Glas Javnosti

NA DANAŠNJI DAN STRADAO JE ĐORĐE BOŽOVIĆ: Urbana legenda o Giški i dalje živi!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Jedan od najčuvenijih "žestokih momaka sa Bgd asfalta" Đorđe Božović Giška pre 29 godina na današanji dan preselio se u urbanu legendu.

Kao i svake godine, na dan kada je ubijen, Brano Mićunović - kontroverzni crnogorski biznismen koji je bio Giškin najbolji prijatelj, objavio je emotivnu čitulju u kojoj poručuje da zna da je uvek uz njega i da bi ga razumeo.

Podsetimo, Mićunović je na sahrani Đorđa Božovića Giške 15. septembra 1991. godine održao govor koji se godinama prepričava, a između ostalog tada je rekao:

- Odvraćao si mlađe, čiji si bio idol, od svih poroka i stranputica života. Govorio si da se ne tuku međusobno, da ne pucaju jedni u druge, da život čuvaju za teška vremena koja dolaze za srpstvo. Bio si i ostao Vitez sa Voždovca, čovek iz nekih davnih prošlih vremena, epskih, koja oni nisu mogli da shvate - rekao je tada Mićunović.

Rođen je u Peći 16. septembra 1955, a ubijen je u okolini Gospića 15. septembra 1991. godine. Bio je, kako se u to vreme govorilo, žestok momak i osnivač Srpske garde.

Rođen je u porodici Gavrila i Milene Božović. Gavrilo Božović je rođen nedaleko od Podgorice u porodici Mićkovića koja potiče iz plemena Kuča.

Prezime je, priča se, promenio Gavrilov otac koji je navodno u Nemačkoj usmrtio jednog Nemca. Đorđe Božović je do 1964. živeo u Inđiji, koju je kasnije često posećivao, sa majkom i mlađom sestrom Slavicom, a kada je iste godine ubijen Gavrilo Božović, porodica se seli u Beograd.

Kroz izdržavanje zatvorskih kazni uspeo je da pročita skoro sve knjige zatvorskih biblioteka i da završi Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. Kažu da bi završio i teologiju ali nije dobio dozvolu da iz zatvora polaže ispite. Govorio je šest stanih jezika.

Ubrzo po dolasku na Voždovac upoznaje se sa Branislavom Matićem Belim sa kojim postaje nerazdvojan prijatelj. Postaje član bokserskog kluba Radnički, gde ga je u borbama mogao pobediti samo Žorž Stanković.

Kao vrlo mlad dolazi u sukob sa zakonom kada je u jednoj uličnoj tuči izboden nožem. Ranjavanje je preživeo zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška. Sa trinaest godina je ilegalno otišao u Italiju. Po povratku u Jugoslaviju počinje intenzivno da se druži sa Borisom Petkovim i Rankom Rubežićem.

(Glas javnosti/Republika)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR