Glas Javnosti

MILAN ŠUŠA U SRPSKOM 'ALKATRAZU' POČEO ŠTRAJK GLAĐU da bi češće viđao decu, PA IZVUKAO DEBLJI KRAJ!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Milan Šuša (36) iz Zemuna, osuđen na 11 godina zatvora zbog pokušaja ubistva, već 21 dan štrajkuje glađu u zatvoru u Padinskoj Skeli u znak protesta jer ćerku (11) i sina od sedam meseci može da zagrli samo jednom u dva meseca.

U ispovesti iz zatvora navodi da je iza rešetaka devet godina i da već tri godine nije imao nijedan disciplinski postupak, ali da je uprava drugi put odbila njegovu molbu da suprugu i dvoje dece viđa jednom mesečno bez ikakvih barijera. Šuša kaže da su supruga Nataša Savić (33) i on isplanirali da dobiju drugo dete dok je u zatvoru jer je njoj već počeo da otkucava biološki sat, a podstrek za to bila je i izjava predsednika države „da će po ukidanju vanrednog stanja biti mesta za amnestiju pojedinih osuđenika, osim višestrukih ubica, silovatelja i pedofila“.

- U Padinskoj Skeli samo jednom u dva meseca imam pravo na porodičnu posetu i tada mogu da zagrlim i poljubim decu, dok preko stakla možemo da razgovaramo tri puta mesečno. Štrajk sam počeo 2. juna i zbog porodice sam spreman da idem do smrti. Za prvih nedelju dana sam izgubio 10 kilograma, a od 16. juna odbijam merenje i svu lekarsku pomoć. Pritisak mi je 149 / 95, a otkucaji srca od 120 do 149 - navodi Šuša i ističe da uprava nastavlja sa represivnim metodama.

- Osam dana posle mog štrajka glađu, tačnije 10. juna, sa grupom osuđenika sa kojima sam šetao u zatvorskom krugu video sam kada su stražari tukli Bobana Balića, romske nacionalnosti i skakali mu po glavi i vitalnim delovima tela! Svi smo se pobunili i u znak protesta počeli da udaramo po rešetkama, ali su oni nastavili sa iživljavanjem. Uvukli sa ga sa hodnika u sobu gde nema kamera i nastavili da ga biju. Priključio sam se grupi od 33 zatvorenika i svi smo potpisali izjavu da ćemo odbijati hranu u znak protesta zbog Balićevog maltretiranja. Međutim, mene su posle toga označili kao navodnog organizatora pobune i po kazni mi odredili pojačan nadzor na tri meseca „radi sprečavanja narušavanja reda i bezbednosti“ u srpskom „Alkatrazu“. Po rešenju upravnika Dragoljuba Brajovića vodi se da sam smešten u Odeljenje pojačanog nadzora, ali sam mimo toga i protivno zabrani mučenja i nečovečnog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja smešten u samicu! - tvrdi Šuša i dodaje da su još dva zatvorenika na svojoj koži osetila prekomernu upotrebu sile.

- U zatvor u Padinskoj Sekli raspoređena je grupa stražara koja je ranije radila u Sedmom paviljonu u požarevačkoj „Zabeli“ i ovde se ponašaju kao kaznena ekspedicija! Maltretirali su invalida Danijela Milojkovića i Denisa Rajkovića, koji su takođe stupili u štrajk glađu. Danijel Milojković je 15. juna, oko 11 sati, zbog gladi izgubio svest i prilikom polaska u toalet slomio dva pršljena i kuk. On pije jaku terapiju i ne bi smeo da štrajkuje glađu. Nađene su mu fleke na srcu i krv tamne boje u želucu zbog čega je intervenisala Hitna pomoć. Odvezli su ga u bolnicu na pregled, ali je istog dana vraćen nazad u zatvor. Lekarska služba krši Maltešku i Tokijsku konvenciju u mom slučaju, kao i kod dvojice pripadnika romske nacionalnosti. Milojković je stavljen u samicu i pod pojačan nadzor, iako Zakon o evropskim zatvorskim pravilima, koji je usvojio Komitet ministara u Savetu Evrope, propisuje da invalidi ne smeju da budu u samici. Načelnik službe bezbednosti Danijel Savić zloupotrebljava službeni položaj sastavljanjem lažnih izveštaja i primenjuje represivne mere prema osuđenicima - kaže Šuša.

- Zatvorenicima je obećana amnestija zbog dobrog vladanja, šivenja zaštitnih maski i odricanja suvog obroka u humanitarne svrhe. Većina zatvorenika, oko 90 odsto nas, vakcinisala se protiv korone. Moja malenkost u ime svih osuđenika koji su odležali dve trećine kazne, kao i porodica koje nas čekaju moli da se sprovede u delo najavljena mogućnost amnestije - navodi zatvorenik.

Šuša kaže da su on i supruga odlučili da ne gube vreme i da drugo dete dobiju dok je on u zatvoru.

Spisak zatvorenika koji štrajkuju glađu zbog prebijanja Bobana Balića

- Supruga je svesna da su joj šanse da zatrudni sve manje s godinama i zato smo odlučili da ne čekamo da ja izađem iz zatvora, već da što pre dobijemo drugo dete. Međutim, ona je sada sama sa decom i ne može da radi. Od države dobija 10.000 dinara mesečno za drugo dete, kao i dečiji dodatak, a pomažu joj njeni roditelji. Očekivali smo da ću ja posle dve trećine kazne dobiti uslovni otpust i da ćemo zajedno gajiti decu, ali su me ponovo odbili. Za protekle tri godine nisam imao nijedan disciplinski prestup, ali sam u zatvoru u Sremskoj Mitrovici dobio ocenu „da sam potencijalno opasan“ i premešten sam u Padinsku Skelu, gde su to mišljenje prihvatili zdravo za gotovo. Ovde jednom u dva meseca imam pravo na porodičnu posetu i samo tada mogu da zagrlim decu, dok preko stakla možemo da razgovaramo tri puta mesečno. Pisao sam molbu da mi jednom mesčno odobre porodičnu posetu, ali su me već drugi put odbili - kaže Šuša i otkriva da su porodične posete velika trauma za suprugu i decu.

- Suprugu skidaju skroz golu naočigled sina, dok je ćerka u drugoj prostoriji. Sin se uplaši i počne da plače dok nju pretresaju do gole kože i proveravaju uši, grlo, ispod jezika, iako ja ne pijem terapiju niti sam ikada bio narkoman. Komandirka bez rukavica otvara bebine pelene i druge stvari i baca ih na skener, govoreći „da je čist, jer ga lično ona čisti“. Bebinu hranu joj oduzimaju i dozvoljavaju joj samo pred njima da je sprema. Kada sam se žalio zbog takvog tretmana, upravnik zatvora mi se izvinjavao, govoreći da se neće ponoviti, ali se to stalno dešava. Tužno je što ovde pričaju da se bore za bržu resocijalizaciju zatvorenika, a retkim posetama nas samo otuđuju od porodice. Ćerka dva meseca čeka da me zagrli, a čim dođe rastuži se, dok sin brizne u plač... - priča Šuša i priznaje da je ranije bio problematičan, ali da se smirio kada je dobio decu.

Kaže da ga već čeka obezbeđen posao kod prijatelja, jer je odlučio da se po izlasku na slobodu više nikada ne vraća u zatvor.

Ćerka plače i moli tatu da jede

Milan Šuša tvrdi da već 21 dan pije samo vodu.

- Čujem se telefonom sa suprugom kada mi dozvole. Na početku štrajka glađu sam imao slabe otkucaje srca zbog čega su me uputili kod lekara. Imao sam 140 kilograma, ali sam za nedelju dana izgubio 10 kilograma. Supruga je zabrinuta, dok ćerka plače kada čuje da razgovaramo i govori mi: „Tata moraš da jedeš“ - kaže Šuša.

Bomba na TV „Pink“

Šuša i Goran P. su posle sukoba sa obezbeđenjem TV „Pink” na Dedinju, u oktobru 2009. godine, bacili bombu kašikaru na zgradu ove medijske kuće. Obojica su odgovarala za pokušaj ubistva, nasilničko ponašanje i posedovanje oružja bez dozvole, jer su kod njih nađena dva pištolja. Šuša je u oktobru 2013. godine, prema podacima policije, učestvovao u pucnjavi na putu Stara Pazova - Inđija. U jednom automobilu su bili Šuša i njegov drug Nikola Serdar, a u drugom Milan Četnik. Tada je ranjen Četnik, koji je u bolnici rekao ko je pucao na njega. Tri meseca posle tog sukoba, u Lipovačkoj šumi, u blizini skretanja za Sremčicu, prolaznik je našao telo u fazi raspadanja, a obdukcija je potvrdila da je reč o Šušinom drugu Serdaru. Ostala je misterija ko ga je likvidirao.  

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR