Glas Javnosti

Masovni ubica iz Dubone pred sudom! Uroš Blažić na pripremnom ročištu!

Hronika
Autor: Glas javnosti

U Višem sudu u Smederevu danas će biti održano pripremno ročište u postupku protiv Uroša Blažića (21), koji se tereti da je 4. maja prošle godine izvršio masakr u selima Dubona kod Mladenovca i Malo Orašje kod Smedereva.

Ubio je osmoro a pucao u još 20, od kojih je teško ranio 12-oro, uglavnom mladih ljudi. Jedno lice posle 50 dana borbe podleglo je povredama zadobijenim kobne večeri. Postupkom je obuhvaćen i Urošev otac, Radiša Blažić (54), koji se tereti da mu je obezbedio oružje korišćeno u masakru te večeri. 

Pripremno ročište je prema odluci Višeg suda zatvoreno za javnost, a na njemu bi okrivljeni trebalo da se izjasne o krivici, tužilaštvo će pročitati optužnicu, a odbrana izneti uvodna izlaganja i dokazne predloge.

Printscreeen MUP Srbije
foto: Glas javnosti


- Urošu Blažiću se stavlja na teret da je izvršio krivična dela teško ubistvo i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. Na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, postoji opravdana sumnja da je on 4. maja prošle godine, oko 22 sata i 20 minuta, upravljajući putničkim vozilom marke "Mercedes", u kom je poneo automatsku pušku proizvođača Zastava, model, 70 AB2, sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem, pištolj marke "Tokarev" TT-33. sa nekoliko okvira municije za automatsku pušku i pištolj, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombu M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, došao kod Spomenika "Palih boraca" u selu Malo Orašje, gde je uočio grupu mlađih lica koji su se družili i slušali muziku – saopštilo je ranije Više javno tužilaštvo u Smederevu.

Detaljno je objašnjeno kako je osumnjičeni Uroš Blažić prvo u Malom Orašju ubio pet mladića i nekoliko lica ranio, da bi zatim otišao u susedno selo, Dubonu, i ubio njih troje, a ostale ranio. Od zadobijenih povreda jedan mladić iz Malog Orašja preminuo je nakon 50 dana. Okrivljeni Uroš Blažić nakon krvavog pira, kako se navodi u optužnici, beži kolima, a potom dolazi do naplatne rampe Mali Požarevac gde ulazi u taksi vozilo u kome je bila putnica i provodi sa njima određeno vreme, gde im između ostalog preti i pokazuje oružje koje ima kod sebe. Taksista ga potom vozi u selo Vinjiše nadomak Kragujevca odakle okrivljeni ide peške do kuće ujaka gde se krio do jutra, kada ga policija hapsi. 
Podsećamo, Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu 18. oktobra prošle godine, koju su potom potvrdili Viši sud u Smederevu i Apelacioni sud u Beogradu, koji je u februaru sve žalbe odbio kao neosnovane i potvrdio prvostepeno rešenje. 

Blažićev otac, Radiša Blažića optužen je zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivičnodelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.
 
Goran i Boris Gavrilović iz Kragujevca, ujak i brat od ujaka Blažića, optuženi su zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljeno držanje oružja, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašeno držali veću količinu oružja.

Viši sud u Smederevu oglasio se mesno nenadležnim u odnosu na optužene Gorana Gavrilovića i Borisa Gavrilovića iz Vinjišta, ujaka i brata od ujaka optuženog za masakr, smatrajući da je za njih nadležan Viši sud u Kragujevcu. 

Okrivljeni Uroš B. u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega shodno odredbama Krivičnog zakonika njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već kao maksimalnu, kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

U stravičnom masakru 4. maja prošle godine u Malom Orašju ubijeni su: Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (18), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25) koji je preminuo 50 dana nakon zločina. U Duboni su ubijeni rođeni brat i sestra Milan (22) i Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (24).

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR