Glas Javnosti

MUNJEVITA AKCIJA 'JENKI': Nišlije 'oprale' TRI MILIONA dolara za Amerikance!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Nišu je uhapšena 51 osoba, među kojima su knjigovođe i vlasnici preduzetničkih radnji - zbog sumnje da su od 2017. do 2021. godine obavljali finansijske malverzacije i time oštetili državu za više od 335 miliona dinara.

Oni se sumnjiče da su otvarali fiktivne firme i pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune lažnih preduzetničkih radnji.

Kako saopštavaju iz MUP-a, u akciji "Jenki" policija je uhapsila N. R. (1983), M. M. C. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije „ZN“, N. M. (1960) zaposlenu u navedenoj agenciji, kao i M. K. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije „PR Marija Kocić“ iz Niša i S. S. (1991) vlasnika preduzetničke radnje „Bokson frajt“, takođe iz ovog grada.

Uhapšeno je i i 46 vlasnika preduzetničkih radnji, dok se za još jednim intenzivno traga.

Osumnjičeni N. R. se tereti da je organizovao grupu koju su činili M. M. C, N. M., M. K. i S. S. kako bi trajno obavljali finansijske malverzacije i sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist. Sumnja se da je navedena grupa, od 1. januara 2017. do 25. juna 2021. godine, pronalazila i angažovala fizička lica koja su na njihov zahtev otvorila preduzetničke radnje na svoje ime, koje su fiktivno bile angažovane za posredovanje u transportu sa tri američke kompanije, a za tu uslugu vlasnici tih radnji su od osumnjičenih dobijali mesečnu naknadu od 700 do 1.000 dolara - navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako se navodi, od ovog novca kupovali su zemljište, nekretnine, automobile.

Osumnjičeni su potom pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune navedenih preduzetničkih radnji, a za raspolaganje novcem sa tih računa bile su ovlašćene M. M. C., N. M. i M. K. Osumnjičeni su uz pomoć S. S., kako se sumnja, uplate sa tih računa konvertovali u dinare i podizali u gotovini, u kontinuitetu u iznosima do 150.000 dinara - dodaje se u saopštenju.

Na taj način zaradili su više od od 335 miliona dinara.

Osumnjičenima N. R., M. M. C., N. M., M. K. i S. S. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivične prijave biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će vlasnici preduzetničkih radnji, uz izveštaj o policijskom hapšenju i sprovođenju, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR