Glas Javnosti

MATEJ JE OVDE PROVEO VIŠE OD SAT VREMENA: Najveća misterija u nestanku Splićanina

Hronika
Autor: Glas javnosti

Ni nakon više od tri meseca od nestanka Mateja Periša nije razjašnjeno šta je on tražio tako dugo u ovoj građevini koja je u prilično lošem stanju.

Građevina u kojoj je viđen Periš je podignuta oko 1880. godine kao palata sa podrumom, prizemljem i spratom, i oblikovana je u duhu akademske arhitekture 19. veka. Korišćena je za potrebe Pristaništa kao carinarnica, a kasnije kao skladište, a njome se služilo i Srpsko brodarsko društvo.

Naziv "Španska kuća" dobila je zato što je služila kao karantin kada je izbila čuvena pandemija "Španske groznice". 


Posle Prvog svetskog rata u objektu je bio smešten i Muzej rečnog brodarstva. Od sredine 20. do prve decenije 21. veka "Španska kuća" je promenila nekoliko zakupaca i planova za rekonstrukciju, koji su prekidani najčešće zbog nedostatka novca.

Nameru da objektu vrati muzejsku namenu imala je firma Jugoslovensko rečno brodarstvo, koja je kancelarije u ulici Braće Krsmanović zakupljivala desetak godina, sve do 2003. To im nije pošlo za rukom.

Posle prelaska sa planske na tržišnu privredu pojavio se investitor voljan da obnovi ovaj objekat i u njemu otvori hotel. Tada je potpuno uklonjena unutrašnjost građevine, tako da su ostali samo spoljni zidovi, a dograđeni su neki novi elementi. Nažalost i ovaj pokušaj obnove propao je zbog finansijskih problema.Španska kuća je danas gotovo u potpunosti ruinirana, ostala je bez krova i prozora, a svi radovi na rekonstrukciji su obustavljeni 2014. godine.

Mada su snimci sa kamera pokazali da je Periš u njoj proveo skoro sat vremena. Niko nema predstavu šta je tražio tamo i to je nešto što zbunjuje čak i najiskusnije inspektore i stručnjake.

Još tada su se pojavile tvrdnje u medijima da je to mesto gde se često okupljaju narkomani i dileri i odmah su počele spekupacije da se tu našao sa nekom osobom koja mu je dala neku nedozvoljenu supstancu, ali policija nikada nije potvrdila, ali ni negirala te tvrdnje uz obrazloženje da oni ne vrše istragu na osnovu nagađanja nego samo na osnovu čvrstih dokaza, pišu Novosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR