Glas Javnosti

MILION EVRA ZA NARUČENO UBISTVO JOKSOVIĆA: Detalji nove istrage Tužilaštva protiv Darka Šarića

Hronika
Autor: Glas javnosti

Tužilaštvo za organizovani kriminal 31. maja ove godine donelo je naredbu o proširenju istrage protiv Darka Šarića i članova njegovog kriminalnog klana.

Osim na samog Šarića, istraga je proširena na članove Šarićev kriminalnog klana  - Dejana Lazarevića, advokata poznatog po nadimku Đavolji advokat koji je osim njega branio i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potom, Bojana Stanojkovića zvanog Boki označenog kao jednog od organizatora šverca više od dve tone kokaina koji je u policijskoj akciji "Balkanski ratnik" 2009. godine zaplenjen na jahti "Maui", te Danila Odovića telohranitelja, Stefana Andrejića, Uroša Radovanovića i Milana Vučinića, da su pripremali likvidaciju Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u sudskim postupcima upravo za krijumčarenje više tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, kao i to da su postavili bombu ispod kola Gorana Nikolaševića koji je bio svedok u procesu Šarić.

Uloge u klanu

Početkom 2020. godine Darko Šarić je organizovao navedenu grupu sa kojom je planirao ubistvo gore pomenutog Nebojše Joksovića. Likvidacija je trebalo da se „obavi“ za vreme jedne poznate manifestacije na reci Drini. Plan je napravio dok je bio u pritvorskoj jedinici Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, Višeg suda u Beogradu. Naloge za izvršenje dela slao je preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom „Skaj“. Okrivljeni Lazarević, Stanojković, Spasojević, Odović, Andrejić, Vukić, Radovanović, Vučinić, potom, Kurjak, Alen i Inženjer – plaćene ubice, „narudžbenice“ primali su upravo preko „Skaja“, piše Telegraf.

Dejan Lazarević je, koristeći pomenutu aplikaciju, nakon što su organizatori odložili manifestaciju na Drini tokom koje je trebalo likvidirati Nebojšu Joksovića, organizovao ubistvo Joksovića u Beogradu.

Alen, Kurjak i Inženjer su pratili Joksovićevo kretanje i "merili" sa koje strane i kada bi bilo najbolje da se izvrši atentat na njega.

Milan Vučinić je angažovao Kurjaka kao izvršioca dela i Inženjera kao rezervnu osobu koja treba da "zapuca" ako Kurjak promaši. Alen je angažovan naknadno, kada je ubistvo "premešteno" u Beograd.

Bojan Stanojković nabavio je tri snajperske puške i automobil za bekstvo. Takođe je nabavio bombu koja je trebalo da se postavi ispod kola Gorana Nikolaševića u Valjevu, inače svedoku u tadašnjem procesu Darku Šariću, što je trebalo da se pripiše upravo Joksoviću kako bi ga diskreditovali na sudu.

Danilo Odović je imao zadatak čuvanja i nošenje novca koji je bio potreban za organizaciju.

Nikola Spasojević, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović su nosili bombu velike razorne moći koju su nabavili za Šarića.


Kurjak i Inženjer

Za ubistvo Joksovića izabrali su kao "idealno" mesto i vreme - manifestaciju na Drini u kojoj je on bio učesnik. Na "terenu" je bio Milan Vučinić koji je saznao da organizatori odlažu taj događaj na reci.

Pre toga, Šarić mu javlja da treba da nabavi oružje i izvršioca. Joksović tada pronalazi izvesnog Kurjaka, potom, pronalaze još jednog izvršioca Inženjera, koji je "rezervni" ubica. U porukama obaveštavaju Šarića "da će gledati da Joksoviću pomognu da ode na dug put".

Međutim, manifestaciju, kako smo naveli, odlažu organizatori, na šta Šarić šalje poruku: "Šteta, dobro, nešto će da naleti".


Milion evra za ubistvo

Nakon što je manifestacija odložena, Šarić menja plan i "premešta" ubistvo Joksovića u Beograd. Tada izdaje naređenje Dejanu Lazareviću da "vodi računa o svemu". Takođe mu kaže da će da plati 1.000.000 evra onome ko ubije Joksovića. Lazarević potom, pored Kurjaka i Inženjera angažuje i izvesnog Alena. Potom, Lazarević saopštava Šariću da imaju sve, štek stanove, vozila, rute kojima može da se beži, ali da imaju - loš snajper.

