Glas Javnosti

Maloletnica iz Futoga koja je objavila sadržaj vezan za masakr u Ribnikaru dobila nanogicu: Našli joj municiju

Hronika
Autor: Glas javnosti

Maloletnica je u pritvoru bila do 13. jula

Četrnaestogodišnja M. M. iz Futoga, koja se sumnjiči da je 11. maja na „Tik Toku“ objavila uznemirujući sadržaj, aludirajući na masovno ubistvo u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“, a potom kod nje pronađena municija, juče je puštena iz pritvora koji joj je, kako „Dnevnik“ saznaje, zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Viši sud u Novom Sadu je, podsećanja radi, maloletnoj M. M., odredio pritvor zbog opravdane sumnje da je dva dana pre toga u osnovnoj školi, na školskom času iznela tvrdnje koje su izazvale paniku, a zatim istog dana na društvenoj mreži „Tik Tok“ objavila uznemirujući sadržaj, aludirajući na događaje od 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, čime se tereti za krivično delo izazivanje panike i nereda, a narednog dana je nađena municija za vatreno oružje, čime se tereti za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, navedeno je u saopštenju Višeg suda u Novom Sadu.

Maloletnica je u pritvoru bila do 13. jula, potvrdili su za „Dnevnik“ u novosadskom Višem sudu.

- Maloletnoj M. M. iz Futoga pritvor je određen dana 13. maja u trajanju do 30 dana. Nakon proteka tog vremena, sudsko vanraspravno veće Višeg suda u Novom Sadu ga je produžilo za još mesec dana, a 13. jula joj je ukinut i zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor – pojašnjava za naš list portparol Višeg suda u Novom Sadu Jelena Ostojin.

Njoj je pritvor bio određen zbog osnovane bojaznosti da bi puštanjem na slobodu mogla pobeći ili se kriti, s obzirom da se nakon predmetnih događaja od 11. do 13. maja, kada je lišena slobode, nalazila na ulici. Ona se, kako pojašnjavaju u sudu, nalazila na ulici jer je pobegla od kuće, blokirala je sve pozive majci i ostaloj porodici, a na ulici se krila dok je nije pronašla policija. Pritvor joj je tada bio određen i iz razloga što je ranije bilo više intervencija policije jer je majka prijavljivala da je maloletna M. M. bežala od kuće što sve ukazuje da bi puštanjem na sloboodu mogla pobeći ili se kriti.

Majka bila prisutna svakom saslušanju

Portparol novosadskog Višeg suda Jelena Ostojin ističe da nije tačno da majka nije bila prisutna saslušanju maloletne u sudu kako navode pojedini mediji.

- Majka M. M. je bila prisutna pri svakom njenom saslušanju u sudu, kod dežurnog sudije za maloletnike 13. maja i na glavnom pretresu održanom 23. juna i 13. jula, kao i predstavnik Centra za socijalni rad Grada Novog Sada - naglašava Ostojin.

Osim toga, pritvor je bio određen i iz razloga osobitih okolnosti koje ukazuju da bi maloletna ukoliko bi se našla na slobodi u kratkom vremenskom periodu mogla ponoviti krivična dela za koje je osnovao sumnjiva u sudskom postupku, pri čemu je sud imao u vidu nalaz i mišljenje stalnih sudskih veštaka koje je dato u toku postupka za maloletnu M. M., izveštaj Centra za socijalni rad kao i pisanu dokumentaciju osnovne škole koju je pohađala, a koje je sud cenio u sklopu okolnosi vezanih za ličnost maloletne, kao i postojanje opravdane sumnje da je maloletna 11. maja izvršila krivično delo izazivanje panike i nereda i 12. maja krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, te da se maloletnoj stavlja na teret da je osnovano sumnjiva da je dan za danom, u kontinuitetu, izvršila dva krivična dela.

Naredni glavni pretres u ovom postupku zakazan za 15. avgust.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR