od 29 žrtava koje su potražile pomoć institucija, samo su njih četiri, sudeći po podacima kruševačkog Udruženja, bile zadovoljne reakcijom postupajućih službenika.

Konkretni primeri su, međutim, još strašniji od statistike. Prošlog maja, Andreu Kovačević (47) iz Maskara preklao je Aranđel Dačić (82) iz Varvarina, o čijem je domaćinstvu povremeno brinula. Ubica se, nešto kasnije, obesio o gredu u svojoj šupi...

Tridesetak dana kasnije, Srđan Milosavljević (51) iz Makrešana je sa više udaraca čekićem u glavu usmrtio suprugu Mirjanu (45), a Viši sud u Kruševcu ga je osudio na 16 godina zatvora zbog teškog ubistva, jer je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice.

Istog meseca, Kruševljanin Stefan G. (28) je Gordani P.(50) oštrim predmetom zadao teške povrede i ostavio je na obilaznici oko grada, a žrtva je kasnije preminula u niškom Kliničkom centru. I u ovom slučaju se Viši sud u Kruševcu nagodio sa ubicom, pa je osuđen na osam godina zatvora, prenose Novosti.BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od maya elijah u 23.04.2022 15:16:24 h
     0 
Želim se zahvaliti DR Alabi, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem na poslu on vam može pomoći da to riješite, možete ga kontaktirati direktno na -Email- dralaba3000@gmail.com, možete mu poslati i Whatsapp/viber na ovaj broj 1(425) 477-2744. on je prava osoba da vam pomogne oko vašeg bračnog problema, želim vam sve najbolje.