"Treba nam snajper dometa od 200 metara, a ovaj naš je slab", rekao je Lazarević, na šta je Šarić rekao da će da pošalje tri snajpera i da "izaberu koji im je najbolji". Reč je "bicikl snajperu" sa prigušivačem.

Šarić potom nalaže Danilu Odoviću da odnese novac koji je potreban za nabavku i organizaciju svega što je potrebno.

Bomba za Valjevca Gorana Nikolaševića

Valjevcu Goranu Nikolaševiću (51), svedoku u procesu Pljevljaku Darku Šariću (50), dignut je džip "Honda" u vazduh u avgustu 2020. godine, a organizaciju su izveli upravo pripadnici Šarićevog klana kako bi to delo pripisali Joskoviću i tako ga diskreditovali kao svedoka saradnika.

Naime, Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Nikola Spasojević su bili "mozak" operacije - bomba. Lazarević je prikupio sve podatke o Nikolaševiću, o tome gde parkira kola i Spasojeviću naložio da pronađe izvršioce za postavljanje bombe. Odović je angažovan na logistici.

Spasojević je potom angažovao Stefana Andrejića da nađe bombu, a potom da unajmi Uroša Radovanovića i Marka Vukića da postave bombu. Kada je sve bilo organizovano, Dejan Lazarević je obavestio Šarića preko "Skaja" da postoji rok od 8 dana za podnošenje prigovora na odluku tužioca o odbačaju krivične prijave podnete protiv Joksovića. Šarić tada donosi odluku da se bomba Nikolaševiću postavi u tom navedenom roku. Takođe, izdaje naređenje da Nikolašević potom počne da "kuka na sve strane, preko novina" i da Joksovića označi kao podmetača bombe.

Vukić i Radovanović su tada u ranim jutarnjim satima probali da sastave bombu, ali nisu uspeli, te je za to angažovan ekspert iz Bosne i Hercegovine.

Kada je ovaj sastavio bombu, Vukić i Radovanović je odnose do kola. Tačnije, Radovanović je čuvao stražu. Ova dvojica su za to delo dobili po 5.000 evra.

Nakon što je bomba eksplodirala, Nikolašević u policiji izjavljuje da sumnja da mu je bombu postavio Joksović.

Šarić potom u cilju usmeravanja policije u pogrešnom pravcu kaže Lazareviću da organizuje ljude da dojave policiji da je bombu postavio Saša Cvetinović. Za to je angažovao Bojana Stanojkovića koji je angažovao nepoznatog mladića koje je to učinio sa Novog Beograda.

Hapšenje u aprilu - Šarićeva krimi hobotnica

Podsetimo, Šarić je 14. aprila uhapšen zbog sumnje da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Prethodno je Šariću je 24. decembra Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredilo kućni pritvor uz elektronski nadzor.

U međunarodnoj akciji koordiniranoj od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, u kojoj su učešće uzele policije Hrvatske i Srbije, uhapšeni su članovi više organizovanih kriminalnih grupa.

U Srbiji, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Sektora unutrašnje kontrole, Policijske uprave za grad Beograd, SAJ i Žandarmerije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, uhapsili članova organizovane kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Republike Srbije, Evrope i Južne Amerike.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

Inače, Šarić je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Podsećanja radi, ovo je drugi zločin za koji se tereti Pljevljak. Protiv njega se vodi istraga za organizovanje i ubistvo bliskog saradnika Milana Milovca u Ekvadoru.

Paralelno sa hapšenjem u Srbiji, u Hrvatskoj su lisice stavljene još dvojici, kako se tvrdi, pripadnika Šarićeve kriminalne grupe, Petru Ćosiću i Manuelu Vuliću, koji su učestvovali u ubistvu Milovca, zvanog Cigla, u Ekvadoru. On je teško ranjen 13. novembra 2020. godine ispred teretane gde je vežbao. Prebačen je u bolnicu, odakle je pušten na kućno lečenje 11. januara naredne godine, da bi mu narednog dana pozlilo. Posle nekoliko sati, u zoru 13. januara, preminuo je u svom domu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR